online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
bal sarok kategória jobb sarok
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment Humán erőforrás Marketing Politikatudomány
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   bal jobb sarok
bal sarok   jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A NEM VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ FAJTÁI, ELEMEI, ALKALMAZÁSUK

menedzsment

bal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
A kommunikació
A MOTIVÁCIÓ TARTALMI ELMÉLETEI. MASLOW ÉS HERZBERG ELMÉLETE. ALKALMAZÁSUK A MUNKATÁRSAK ÖSZTÖNZÉSÉBEN.
Az időgazdalkodas
Az informació technológia hatasa a közigazgatas működésére (ügyvitelre)
A VEZETŐ ETIKÁJA ÉS FELELŐSSÉGE
A NEM VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ FAJTÁI, ELEMEI, ALKALMAZÁSUK
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A nem verbális kommunikáció fajtái, elemei, alkalmazásuk.


A személyközi kommunikáció a szóbeli üzenetek mellett, jelentős mértékben használja a szavak nélküli jelzéseket, amelyeket nem verbális kommunikációnak is szoktak nevezni. A verbális csatornát főként az információ továbbítására használják. A nem verbális csatorna pedig az interperszonális attitűdök és érzelmek átadására szolgál. 626g61g A nem verbális kommunikáció sajátosságai: üzenetek küldése és fogadása sokkal közvetlenebbül és automatikusan megy végbe, mint a beszéd. a nem verbális üzeneteket gyengébb önkontroll kíséri, ezért a társas kapcsolatokban a személyes érzelmekről és reakciókról, egyes attitűdökről sokkal közvetlenebb és hiteles képet adnak.


Különbségek a nem verbális kommunikáció egyes típusai között:

A nyelvi fejlődés igen korai szakaszában alakult ki, ezért ezek a jelzések az idegrendszer segítségével igen gyors reakciókat képesek kiváltani. Egy részük az ösztönösség. Másik részük megtanult. Amikor egy nyelvet használunk, nemcsak szavakat mondunk, hanem egész testünkkel is beszélünk.


Főbb elemei:

A tekintetek játéka:

A szemkontaktus során a figyelem, a félelem, az öröm, stb. valóban tükröződik a tekintetben. A tekintet nagy valószínűséggel a belső valósághoz tükrözi. A szemkontaktushoz tartozik a partnerek közötti távolság tartása. Ha a partnerrel a szemkontaktus valamilyen külső ok miatt megszakad a beszéd is abba marad.


A beszéd hang (vokális információ):

A kommunikáció fontos részét jelenti a nem szóbeli üzenet, amelyet a beszédhang közvetít számunkra. A beszéd sebessége, hangszíne és magassága, a hang ereje, a hangsúly mind kiegészítő információt ad. Híven tükrözi a partner érzelmi állapotát.


Testbeszéd:

Igen fontos területet képez az arc, a kéz, a kar, a törzs, a láb tartása. Az érzelmek színes skáláját vagyunk képesek kifejezni.


Ø      A vállak közé behúzott nyak: zárkózott.

Ø      A törzstartás: egyenes derék: ura vagyok a helyzetnek; görnyedt vagy hátrahúzódó testtartás: visszahúzódás; előrehajlás egyenes derékkal: uralkodás, fölény.

Ø      Kézmozdulatok: felfelé fordított tenyér: őszinteség; lefelé fordított tenyér: atyáskodás.

Ø      Archoz illesztett kész: kézzel a száj eltakarása: őszintétlenség "szájőrzés", orrdörzsölés, szemdörzsölés: szájőrzés, ujj a szájban, körömrágás: bizonytalanság, riadtság, fejütögetés: feledékenység beismerése.Ø      kar-gesztusok: összefont kar: elzárkózás, tartózkodás,

Ø      kezemmel fogom a karomat: visszafogom magam, leplezem pl. a félelmemet

Ø      fogom a csuklómat, magam előtt tartok valamit: védekezés, idegesség, szorongás.

Ø      láb-mozdulatok: egyik láb áttéve a másikon: tartózkodás,

Ø      az egyik láb majdnem vízszintesen áttéve a másikon: laza viselkedés, vitatkozás, versengés,

Ø      lábkeresztezés álló helyzetben, összefont karokkal: zárt testtartás, fenntartásai vannak, védekezés.

Ø      eszközök használata: lovagló ülés: harcias de védekező magatartás

Ø      hátradőlök a széken, lábam amerikai tartásban, kezeim kifordított tenyérrel a tarkómon: magabiztosság, dominancia, kihívás.


Két vagy több ember egymáshoz viszonyuló kapcsolata:

Ø      két ember egymás szemébe néz és szembefordul egymással: pozitív jelzés

Ø      ha a test kifordul: távozási szándékot jelez

Ø      ha két ember félig vagy egészen kifelé fordulva áll egymás mellett, ún. nyitott alakzat, készek mások csatlakozását elfogadni, ha a harmadik belép közéjük háromszög alakzatot vesznek fel.

Ø      Ha két szembeforduló fél közé belép egy harmadik, de ők csak a fejüket fordítják felé, de a törzsük elfordul,  azt jelenti, hogy nem fogadták be maguk közé.

Ha a verbális és nem verbális magatarás között nincsen összhang, akkor a partnerekben az ellentmondás bizalmatlanságot kelt.


Találat: 9716