online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A NEM VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ FAJTÁI, ELEMEI, ALKALMAZÁSUK

menedzsmentbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
A kommunikació
A MOTIVÁCIÓ TARTALMI ELMÉLETEI. MASLOW ÉS HERZBERG ELMÉLETE. ALKALMAZÁSUK A MUNKATÁRSAK ÖSZTÖNZÉSÉBEN.
Az időgazdalkodas
Az informació technológia hatasa a közigazgatas működésére (ügyvitelre)
A VEZETŐ ETIKÁJA ÉS FELELŐSSÉGE
A NEM VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ FAJTÁI, ELEMEI, ALKALMAZÁSUK
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A nem verbális kommunikáció fajtái, elemei, alkalmazásuk.


A személyközi kommunikáció a szóbeli üzenetek mellett, jelentős mértékben használja a szavak nélküli jelzéseket, amelyeket nem verbális kommunikációnak is szoktak nevezni. A verbális csatornát főként az információ továbbítására használják. A nem verbális csatorna pedig az interperszonális attitűdök és érzelmek átadására szolgál. 626g61g A nem verbális kommunikáció sajátosságai: üzenetek küldése és fogadása sokkal közvetlenebbül és automatikusan megy végbe, mint a beszéd. a nem verbális üzeneteket gyengébb önkontroll kíséri, ezért a társas kapcsolatokban a személyes érzelmekről és reakciókról, egyes attitűdökről sokkal közvetlenebb és hiteles képet adnak.


Különbségek a nem verbális kommunikáció egyes típusai között:

A nyelvi fejlődés igen korai szakaszában alakult ki, ezért ezek a jelzések az idegrendszer segítségével igen gyors reakciókat képesek kiváltani. Egy részük az ösztönösség. Másik részük megtanult. Amikor egy nyelvet használunk, nemcsak szavakat mondunk, hanem egész testünkkel is beszélünk.


Főbb elemei:

A tekintetek játéka:

A szemkontaktus során a figyelem, a félelem, az öröm, stb. valóban tükröződik a tekintetben. A tekintet nagy valószínűséggel a belső valósághoz tükrözi. A szemkontaktushoz tartozik a partnerek közötti távolság tartása. Ha a partnerrel a szemkontaktus valamilyen külső ok miatt megszakad a beszéd is abba marad.


A beszéd hang (vokális információ):

A kommunikáció fontos részét jelenti a nem szóbeli üzenet, amelyet a beszédhang közvetít számunkra. A beszéd sebessége, hangszíne és magassága, a hang ereje, a hangsúly mind kiegészítő információt ad. Híven tükrözi a partner érzelmi állapotát.


Testbeszéd:

Igen fontos területet képez az arc, a kéz, a kar, a törzs, a láb tartása. Az érzelmek színes skáláját vagyunk képesek kifejezni.


Ø      A vállak közé behúzott nyak: zárkózott.

Ø      A törzstartás: egyenes derék: ura vagyok a helyzetnek; görnyedt vagy hátrahúzódó testtartás: visszahúzódás; előrehajlás egyenes derékkal: uralkodás, fölény.

Ø      Kézmozdulatok: felfelé fordított tenyér: őszinteség; lefelé fordított tenyér: atyáskodás.

Ø      Archoz illesztett kész: kézzel a száj eltakarása: őszintétlenség "szájőrzés", orrdörzsölés, szemdörzsölés: szájőrzés, ujj a szájban, körömrágás: bizonytalanság, riadtság, fejütögetés: feledékenység beismerése.

Ø      kar-gesztusok: összefont kar: elzárkózás, tartózkodás,

Ø      kezemmel fogom a karomat: visszafogom magam, leplezem pl. a félelmemet

Ø      fogom a csuklómat, magam előtt tartok valamit: védekezés, idegesség, szorongás.

Ø      láb-mozdulatok: egyik láb áttéve a másikon: tartózkodás,

Ø      az egyik láb majdnem vízszintesen áttéve a másikon: laza viselkedés, vitatkozás, versengés,

Ø      lábkeresztezés álló helyzetben, összefont karokkal: zárt testtartás, fenntartásai vannak, védekezés.

Ø      eszközök használata: lovagló ülés: harcias de védekező magatartás

Ø      hátradőlök a széken, lábam amerikai tartásban, kezeim kifordított tenyérrel a tarkómon: magabiztosság, dominancia, kihívás.


Két vagy több ember egymáshoz viszonyuló kapcsolata:

Ø      két ember egymás szemébe néz és szembefordul egymással: pozitív jelzés

Ø      ha a test kifordul: távozási szándékot jelez

Ø      ha két ember félig vagy egészen kifelé fordulva áll egymás mellett, ún. nyitott alakzat, készek mások csatlakozását elfogadni, ha a harmadik belép közéjük háromszög alakzatot vesznek fel.

Ø      Ha két szembeforduló fél közé belép egy harmadik, de ők csak a fejüket fordítják felé, de a törzsük elfordul,  azt jelenti, hogy nem fogadták be maguk közé.

Ha a verbális és nem verbális magatarás között nincsen összhang, akkor a partnerekben az ellentmondás bizalmatlanságot kelt.


Találat: 9905


Felhasználási feltételek