online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

KÉKES RÉTIHÉJA - Circus cyaneus

állatok

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
KÉKES RÉTIHÉJA - Circus cyaneus
 
bal also sarok   jobb also sarok

KÉKES RÉTIHÉJA

Circus cyaneus


Elterjedés: Európa legnagyobb részén fészkel. Hiányzik a földrész déli részéről, a Kárpáti-medencéből és a nyugati tengerpartról. Ázsiában egészen Kelet-Szibériáig, Mongóliáig terjed fészkelőterülete. Észak- és Dél-Amerikában is költ.

Fészkelőhely: A nyílt területek fészkelő madara. Kedveli a réteket, legelőket, északon a fátlan tundrán is költ. Egyre gyakrabban telepszik meg mezőgazdasági területeken, ahol elsősorban az árpa és rozs táblákban fészkel.

Költési idő és fészkelés: Közép-Európában kivételesen már április végén, általában azonban csak május közepén kezd el költeni. Észak felé haladva a költés kezdete egészen június közepéig elhúzódhat. A fészket a talajra építi száraz növényi anyagokból, nádból, vékonyabb vesszőből. A fészek belsejét száraz fűvel vékony gallyakkal, esetenként állatszőrrel béleli. A fészekalj 3-7, általában 4-5 tojásból áll. A kotlás 29-30 napig tart. Kizárólag a tojó kotlik. A hím hordja a táplálékot, amit a tojó a fészekről felszállva a levegőben vesz át. A fiókákat csak a tojó eteti, a hím gyakorlatilag sosem száll a fészekre. A fiókák 5 hetes korukban hagyják el a fészket, de utána még hetekig a szülők gondoskodnak róluk, vadászni tanítják őket.

Hazai előfordulása: Eddig négy esetben bizonyították magyarországi fészkelését: 1992-ben és 1925-ben a Mecsekben 1935-ben Székesfehérvár mellett, illetve 1948-ban Tüskéspusztán. Telente - október és március között - nagy számban keresi fel hazánkat. Ilyenkor az ország egész területén lehet vele találkozni, de az Alföldön gyakoribb. Kedveli a vizes területeket, mocsarakat de gyakran látni mezőgazdasági területek felett is vadászni. Különleges tulajdonsága, hogy éjszakázásra nagyobb területről összegyűlnek egy-egy nádasban. Az 1986-1990 között végzett számlálások szerint 104 példány volt a legtöbb, egy helyen éjszakázó madár.Táplálkozás: Költőhelyén igen sokféle állatot elfog. Felszedi a földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, nagyobb rovarokat, de főleg kisebb rágcsálókat fog. Nálunk elsősorban  rágcsálókat , többnyire meze pockot zsákmányol. Gyakran megfigyelhető, hogy egy több éves lucernatábla felett vadászgat néhány példány. Esetenként elfog egy-egy kisebb madarat, pacsirtát, sármányt, pityert, rigót is.

Állomány nagysága: A nálunk telelők légyszáma egy-két ezerre tehető. Teljes európai költőállománya 20-30 ezer pár. Legjelentősebb állománya Finnországban(2-4000 pár) Franciaországban (2500-3600 pár), illetve Oroszországban(  kb. 5000 ezer pár) költ.

Vonulás: Az Észak-Euróban költők délebbre vonulnak főleg a Földközi-tenger környékén telelnek, egy részük az afrikai partokon. A Délnyugat-Európai állomány állandó. Hozzánk feltételezhetően Északkelet-Európából érkeznek. Eddig még nem került kézre gyűrűs madár Magyarországon.

Védelem: Nagyon sokáig károsnak tartották, ezért csak igen későn, 1971-ben nyilvánították védetté. A nálunk telelők védett pusztáinkon, de gyakran mezőgazdasági területeken is megfelelő táplálkozóhelyet találnak. Mivel éjszakázóhelyeit évtizedeken keresztül használhatja, rendkivül fontos ezek megőrzése. Fészekelőterületein súlyos probléma a gabonában megtelepedő párok sikeres költésének biztosítása. Európai állománya az Ibériai-félszigeten, Németországban, a Balti-államokban, Ukrajnában és Oroszországban csökken, másutt stabil Franciaországban emelkedik. Az ún. sérülékeny fajok kategóriájába tartozik. Védett madár, természetvédelmi értéke 10000 forint.

Találat: 2934Felhasználási feltételek