online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A vezetéstechnika és fejlesztésének szerepe a közlekedésbiztonsag javítasaban

autofelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A közúti baleseti helyszín és a mentés
A vallalati kultúra és a technikai fejlesztés a Mercedes-en belül
Gépkocsik passzív biztonsaga
Gyakorlati körforgalom Képzeld el, hogy Angliban utazol és mar elég zavarodott vagy, hisz a bal oldalon kell közlekedned.
ELÖZÉSI TILALMAK
Opel Astra 1.8 Sport
 
bal also sarok   jobb also sarok

A vezetéstechnika és fejlesztésének szerepe a közlekedésbiztonság javításában


Amikor egy gépkocsivezetőnek felteszik a kérdést: "Biztos Ön abban, hogy minden helyzetben ura tud maradni gépkocsijának?" akkor a válasz legtöbbször úgy hangzik: "természetesen". Általában jól vélekedik a megkérdezett, azonban tudni kell, hogy a válasz csak a normális az átlag "hétköznapi" gépkocsi-használatra épül. Vajon hirtelen felbukkanó veszélyhelyzetekben hányszor vo 545b13f lt alkalma kipróbálni egy intenzív fékezési manővert, vagy kipróbálni a padkára menekülést a szembejövő elől?


Közlekedésbiztonsági tréning


A közúti közlekedés folyamatát a gyakori negatív következményekkel együtt, mint ismeretes, három tényező határozza meg: a közlekedési pálya (út), a jármű és az ember. A közúti balesetekről gondosan összeállított statisztikák alapján világosan látszik, hogy az emberi mulasztás több mint 90%-ban szerepel e kedvezőtlen tendenciákban.


Ez a felismerés az alapja annak a kiterjedt és alapos gyakorlati képzésnek, amely Európa jó néhány fejlett motorizációval rendelkező országában már megvalósult. A Német Szövetségi Köztársaság területén napjainkban már több mint 80 közlekedésbiztonsági gyakorlópálya létesült és dolgozik folyamatosan, kitűnő eredményeket.

A közlekedésbiztonsági tréning a vezetői engedéllyel rendelkező hivatásos és magángépkocsi-vezetők továbbképzését jelenti.

A képzés alapvető célja megtanítani és gyakoroltatni a gépjárművezetőkkel:

a veszélyhelyzetek felismerését,

a vészhelyzetek elkerülése érdekében elsajátítandó vezetéstechnika begyakorlását

  • Biztonságos ülés a volán mögött
  • A biztonsági öv használata
  • A fejtámasz
  • A kormány helyes megfogása

A biztonságos kanyarodás

  • A legbiztonságosabb kanyarvétel a legnagyobb ívsugár tartományában biztosított. Ezért kanyarba behajtani mindig kívülről (külső ívről) kell.

Automatikus erőátvitel sajátossága

  • Az automataváltóval működő személygépkocsi vezetőjének tudnia kell, hogy a hajtóerő a motor felől, haladás közben nem szűnik meg azonnal, amikor a gázpedálról elveszi a lábát.

Blokkolásgátló rendszer

  • Az ABS-szel rendelkező gépkocsi a helyesen megválasztott sebességről történő optimális lassulásnál is kormányozható. Eljegesedett útfelületen egy vészfékezés esetén is megtartja ezt a jó tulajdonságát, mert a kerekek blokkolása, a beépített érzékelő révén, akadályozva van. A sebesség megválasztásakor azonban a súrlódási tényezőt (burkolat állapotát) figyelembe kell venni.

A biztonság megköveteli, hogy a járművezető tisztában legyen a következőkkel:

milyen hosszú a tényleges fékút,

hogyan kell bánni a különböző típusú fékekkel,

mekkora a "megfelelőnek ítélt" sebesség olyan helyzetben, amelyben az utólag túlzottnak bizonyul,

milyen a gépjárművezető reakciókészsége ahhoz, hogy megfelelően cselekedjen, és befolyásolni tudja a történéseket,

mennyire fontos az út állapotának pontos ismerete, annak helyes megítélése stb.


Ezekre a kérdésekre minden járművezető választ kap, aki részt vesz a közlekedésbiztonsági tréningen. A gyakorlópályák alkalmasak a veszélyes helyzetek szimulálására. Ugyanakkor a résztvevő nem éles utcai körülmények között gyakorol, tehát teljes biztonságban van. A kockázat kizárásával a veszélyhelyzetek és az ebbe belekerült gépjárművezető által produkált események következményei konzerválhatók, így lehetőség van ezek hosszasabb tanulmányozására, megfelelő időt hagyva a megértésre. Ez a biztosíték arra, hogy a gépjárművezető a veszély tapasztalásának hatására megismerhesse a saját magában lejátszódó lélektani és fiziológiai folyamatokat csakúgy, mint gépkocsijának ún. fizikai határait.


A közlekedésbiztonsági gyakorlópályák az oktatás és a tréningek lebonyolítása mellett sok szolgáltatásokkal állnak a gépjárművezetők rendelkezésére.


A közlekedésbiztonsági tréning programjai:

ABS és ABS nélküli vezetés, megállási és kanyar manőverek

Egyenes, kanyargós útszakasz

Száraz, nedves "jeges" csúszós útfelület

Fékezés, kormányzás, akadály kikerülés

Megpördülő jármű

Különleges tréning

Biztonság - gazdaságosság - környezet


A programok egy-két éven belüli ismétlése is ajánlott, különösen az autó kicserélése után.


Külföldi példák szerint, a közlekedésbiztonsági gyakorlópályák tömeges igénybevételét biztosítják azok a társaságok és szervezetek, amelyek bizonyos feltételek mellett a költségek egy részét vagy teljes egészét átvállalják. A szakszervezetek, a biztosítók, a társadalombiztosítás és a munkaadók mind megtalálják saját érdekeiket a gépjárművezetők által teljesített programok mögött.


Találat: 1867


Felhasználási feltételek