online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A Pascal program felépítése

számítógépesFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Hattértarak és jellemzöik
MS Project
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
VOIP RENDSZERTECHNIKÁK
AZ IRÁNYÍTÓRENDSZEREK FEJLŐDÉSE
Adatbevitel, szűrés, rendezés adatlap nézetben - ACCESS
Memóriagazdalkodas
Bevezetés az összetett alakzatok modellezésébe
Operaciós rendszerek
Az SQL adatbaziskezelő nyelv
 
 

A Pascal program felépítése


A Pascal programot három részre tagoljuk:

A programfej-ben található a program megnevezése, és a globális érvényességü fordítási direktívák. Az elöbbi dolog talán nem okozhat 616e49g gondot, de talán a második már komplikáltabb lehet így rögtön az elején. Ezzel a dologgal majd a késöbbiekben egy egész lecke fog foglalkozni, ezért csak a lényeget írom itt le. Az, hogy valami globális, az azt jelenti, hogy az egész programra érvényes. Léteznek lokális dolgok is, ami viszont csak a program egy bizonyos részére érvényesek. A fordítási direktívák olyan utasítások/elöírások, amik a fordítónak szólnak. Tehát azok a beállítások, amik a fordítás menetére vonatkoznak.


program programnév;


A második rész a deklarációs rész. Itt adhatjuk meg a különbözö unit-okat a uses paranccsal, a címkéket a label paranccsal a konstansokat a const paranccsal, a típusokat a type paranccsal és a változókat a var paranccsal. Illetve tehetünk lokális fordítási direktívákat és ide kell írni a különbözö saját függvényeket és eljárásokat.


uses

label

const

type

var ...;


procedure eljárásnév(paraméterek);


begin


end


function függvénynév(paraméterek): típus;


begin


függvénynév:=kifejezés;

end


Azt hiszem látható a különbség a függvény és az eljárás között. A lényeg, hogy a függvénynek van visszatérési értéke, ezáltal típusa is. Természetesen a típusnak meg kell egyeznie a visszatérési érték típusával.

A harmadik rész a programtörzs. Ez a program fö része. Ez fogja össze a program által meghívott és az általunk írt függvényeket/eljárásokat egy programmá.


begin


end


Látható, hogy a programtörzsnek is begin jelöli az elejét, és end a végét, mit a függvényeknél/eljárásoknál. A különbség, hogy itt '.'-ot teszünk az end után (jelezve a program végét) és nem ';'-öt. A Pascal nyelvben minden utasítás után ';'-öt teszünk, ebböl is látszik, hogy egy procedúra/függvény, csak egy eszköze a programnak.

Találat: 784