online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A Windows95, az OSR2 valtozat, és a Windows98 telepítése, üzemeltetése

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
PLC-S VEZÉRLÉSEK MEGBÍZHATÓSÁGÁNAK NÖVELÉSE
OSZTOTT FOLYAMATIRÁNYÍTÓ RENDSZEREK
Adatvédelem a szamítógépekben. Milyen védelmi mechanizmusok vannak konkrét helyi halózatnal?
Grafikai alapfogalmak
AZ IRÁNYÍTÓRENDSZEREK FEJLŐDÉSE
Egy tabla létrehozasa - ACCESS
Windows halózati jellemzői
A központi egység
Az operaciós rendszerek installalasa
Internetes alkalmazasok fejlesztése
 
bal also sarok   jobb also sarok

A Windows95, az OSR2 változat, és a Windows98 telepítése, üzemeltetése

A Windows 95, a Windows95 OSR2 és a Windows 98 egymás utáni fejlesztések, alapvető felépítésük ugyanaz. A különbség a rendszer méretében, egyes alkalmazások javításaiban, új driverek létrehozásában, új szolgáltatások hozzáadásában, illetve a belső felépítés apróbb módosításaiban van. Ezen kívül a telepítésük sem ugyanaz!

Konfigurációk

A minimális konfiguráción már elindul a szoftver, de üzemszerűen nem lehet használni. A használható konfiguráció az üzemszerű használhatóságot jelenti. Ezen felül a gyorsabb processzort, a több memóriát, a gyorsabb winchestert, a több szabad helyet meghálálják a rendszerek. Gyakorlatilag a memória növelése a legolcsóbb teljesítménynövelés mindegyik operációs rendszernél.


Operációs rendszer

Minimális konfiguráció

Használható konfiguráció

Windows95

386-os processzor, 6MB RAM, 70-100 MB szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, VGA monitor.

Pentium 120 processzor, 16-32 MB RAM, 200 MB-nál több szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, SVGA monitor

Windows95 OSR 2

386-os processzor, 8 MB RAM, 100 -140 MB szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, VGA monitor.

Pentium 120 processzor, 16-32 MB RAM, 200 MB-nál több szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, SVGA monitor

Windows 98

486-os processzor, 16 MB RAM, 160-200 MB szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, VGA monitor.

Pentium 166 processzor, 32 MB RAM, 300 MB-nál több szabad hely a winchesteren, CD meghajtó, SVGA monitor

Telepítés

A telepítéshez kell: (A megfelelő, jogtisztán beszerzett CD, és a hologramos címkéről a sorozatszám)

Upgrade verzió esetén egy előzőleg telepített Windows 3.xx vagy a Windows 3.xx telepítőkészletének elérhetősége.

OEM verzió esetén a winchesteren nem szabad lennie semmilyen előzőleg telepített más fajta operációs rendszernek. A saját verziójú operációs rendszer azonban rajta lehet, hiszen véletlen törlés esetén a rendszert újra kell tudni építeni. Ez alkalmat ad arra, hogy kis ügyeskedéssel olyan HDD-re is fel lehessen tenni OEM szoftvert, amelyen volt már korábban másik verzió.

A WIN95 és WIN98 telepítőkészlet CD-jén csak arra a könyvtárra van szükség, amely a WIN95-öt illetve a WIN98-at tartalmazza.

A telepítés alapesetben CD-ről megy. Ehhez biztosítani kell a valós módú CD meghajtó programokat. A CONFIG.SYS fájlban a device drivert, míg az AUTOEXEC.BAT-ból indítva az MSCDEX.EXE programot.

Lehet hálózatról is telepíteni a Windows 9x-et, de ekkor eőször le kell másoli az anyagot a helyi HDD-re, majd kilépve az összes hálózatkezelő funkcióból, csak ekkor lehet elkezdeni a videokártya

Ha winchesterről telepítünk, akkor be kell bootolni valahogyan a gépet és hajrá! OEM verzió esetén a bootoláskor azt a verziót kell bebootolni, amelyiket telepíteni akarjuk.


Windows 95 Upgrade esetén a sorozatszá ilyen alakú, pl.: 040-0081157 (Nem valós sorozatszám)

Windows 95 OSR2 OEM esetén: 2110-OEM-3213-3231 (Nem valós sorozatszám)

Windows 98 esetén: PSW98-5123FE-XY234-12345 (Nem valós sorozatszám)


A telepítés menete:

Akárhonnan indítjuk is a telepítést, a SETUP programmal kell kezdeni.

Alapesetben a SETUP program elindítja a SCANDISK.EXE-t, amely leellenőrzi, hogy nincsen-e hiba a winchestereken. Ha hibát talál, akkor kijavítja, illetve felkér a javításra. A setup-ot /is paraméterrel indítva a SCANDISK futtatása kimarad.

Betölt egy grafikus felületet és dolgozik.

A Windows 95 upgrade esetén keresni kezdi az Upgrade alapját, ha nem találja a winchesteren, akkor kéri floppyn.

Windows 95 OSR2 és Windows 98 esetében itt ellenőrzi, hogy megvannak-e a feltételek a telepítéshez, azaz volt-e valami más operációs rendszer előzőleg rajta. Ha volt, akkor figyelmeztet és kilép.

Előbb-utóbb kér egy sorozatszámot. A Windows 98 esetén csak majdnem a folyamat végén kéri a sorozatszámot. Ha hibás számot adunk meg, akkor nem lehet tovább telepíteni.

Ellenőrzi a hardvereszközöket a gépen, és összeállít egy telepítési készletet.

Másolja a programokat a Windows könyvtárba.

Megkérdezi, hogy akarunk-e rendszerindító floppy-t készíteni.

Alkalmanként megkérdezi, hogy egyes speciális eszközöket telepítsen-e a gépre (CD-ROM, hangkártya, hálózati kártya)

Kéri a felhasználó nevét és munkahelyét. Bármi megadható.

Felismeri a Plug and Play eszközöket és amelynek vannak a rendszerben telepítőkészletei, azokat feltelepíti.

Hálózati kártya megléte esetén kéri a gép nevét és a munkacsoport nevét is. Ha van ilyen, akkor automatikusan feltelepíti az IPX/SPX és NETBEUI protokollokat, és a Microsoft és Novell klienseket.

Megkérdezi az ország és nyelv beállításokat.

Megkérdezi, hogy az alkalmazásokból mit telepítsen. Van szokásos, notebook és egyéni választási lehetőség.

Másolás folyik tovább.

A másolás befejeztével újraindul a gép.

Beállítja a desktop, a dátum és idő, és egyéb alapbeállításokat.

Újraindul a gép.

Újraindulás után a Windows95/OSR2 készen van.

A Windows 98 még be akarja állítani az Internet beállításokat és egyéb dolgokat.

A Windows95 és Windows95 OSR2 hardvereszközök telepítése

A Windows95 megjelenésével a hardvereszközök drivereinek a rendsezerben elfoglalt helyük, viszonyuk a rendszer többi tagjához megváltozott. A hardvereszközökhöz új drivereket adtak ki, amelyek igazodtak az új operációs rendszer igényeihez. A hardvereszközök jóval szélesebb körét támogatta az új operációs rendszer, mint az előző és a kezelésük is biztonságosabb lett. Az eszközök  támogatottságának mértéke rendkívül széles körű lett, és az újabb és újabb Windows 9x verziók megjelenésével újabb és újabb hardverek kerültek be a támogatottak körébe.

A Windows 95, 95 OSR2 és a 98 ugyanolyan driver-modell szerint működik, úgyhogy általában a Windows98-hoz alkalmazhatóak a régebbi 95/95 OSR2 alatt használt driverek is.

A hardvereszközöket Windows 9x programokkal szembeni viselkedés alapján az alábbi kategóriákba lehet sorolni:

Támogatott hardvereszközök. Ezeket a Windows 9x verziók telepítéskor és utólagos beszereléskor felismerik és a Windows9x megjelenésekor a telepítő készletben lévő driverekkel tudják kezelni. Használatuk szinte automatikus. Ezek a hardvereszközök a Microsoft laboratóriumaiban tesztelve voltak, garantált az együttműködésük az operációs rendszerekkel.

Plug and Play eszközök. A Plug and Play szabványnak megfelelő eszközök, de a Microsoft nem vette bele a telepítőkészleteibe, vagy az operációs rendszer megjelenése után fejlesztették ki őket. Ezeket az eszközöket a hozzájuk adott telepítőkészletekkel kell telepíteni a rendszerre. Sokszor a telepítőkészletek - különösen az 1.0 verziószámúak - hibásak. Ilyenkor az Internetről letöltött, javított driverek segíthetnek a bajokon. Ilyen letöltési hely a www.driverzone.com hely.

Rosszul felismert eszközök. Egyes hardvereket az operációs rendszer nem ismer fel pontosan (pl. egyes Realtek chip-re épített hálózati kártyákat, S3 chipre épített videokártyákat) és az operációs rendszer telepítőkészletéről tesz fel drivereket. Ilyenkor az eszköz látszólag jól működik, de később kellemetlen, nehezen felderíthető hibák okozói lehetnek. Ha a rendszer telepítésekor rendelkezésre állnak a hardvergyártó által kibocsátott driverek, akkor azokat kell használni.

Régi hardvereszközök. A Windows95 megjelenése előtt rengeteg olyan hangkártya, vagy egyéb eszköz volt, amely nem rendelkezett Plug and Play képességekkel. Ezek egy részét a Windows 95 megjelenése után elláttak Win95-ös driverrel és ekkor lehetett tovább használni, még ha esetleg nem is gyártották tovább az eszközt. Néhány hangkártya, hálózati kártya, videokártya ilyen volt.

Nem támogatott eszközök. A Windows 95 megjelenése előtti hardvereszközök, amelyeket a Windows95 megjelenése után nem láttak el megfelelő driverekkel, használatukhoz a Windows 3.1x alá gyártott drivereket kell telepíteni. Ezek az eszközök a Windows 95 alatt nem vagy csak nagyon nehézkesen használhatók. A System.ini és a Win.ini megfelelő sorai segítségével töltődnek be. Gyakran a működésük nem kielégítő, lefagyasztják a számítógépet, ezért amint csak lehet le kell őket cserélni vagy vissza kell térni az előző Windows verzióra.


Hardvereszközök utólagos hozzáadása:

A Windows 9x esetén a hardvereszközök utólagos feltelepítését a Start/Beállítások/Vezérlőpult/Új Hardver hozzáadása ikonnal (Start/Settings/Control Panel/Add New Hardver) kell elkezdeni. Ilyenkor megkérdezi, hogy automatikusan állapítsa-e meg a hardver típusát (plug and Play eszközök keresése).

Ha nemmel választunk, akkor megjeleníti a választható hardver típusokat, majd a választás után kéri a telepítőkészlet helyének megadását.

Ha igennel választunk, akkor megkeresi az új PnP hardvereszközt. Ha talált új PnP eszközt, akkor kijelzi a típusát, majd kéri a telepítőlemezeket. Elsősorban az A:\ helyről. Ilyenkor a megfelelő elérési útvonalat be kell állítani és a megfelelő könyvtárban általában egy *.inf fájl tartalmazza a telepítéshez szükséges információkat. Ez az inf fájl bemásolódik a C:\Windows/Inf rejtett alkönyvtárba és a továbbiakban minden újratelepítéskor már a rendszer támogatottnak fogja ismerni. A hardver drivereit a rendszer felmásolja. Néha (például hálózati kártya esetén), a rendszer menet közben bekéri a Windows9x telepítőkészletet. Mivel nem biztos, hogy a telepítés pillanatában a CD meghajtó rendelkezésre áll, ezért célszerű a Windows9x telepítőkészletét a winchesteren tartani. Ez általában 30-100 MB közötti hely, amelyet szerintem a biztonságos használat érdekében célszerű a gépen tartani. Ha van bőven hely a gépen, akkor az esetleges rendszerösszeomlás esetén kényelmes az újratelepítés, ha minden speciális hardvereszköznek is a telepítőkészlete a winchesteren található. A hardvereszközök telepítése után általában a számítógép újraindul.

Mi a teendő hibás hardverfelismerés esetén?

Ha a Windows9x hibásan ismer fel eszközöket és mi azokat telepítjük, vagy a telepítés során bizonyos részek nem kerülnek fel a gépre, akkor a rendszer nem lesz működőképes vagy hibásan fog működni. Ekkor a természetes gondolat, hogy indítsuk újra a gépet és majd újra felismeri a rendszer a drivereket, újra próbálkozhatunk.

Néha ez beválik. Ha nem válik be, akkor a Start menü/Vezérlőpult/Rendszer ikonján az Eszközkezelő fülecskét választva sárga vagy piros jelzéssel látjuk a kérdéses eszközt. A leírás szerint a sárga azt jelenti, hogy a beállítások rosszak vagy hiányos a telepítés. Ez néha igaz, néha pedig a nem megfelelő drivert jelenti. A Piros biztosan nem megfelelő drivert vagy hibás eszközt jelöl. Néha előfordul, hogy próbálkozásaink eredményi ott maradnak ilyen kis hibás eszközök formájában.

A megfelelő drivert el kell távolítani. Ez természetesen csak a regisztrációs adatbázisból távolítja el a driver bejegyzéseket, de fizikailag a fájlok a winchesteren maradnak. Következő induláskor a rendszer automatikusan a PnP miatt visszateheti őket. Ennek megelőzésére a C:\Windows\Inf alkönyvtárból is ki kell törölni az INF fájlt. Ezután lehet újraindítani a gépet és újra próbálkozni. Figyelni kell, hogy a megfelelő drivert kapja meg a rendszer és még akkor is ragaszkodni kell a saját floppyról vagy CD-ről adott driverhez, ha a rendszer azt válaszolja, hogy régi.

További beállítások, ellenőrzések

Ha a Windows9x hardverei megfelelően telepítve vannak, akkor a rendszert azért célszerű még egy kicsit állítgatni.


Képernyő, desktop:

A felhasználó elégedettségét nagyban befolyásolja, hogy az a kép, amit sokat néz, hogyan is néz ki. Ez három dolgon múlik, a használt monitoron, a videokártya minőségén és a video-alrendszer beállításán.

Sajnos a régi monitorok esetén (kb. 90-95 között gyártottak) hiába van jó videokártyán, a beállításoknak korlátot szab a monitor. Ezek a monitorok a képismétlési frekvenciát maximum 60 Hz-ig engedik, ami hosszabb használat esetén fárasztja az emberi szemet. (Megjegyzendő, hogy az EGA, CGA, Hercules monitorok még jobban fárasztják). Ezek a monitorok sokszor csak a 640x480-as felbontást tudják megjeleníteni, esetleg 256 színben.

Ha megfelelő minőségű monitorunk van, célszerű legalább 800x600-as képernyőfelbontást, és legalább Hi Color, azaz 65536 színt beállítani. A mai videokártyák 1 MB-os videomemória esetén is tudják ezt a beállítást. A 14"-os monitorok már elegendően nagyok, hogy a 800x600-as képet beállítsuk. Ennél kisebb felbontás (640x480) használata esetén az ikonoknak kevés lesz a hely, túl zsúfolt lesz a képernyő.

Nagyobb monitor esetén célszerű a nagyobb felbontások használata is. Természetesen a maximális felbontást behatárolja a videokártya memóriája és a monitor képességei is. A szükséges memóriát a következőképpen kell kiszámolni:


256 szín esetén egy képpont 1 byte

Hi Color (65536 szín) esetén egy képpont 2 byte

True Color (16 millió szín) esetén egy képpont 3 byte

A szükséges videomemória mérete = sorok x oszlopok x 1 képponthoz szükséges byte-ok száma.


A képismétlési frekvencia beállításához ismerni kell a monitor képességeit. A felhasználó egészségének megőrzése végett fontos, hogy a képernyő frissítési sebessége minl nagyobb legyen. Az újabb monitorok képesek a 72-85 Hz frissítési értékeken is üzemelni. Ha a monitor nem mutat furcsa jelenségeket, akkor célszerű legalább 75 Hz-et beállítani. A frissítés lehetséges mértéke függ a videokártyán beállított felbontástól is, ezért ha szükséges akkor kompromisszumokat kell kötni. Ha rövi időkre átkapcsolunk nagyobb felbontásra, akkor a 60 Hz is elfogadható.

A Windows 95 eredeti változatában kiegészítésképpen jelent meg, majd az OSR2-től a rendszer része lett a Quickres nevű programocska. A Windows95 OSR2-től a képernyőbeállításoknál be lehet kapcsolni azt, hogy a tálcán megjelenjen-e a felbontás váltását engedélyező kis ikonocska. Célszerű beállítani.

A videorendszer beállítása esetén előfordulhat, hogy olyan felbontást vagy képismétlési frekvenciát adtunk meg, amit a képernyő nem tud megjeleníteni. Ha a QuickRes programot vagy annak Windows95-ös utódját használjuk, akkor abban van olyan opció, hogy az új felbontás váltása előtt feltesz egy biztonsági kérdést, illetve 15 másodpercünk van arra, hogy az új felbontást jóváhagyjuk. Sajnos monitorcsere, vagy kapkodás esetén előfordul, hogy az új beállítás megmarad, de a monitor nem képes megjeleníteni a képet. Ekkor a következőket kell tenni:

A monitort ki kell kapcsolni, mert előfordulhat, hogy elromlik akár egy- két perc után is.

Ha lehet le kell állítani a Windows9x-et szabályosan (Alt+F4), ha nem lehet, akkor a gépet ki kell kapcsolni.

Újraindításkor Csökkentett üzemmódot kell használni.

Bootolás után a képernyőt vissza kell állítani VGA felbontásba (640x480 16 szín), alapfrekvenciára (60 Hz), majd normál üzemmódban újra kell indítani a gépet.

Vigyázva be kell állítani a megjelenítési paramétereket.


Meg kell győződni arról, hogy a kiegészítő eszközök működnek-e.

Hangkártya - A Wav hangokat lejátssza-e a gép, CD meghajtóról elindítja-e a zenei CD-ket

FaxModem - A faxmodemmel fel kell hívni egy telefonszámot és ellenőrizni kell, hogy kicsng-e, illetve fel kell hívni a Faxmodem számát és ellenőrizni, hogy a Faxmodem felveszi-e.

Hálózati kártya esetén - meg kell győződni, hogy a megfelelő típusú hálózatra feljelentkezik-e. Ha hálózati kártya használatakor a Windowsba jelentkezik be, akkor valószínűleg nem találja a hálózatot. A hálózati kártya használatakor eleve lassabban indul el a rendszer, hiszen ha nem talál hálózatot, akkor többször is próbálkozik.

Ha van Internet kapcsolat, akkor a telefonos kapcsolat esetén be kell állítani a tárcsázót a megfelelő hívásra, hálózat esetén be kell írni a TCP/IP paramétereket. Ezekről később lesz szó.

Bár egy komplett rendszer telepítése akár több óra hosszat is eltarthat és ez egyfajta megbízhatósági teszt is, azért a beállítások végeztével célszerű a rendszer töredezettség-mentesítését elvégezni és a Scandisk-et lefuttatni. A telepítés során ugyanis a winchesternek nem minden részére ír a rendszer és akkor célszerű megtalálni az esetleges hibákat a winchesteren, amikor még nincsenek rajta fontos adatok.

Hibalehetőségek telepítés közben

A telepítés során kiderül, hogy a gép minden része stabil-e, hiszen a fájlok másolása során a cache memória, a hálózati rész, a processzor, a winchester és a CD-író is dolgozik. Ha a gép hardveresen rendben van, nem valószínű, hogy bármi is megzavarja. A Windows 9x verziókba olyan széleskörű hardvertámogatást tettek, amely a kibocsátás idején csak lehetséges volt és a Microsoft utólag is folyamatosan ad ki javításokat, frissítéseket. Ennek ellenére fordulhatnak elő hibák:

Az OEM rendszerek csak teljesen szűz winchesterre kerülhetnek fel. Ha menet közben talál egy olyan rendszert, amely nem ugyanaz, mint amit feltelepítünk, akkor hibaüzenettel leáll és a telepítés folyamata megszakad. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha van ugyanolyan verziószámú indítófloppyról a rendszert manuálisan a SYS paranccsal átvisszük a winchesterre, továbbá a Windows és a C:\Windows\system könyvtárból kitöröljük a rendszer számára kritikus és megvizsgálandó fájlokat, azaz az összes *.EXE és az összes *.DLL fájlt. A rendszer ugyanis több olyan fájl tartalmát leellenőrzi, amely tartalmazza a Win9x verziószámát. Ha ezek hiányoznak, akkor még a rendszerindító fájlokat vizsgálja meg a rendszer. A regisztrációs adatbázis letörlése (SYSTEM.DAT, SYSTEM.DA0, USER.DAT és USER.DA0) esetén a korábbi rendszerről semmi információ nem marad meg, a Windows alá telepített programok összes beállítása elveszik, ezért azt nem szabad letörölni. Ezután újra kezdhetjük a telepítést.

Az Upgrade verziók esetén kéznél kell lennie a korábbi Win3.x vagy Win9x verziónak. A win95 és az OSR Frissítés csak néhány fájlt kér a Win3.x-ből, míg a Win98 frissítés kéri a Win95 CD sok fájlját. Erre a telepítés megkezdésekor fel kell készülni.

Ha a fájlmásolás vagy a felismerés során lefagy a telepítés, akkor elölről kell kezdeni, illetve megállapítva, hogy mindek a felismerésekor fagyott le, az illető, valószínűleg nem kompatíbilis vagy hibás eszközt el kell távolítani a gépből, és újra kell indítani a telepítést. Ekkor érzékeli, hogy a telepítés megszakadt, és kérdezi, hogy SAFE módban telepítsen-e. A Safe módban a telepítő oly módon keresi meg a lehetséges hardvereszközöket, hogy a hibás telepítést ki lehessen zárni, ha nem tudja biztosan megállapítani az adott típusú kategóriájú hardvereszköz típusát, akkor nem tesz semmit, kihagyja a telepítésből. A Safe mód lassabb detektálást eredményez.

Lassú gépeken, vagy kevés memória esetén a detektálás és a fájlmásolás időnként leállhat látszólagosan. Ha tíz percig nem mozdul semmi, akkor mondhatjuk, hogy itt valami nem stimmel.

Ha hibás a telepítőkészletünk, akkor sajnos nagy a baj. A Win9x verziók csak az elindított telepítési helyről hajlandóak folytatni a telepítést, ha hibás egy fájl, akkor keresni kell egy hibátlan készletet. A lényeg az, hogy ugyanaz a verzió legyen, mint amit telepíteni akarunk és a megfelelő sorozatszámot - a mienket - használjuk.

Miután a Windows felismert minden hardvereszközt - újraindítja a gépet, esetleg sikertelenül. Az ajánlott módszer, resettel újraindítani a rendszert és folytatni a telepítési folyamatot, nem érdemes elölről kezdeni.

A Windows könyvtárszerkezet felépítése telepítés után

Tipikusan a Windows 9x a C:\windows könyvtárába telepszik, csakúgy mint a korábbi változatok. A telepítés után az alábbi könyvtárszerkezet jön létre:


DOS név

Teljes név

Funkció, tartalom, helye

C:\WINDOWSINF

INF

A hardvereszközök információs fájljainak (*.INF) tárolása

SYSTEM

SYSTEM

A driverek és hardverközeli elemek

COMMAND

COMMAND

A DOS-os felület parancsainak

COMMAND\EBD


A DOS-os indítólemez tartalma

HELP

HELP

Súgó fájlok tárolása

SHELLNEW

ShellNew

Mintafájlok tárolása

PIF           

PIF

Program InterFace fájlok

SENDTO        

SendTo

Elküldendő dokumentumok MS levelező rendszer esetén

FONTS

FONTS

A rendszerben használatos fontok!

SPOOL

spool

Nyomtatási feladatok

STARTM~1

Start menü

A Start Menünek megfelelő könyvtárszerkezet

ASZTAL

Asztal

A Képernyőnek megfelelő könyvtárszerkezet

RECENT

Recent

Utoljára használt dokumentumokra mutató parancsikonek

KEDVEN~1

Kedvencek

Kedvenc Internet helyeink és dokumentumainkra mutató parancsikonek

SYSTEM32

SYSTEM32

32 bites speciális driverek

FORMS

FORMS

Űrlapok tárolóhelyei

HISTORY

History

A meglátogatott WEB helyek cache információi

VCM

VCM

A telepítés során felülírt régi DLL-ek ideiglenes helye

MEDIA

MEDIA

A multimédiás fájlok tárolása (*.Wav, esetleg *.MID)

CURSORS

CURSORS

Animált kurzorfájlok tárolási helye (*.CUR, *.ANI)

TEMPOR~1

Temporary Internet Fájls

Az Internet cache helye

TWAIN_32

TWAIN_32

Scanner drivere

SÚGÓ

SÚGÓ

Súgó fájlok

BEÉRKE~1

Beérkezett fájlok

Ms rendszer esetén beérkező fájlok

TASKS

TASKS

A Scandisk, és egyéb ütemezhető feladatok LOG fájljai

JAVA

JAVA

JAVA virtuális gép

WANGSAMP

WANGSAMP


CONFIG

CONFIG

Hangkártya konfigurációs llománya

ODBC

ODBC

Adatbázis kapcsolatok átmeneti tárolója

APPLOG

APPLOG

Külső alkalmazások elindításának log-jai

TEMP

TEMP

Ideiglenes tároló könyvtár

SYSBCKUP

SYSBCKUP

A rendszer működéséhez szükséges fájlok másolatai

COOKIES

Cookies

Internetes sütik - kis adatfájlok

MSDOWNLD TMP

msdownld.tmp

Internet Explorerrel való letöltés során ideiglenes tárolóhely

CATROOT

CatRoot

Hardverkatalógus

NETHOOD

NetHood

Fellelt hálózati szomszédok

WEB

Web

"Fontosabb" WEB képek

DOWNLO~1

Downloaded Program Fájls

Internet Explore használata közben letöltött JAVA és egyéb prg.

APPLIC~1

Application Data

MS és egyéb programok futtatásához szükséges hely. Az Outlook Express ezen belül tárolja a leveleket

DRWATSON

DRWATSON

Hibák feltárását segítő hely

SAMPLES

SAMPLES

Windows Shell Script nyelv használatára példák

ALLUSE~1

All Users

A Userek egyéni Asztal, Start Menü és egyéb beállításait tartalmazza


DOS név

Teljes név

Funkció, tartalom, helye

C:\WINDOWS\

Start menü

A start Menünek megfelelő könyvtárszerkezet, parancsikonokkal

KELLÉKEK       

Kellékek

A rendszer alapvető segédprogramjainak parancsikonjai

INDÍTÓ~1

Indítópult

Az automatikusan elinduló programok parancsikonjai

INTERN~1

Internet Explorer

Az Internet Explorer parancsikonjai


DOS név

Teljes név

Funkció, tartalom, helye

C:\WINDOWS\

SYSTEM

A rendszer hardverközeli drivereit tartalmazza

COLOR


Színbeállítások

Drivers


Speciális driverek helye

IOSUBSYS


Input-Output alrendszer driverei

ShellExt


A Windows felület kiterjesztése, pl CAB fájl viewer

VIEWERS


Viewer programok

VMM32


Virtuális Memória kezelő rendszer driverei


A Windows telepítése során létrejön még két könyvtárszerkezet:

C:\Recycled     

Minden winchesteren létrejön, a törölt fájl ok tárolóhelye

C:\Program Fájls

A rendszerre feltelepítendő programok tárolóhelye

C:\Dokumentumok

A rendszerrel létrehozandó dokumentumok helye


A rendszer telepítése után a rendszerwinchester főkönyvtárában több fájl is megjelenik, amelyeknek hiánya vagy megváltoztatása a rendszer hibás működéséhez vezethet.

IO.SYS

Ugyanaz a funkció, mint DOS-ban. A rendszer indítóállománya

MSDOS.SYS

Text fájl, a rendszer indulási procedúráját lehet vezérelni a tartalmval

BOOTLOG.TXT

A rendszer indulási folyamatát regisztráló szöveges fájl. Segítségével fel lehet deríteni az el nem indult drivereket, a hibakeresés eszköze.

BOOTLOG.PRV

A fenti fájl előző változata

CONFIG.SYS

Ugyanaz, mint a DOS-ban. Lehetőség van F8-cal az indulás előtt megállítani a bejelentkezési procedúrát és átugrani, vagy lépésenként végrehajtatni a CONFIG.SYS fájlt.

AUTOEXEC.BAT

Ugyanaz, mint a DOS-ban. Lehetőség van F8-cal az indulás előtt megállítani a bejelentkezési procedúrát és átugrani, vagy lépésenként végrehajtatni az AUTOEXEC.BAT fájlt.

SUHDLOG.DAT

Multiboot rendszer esetén az előző bootszektor tárolására szolgál.

COMMAND  COM

Parancsértelmező

DETLOG.TXT

A telepítés során létrejött, a hardverfelismerésre vonatkozó log fájl.

SETUPLOG.TXT

A Windows telepítése során történtek log fájlja. A telepítés megszakadásakor pontosan tudja ez alapján, hogy mi történt meg már.

SYSTEM.1ST

A telepítéskor létrejövő első regisztrációs adatbázis fájl.


A Windows könyvtárstruktúra fájljait leírni lehetetlen. Nagy vonalakban a hasonló kiterjesztésű fájlok hasonló tartalommal bírnak, mint a win3x-nél. Fontos, hogy a WIN.INI és SYSTEM.INI fájlok csak kompatibilitási okokból maradtak meg, így azok tartalma majdnem lényegtelen. A Windows 9x indítási procedúrája alatt ugyan a rendszer figyelembe veszi az itt található beállításokat, de csak a regisztrációs adatbázis részeként. Jobban széttagolódtak a különböző típusú fájlok, a számuk több száz lett.

Windows 9x-es rendszer üzemeltetése, karbantartása

A Windows 3.x-szel ellentétben a Windows 9x operációs rendszer minden rendszerindításnál és leállításnál ír a winchesterre, adminisztrál, elmenti a regisztrációs adatbázis tartalmát, tehát a winchester állapotát megváltoztatja. Ha új PnP hardvereszközt teszünk a gépbe megpróbálja feltelepíteni, tehát azt kell mondanunk, hogy a Win9x egyáltalán nem statikus, az állapota állandóan változik.

A regisztrációs adatbázis kezelése

A Win3.x a rendszerre utólag feltelepített programok beállításait a WIN.INI, SYSTEM.INI és a saját egyéb INI fájljaiba tette meg. Áttekinthető volt. A Win9x alatt egy program telepítése több féle változtatást is jelenthet a regisztrációs adatbázisban. Ennek megfelelően a tapasztalatok szerint a regisztrációs adatbázis állandóan növekszik, ahogy egy átlagos Win9x rendszer is. Az egyik első dolog a növekedés megállítása.

Léteznek olyan programok, mint például a Norton Utilities for Win95, amelyek segítségével a regisztrációs adatbázis pillanatnyi állapota elmenthető és később visszaállítható. Ez a regisztrációs adatbázis növekedését természetesen a korábbi állapot visszaállításával megakadályozza, de a korábbi állapot nem biztos, hogy minden esetben üdvös. Mégis azt kell mondanunk, hogy bizonyos stabil állapotokat célszerű elmenteni. Erre a célra az NU csomag Norton Registry Tracker nevű programja alkalmas. A mentésre, módosításra alkalmas a Norton Registry Editor is.

Megjegyzendő, hogy a Windows NT 4.0 és a Windows9x regisztrációs adatbázisa felépítésében és szerkezetében megegyezik, tehát amit az egyikről elmonuk, az a többire is igaz.

A fenti szoftverek segítségével utólag is lehet hibákat keresni a regisztrációs adatbázisban. A Norton Utilities WinDoctor Wizard nevű programja végignézi a Windows beállítási helyeket és ha érvénytelen vagy sehova sem mutató bejegyzéseket talál, akkor azokat ellenőrzött módon törli is.

Hasonló, de mégis más feladatokat lát el a Microsoft által készített RegClean nevű program is, amely teljesen ingyenes. A regisztrációs adatbázist tisztogatja.

Ha egy hivatalos telepítőprogrammal feltelepített programot letörlünk valamilyen fájlkezelővel, akkor annak az uninstallálása nem sikerülhet, a regisztrációs adatbázisban benne maradnak a hibás és felesleges bejegyzések. Ekkor a TWEAKUI nevű shareware program segíthet. Segítségével legalább az eltávolítandó programok listájából ki lehet vakarni a letörölt programokat.

A Windows könyvtár méretének növekedése.

Ez ellen túl sokat nem lehet tenni. A kézi módszer az, hogy minden fájlnak tudjuk  szerepét, azt hogy ki tette fel és ha lehet letöröljük. Könnyen beleszaladhatunk olyan törlésbe, amely a rendszer bizonyos részeinek összeomlásához vezethet. Ha nincsen kéznél más eszköz, akkor az Explorerben ráállva egy EXE fájlra, megnézhetjük, hogy milyen kapcsolatai vannak, mely DLL-eket akar meghívni.

A fájl nevéről, és a tartalmának megtekintéséből a kapcsolatairól is meg lehet győződni.

A CleanSweep azonban ennél jobb és hatásosabb fegyver. Ez a program feltérképezi azt, hogy melyik szoftver milyen egyéb állományokat hív meg, ebből készít egy listát és pontosan tudja, hogy mely állományokra nincsen hivatkozás - ezek feleslegesek.

A rendszer Temp és Recycled könyvtárának rendszeres ürítése

A Temp könyvtárba egyes programok otthagyják szemeteiket, ezért érdemes időnként kitörölni a tartalmát, a Recycled könyvtár pedig a törölt, fájlok ideiglenes búvóhelye. Ha valaki nem figyel több száz MB helyet is elfoglalhat a Recycled könyvtár tartalma.

SCANDISK futtatása

Bár ha a Windows 9x hibásan áll le, akkor a következő induláskor lefut a Scandisk, hibát keresve, de alkalmanként célszerű lefuttatni kézzel is e programot. A winchesteren lévő logikai hibákat rendbeteszi.

Hasonló program a Norton Disk Doctor is.

Defragmentálás

A Windows 9x működés közben rengeteg állományt nyit meg és csuk be, ezért a töredezettség pillanatok alatt bekövetkezhet. Ekkor segíthet a WinDefrag vagy a Norton Speed Disk, amely megszünteti a töredezettséget, továbbá egyben logikai hibákat is ellenőriz.

Erőforrások

A windows 9x rendszerben is tapasztalható az erőforrások fogyása. Ez különösen a grafikus erőforrásokra igaz, és abban az esetben, ha több olyan ablakot nyitunk meg, amely sok grafikus elemmel rendelkezik. Mikor jön létre ez az állapot? A Windows 9x-ben a rendszer indulásával együtt automatikusan elinduló alkalmazások többnyire kis ikont helyeznek el a tálcán, amelyjelzi, hogy ők ott vannak és a háttérben működnek. Az ember azt hiszi, hogy ezek az alkalmazások kicsik és alig használnak a gépből erőforrásokat. Ez nem így van. E programok betöltik a gép memóriájába a futásukhoz szükséges összes modult. Ez akár több MB is lehet. Hogyan lehet figyelni ezeket a programokat?

A Microsoft Office telepítésekor a telepítő felkínálja a Microsoft Rendszerinformáció nevű program telepítését is. Ez a program a C:\Program Fájls\Common fájls\Microsoft Shared\Msinfo könyvtárban helyezkedik el. A programot a Start Menü/Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Rendszerinformáció úton lehet elindítani vagy az Office programokból a Súgó/Névjegy/Rendszeradatok úton. Az alábbi képen látszik, hogy egy Microsoft Word Futtatásakor hány féle program fut még a háttérben:

A fenti rendszeren alapvetően az operációs rendszer alap szolgáltatásain kívül egy ATI videokártya beállító szoftvere, SoundBlaster Live! Driver , és egy McAfee antivírus szoftver fut a háttérben.

A rendszer erőforrásai természetesen ennek megfelelően alakulnak. Ennek figyelésére a rendszer telepítéskor az erőforrásfigyelőt telepíteni kell. Utólag is lehet telepíteni a Vezérlőpult/Programok hozzáadása/Windows telepítő/Rendszereszközök/Erőforrás-kijelző útvonalon.

A program indítása a Start Menü/Programok/ Kellékek/ Erőforrás-kijelző módon lehetséges. Mellesleg maga a program RSRCMTR.EXE nevet viseli és a Windows könyvtárában helyezkedik el. A fenti állapotban a gép erőforrásai a következőképpen alakultak:

A fenti programok mellesleg sokszor egymásnak ellentmondó módon indulnak el, a funkcióik sokszor feleslegesek és a gép indulását is lassítják. Mit lehet ilyenkor tenni? A program telepítés után meg kell keresni azokat a helyeket, ahol a programok elindulnak, majd az indulásukat meg kell akadályozni:

A Windows9x rendszerekben az alábbi helyeken lehet elindítani a rendszer alkalmazásával alkalmazásokat.

A Win.ini fájl LOAD= és RUN= soraiban megadott programok elindulnak (A Windows 3.1-ből maradt kompatibilitási okokból)

A Start Menü/Programok/Inítópult alatt bejegyzett programok

A regisztrációs adatbázisből az alábbi két helyen lehet elindítani programot:

A felhasználófüggő programok elindítási helye

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\..

Általában az egyes usereknek a

HKEY_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\.

helyen találhatók az egyéni beállításai, kivéve, ha több felhasználó van a rendszeren.


A mindenki számára elinduló programok helye:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\. illetve

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices\.

A Services a háttérben futó, illetve a tálcán megjelenő ikonokra utal.

Minden nagyobb program telepítése után célszerű megvizsgálni azt, hogy tölt-e be automatikusan valamit innen a rendszer és arra nekünk szükségünk van-e. Az elérési útból kitalálhatjuk, hogy az illető program törölhető-e. Természetesen mielőtt a regisztrációs adatbázisból bármit is törölnénk, előtte győződjünk meg arról, hogy szabad-e és nem árt backupot készíteni a regisztrációs adatbázisról.

Hibás Win9x-es rendszer javítása

Ha egy hibásan működő Windows rendszert próbálunk újratelepíteni, akkor a hibát nem minden esetben tudjuk kijavítani. Ha hiba a Windows regisztrációs adatbázisában található, akkor a hiba valószínűleg megmarad újratelepítés után is, mivel az újratelepített Windows a regisztrációs adatbázis minden korábbi beállítását megtartja. Ilyenkor a regisztrációs adatbázis törlése segít, viszont ekkor minden Windows alá telepített programot újra kell telepíteni. Mielőtt egy ilyen munkába belefognánk, győződjünk meg arról, hogy minden szükséges telepítőkészlet rendelkezésre áll-e.

Előfordul, hogy egy hardver cseréje után nem működik a Windows helyesen.          
Ha egyszer egy eszközt feltelepítettünk a Windowsba, a regisztrációs adatbázis tartalmazza a beállításokat és gyakran az eszköz eltávolítása után, uninstallálása után is maradnak bejegyzések az eszközről. Ilyenkor a Csökkentett üzemmódos indítás segíthet.
Ekkor a Vezérlőpult/Rendszer (Control Panel/System) programban ki kell keresni a device-t és kitörölni.
Meg kell keresni a device inf fájlját a C:\Windows/INF könyvtárban és ki kell törölni.
Esetleg meg kell keresni a Regisztrációs adatbázisban a hivatkozásokat és azokat is el kell távolítani. Ez utóbbival azonban óvatosan kell bánni, mert a regisztrációs adatbázis óvatlan kitörlése súlyos problémákhoz vezethet.

Feltelepítünk egy programot a Windowsra és utána nem működik helyesen a rendszer.
A Windowsos programok általában használnak olyan DLL (Dinamic Linking Library ) fájlokat, amelyek funkcióit más programok is elérik. A DLL fájlok ilyenkor az első hívó program hatására betöltődnek a memóriába és addig ott maradnak, amíg az utolsó olyan program is befelyezi működését, amelynek szüksége van erre a DLL fájlra. Amikor feltelepítünk egy programot a gépünkre előfordul olyan eset, hogy a telepítőkészlet régebbi verziójú, vagy más nyelvű DLL fájlt tartalmaz, mint ami a rendszeren van. Ha a telepítőprogram nem figyel erre a verzióütközésre, akkor a régi változat felülírhatja az újat, és a továbbiakban nem biztos, hogy a rendszer programjai minden számukra szükséges funkciót megtalálnak a DLL-ben. Ez a hiba sokszor csak sokkal a telepítés után derül ki. Mit lehet tenni?
Amikor a telepítőprogramok a verzió és időütközésekre figyelmeztetnek, akkor gondosan el kell olvasni a rendszerüzenetet és mérlegelni kell a teendőket. Lehetőleg az azonos nyelvű változatot és az újabbat telepítsük fel.
Ha a hiba már megvan, akkor az operációs rendszer változatából induljunk ki. Másoljuk be az operációs rendszer változatát. Később a kérdéses alkalmazást újra telepítsük fel, figyelve a verziókra. Ha egy futó DLL fájlt cserél a rendszer régire, akkor a rendszer automatikusan elmenti egy BACKUP könyvtárba a régi változatot, innen vissza lehet állítani azt.


Találat: 3645


Felhasználási feltételek