online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 
 
 

Építőanyagok

építészet építőipari

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Épületek csatornahalózatanak kialakítasa
Födém tervezése
Hasznalati melegvíz elöallítasa
Mélyépítési vasbetonszerkezetek
Műszaki leíras - Építőmérnök (BSC)
Tüzivíz halózatok
 
 

ÉpítőanyagokEurópában többnyire téglából épülnek a házak, de a világ más tájain előfordul, hogy nemcsak téglából, hanem fából, vályogból is építkeznek.

Régen a kiszáradt, megkeményedett agy 232d32c agos föld adhatta az első ötletet arra, hogy földből, vízből, és tűzből, vagyis az agyag kiégetésével téglát, cserepet készítsen magának az ember.

Már a római birodalom korában cserépcsöveken vezették a vizet a házakba és a fürdőkbe.

Az egyik leghíresebb ókori építmény a Pont du Gard nevű híd.

Az agyagos föld, a hegyekből kifejtett kő, az erdők fái közvetlenül felhasználható építkezésre

Agyagból nagyon jó hőszigetelő vályogtéglát lehet készíteni úgy, hogy az agyagos sarat szalmával, pelyvával, törekkel „összegyúrják”, tégla alakúra formázzák, és a napon kiszárítják. Főként régi falvakban építették a házakat vályogból.

A kőből készült házak ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és megfelelő szerszámokkal faragható is.

A gránit, bazalt különösen tartós, jó építőanyag. Az épületek lábazatát, külső és belső díszítését gyakran mészkőből készítik.

Hatalmas kőtömbökből épültek régen az egyiptomi piramisok, amelyek a fáraók temetkezőhelyéül szolgáltak. Évezredek óta, az időjárás viszontagságai ellenére is állnak, és turisták ezreit vonzzák évről évre. 

A római birodalomban a városokat, a tartományokat (provinciákat) jól kiépített úthálózat kötötte össze. A mai Mo. területe is római provincia volt, így például Szombathelyen a Savaria múzeum szabadtéri területén látható a több mint 2000 évvel ezelőtt épített római kőút, ami Savariát kötötte össze a birodalom fővárosával, Rómával.

Fa: (Svédország, Norvégia) jó hőszigetelő. Hazánkban mivel kevés a fa, ezért védik az erdőket, s csak a házak tetőszerkezetét, ajtókat, ablakkereteket készítik fa vagy rostlemezből. A nyílászárók faanyagát alumíniummal v. műanyaggal helyettesítik (Ópusztaszer, Nemzeti emlékparkban az Erdő temploma gyönyörű faépület)

Téglát is ősidők óta használják építkezésre

Agyag: főként alumíniumot és magnéziumot tartalmazó szilikát. Vízzel formázható, képlékeny anyag. Összetételétől függően lehet finomabb vagy durvább. (kerámiák) A téglagyári agyagot tégla vagy cserép alakúra formázzák, majd kiszárítják, és 1000 fokon kiégetik. Ekkor elveszíti víztartalmát, a különböző szilikátok pedig megkeményednek.

A tetőcserép tömörebb szerkezetű, a vizet egyáltalán nem engedi át, így nem engedi beázni a házakat.

A téglákat a fal rakásakor a habarcs tartja össze. Habarcs = oltott mész + homok. Sűrű, pépes anyag. Annyi vizet adnak hozzá, hogy kenhető legyen. A fal száradásakor megköt. A levegőből szén-dioxidot vesz fel, és az oltott mész kemény mészkővé alakul.


Ca(OH)2 + CO2             CACO3 + H2O


Ha elkészült a fal, bevakolják. A vakolat anyaga is habarcs (malter), amelyet cementtel vagy kőporral kevernek, hogy keményebb legyen. Száradáskor lsd. fent.

A vaskosárban való kokszégetés elősegíti a szén-dioxid megkötését és a fal kiszáradását.

A cement finom, szürke por: egészen finomra őrölt mészkő és agyag kihevített és porított keveréke. A cementgyártás károsítja a környezetet. A fa, háztető fehér poros lesz. Fogyasztják a mészkőhegységeket, rombolják, pusztítják a tájat. Megoldás: kéménybe szerelt porleválasztóval lehet mérsékelni, +kitermelésnél a tájvédelmi szempontok figy.vétel

A beton cement felhasználásával készül. Betonkeverővel cementet, kavicsot és kvarchomokot kevernek össze. A sűrű masszát formába (zsaluzatba) öntik, és állandóan nedves helyen tartják, amíg teljesen megszilárdul. Miközben megköt, vizet vesz fel, ezért víz alatti építkezésekre alkalmas.

Vasbeton: betonba ágyazott acélrúd, acélszál. Házak alapját, magas épületek tartószerkezete készül belőle. A vasbeton szerkezet rugalmasabb, nagyobb teherbírású, és egészen különleges, modern építészeti formákat lehet készíteni belőle.


Találat: 1386