online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

SZITUÁCIÓS GYAKORLAT

kozmetikumokfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
KOZMETIKUS SZAKMAI GYAKORLAT TANTÁRGY KÖZPONTI PROGRAMJ
Az illóolajok keverése
SZITUÁCIÓS GYAKORLAT
 
bal also sarok   jobb also sarok


H Á Z I D O L O G O Z A T


SZITUÁCIÓS GYAKORLATVendégem egy 25 éves, derékig érő hajú hölgy. Haja egyenes szálú, világos barna színű, fénytelen, közepes vastagságú és erősségű, hajtőnél és a haj hosszában egészséges, a hajvége károsodott, fejbőre korpás, zsíros.


Szeretne: hátközépig érő, hullámos, mahagóni színű, egészséges hajat.


Jó napot kívánok, Kiss Melinda vagyok, az Ön kedves neve?


Jó napot kívánok, Németh Klaudia vagyok! Ugye Melinda 838i81i tegeződhetünk?


Igen, természetesen. Tudom, hogy hosszan tartó hullámokat szeretnél, de mivel károsodott és töredezett a hajvéged, s új színt is szeretnél, így nem ajánlanám a dauert és a festést egyszerre.


Miért?


Mert ha bedauerolom a hajad, utána pedig befestem, akkor nem biztos, hogy a hajad kibírja. Azaz akár leeshet, de az biztos, hogy károsodni fog, nem is kis mértékben.


Milyen megoldást javasolsz, amitől nem károsodik a hajam, viszont olyan lesz, amilyet szeretnék?


Ha tartós hullámot akarsz, akkor először festenünk kell kémiailag, viszont gyakorlatilag először a dauert kell megcsinálni, mivel ha festek és utána dauerolok, akkor a dauer víz leszívja a festéket a hajadról. Tehát választhatsz: befestjük most a hajad, viszont várnod kell két-három hetet a dauerig, vagy befestjük a hajad és nem tartós hullámot alkalmazunk, hanem ideiglenest.


Linda, az a problémám, hogy hosszan tartó hullámokat akarok.


Rendben, Klaudia, viszont akkor várnod kell a festéssel.


Jó, mit teszünk most?


Gyere, megmosom a hajad, közben beszélgetünk!


Ha a vendégem dauert szeretne:


Előmunkák


A fejbőr vizsgálata - eldönti, hogy elvégezhető-e a beavatkozás

-egészséges-e?

-zsíros vagy száraz, korpás?

-elváltozások a fejbőrön

A haj vizsgálata - meghatározza a csavarók vastagságát


A haj vastagsága:


vékony 0,05mm alatt, könnyen nyúlik, kevéssé rugalmas, kevéssé tartósak a hullámok


vastag 0,08mm felett, nehezen veszi fel az oldatot, nehezen csavarható


normál, 0,05-0,08mm között, a szabályok betartásával tartós és rugalmas hullámok nyerhetők

(Vastag szálú hajnál nem használunk túl vékony csavarót, a hatóidőt

pedig növelni kell. Vékony szálú hajnál kisebb átmérőjű csavarókra

van szükség.)A haj keresztmetszete:


kerek- könnyen hullámosítható

ovális, vagy lapos nehezen hullámosítható


A haj minősége - meghatározza a HTH oldat erősségét.


normál - ép, rugalmas, fényes, vegyszerhatás nem érte


festett - a hajszál egészséges, a végek tompák és rugalmatlanok,

esetleg a felületet a vegyszerek kismértékben megtámadták


szőkített- erős vegyszerhatás érte, porózus szerkezetű, fénytelen, rugalmatlan, nehezen fésülhető, könnyen törik, hasadoznak a hajvégek. Csak gyenge vegyszer és mechanikai hatásnak tehető ki, elő és utókezelés szükséges. Hőhatástól védeni kell.
A haj növekedési iránya, esése - csavarási irányok ha a hajat a növekedési iránnyal ellentétesen csavarjuk, nem lesz a frizurának tartása.


A vendég kívánsága:


Milyen hullámokat kíván?

Milyen frizurát kíván?

Milyenek voltak a tapasztalatai a korábbi tartóshullámosításnál?

Milyen előkezelés történt a hajon?( festés, szőkítés, tartóshullámosítás)


A vendég egészségi állapota:

A haj korábbi állapota tartóshullámosítás után?


Diagnosztika felállítása és technológiai terv készítése.A diagnosztika összegzi az objektív és szubjektív tüneteketMegállapítja:

HTH oldat erősségét

A hatóidőt

A hőmérsékleti feltételeket

Csavarási módokat és irányokat

Az előkezelést

A fixálást és idejét

A haj utókezelésétHajmosás - felszívóképesség fokozására, gyenge zsírtalanító hatású samponnal, kerülni kell az erős dörzsölést, csak törölközővel itatjuk fel a felesleget vizet.

A bőr védelme,a fodrász kezének védelme hajnövés széleken a vegyszertől védeni. HTH oldat megtámadja a kéz bőrét és a körmöt, zsírtalanít, allergiát kelt,A HTH fő munkáiCsavarástechnika

Csavarók kiválasztása meghatározza a hullámok alakját. A vékony csavaró sűrű, apró hullámokat ad, a vastag csavaró esetén gyengébb lesz a göndörség, nagyobb hullámok alakulnak ki.

A leválasztott passzéknak is jelentősége van. Szélesebb passzék esetén lazább hullámokat kapunk, vékonyabb passzék esetén erős hullámok jönnek létre. A csavaró és a passzé vastagsága lehetőleg azonos legyen.

A haj a lúgos oldat hatásától megduzzad, ezért a túl szoros csavarás megnyújtja a szálakat és csökkenti a hullámok tartását. Sérüléseket idézhet elő a hajban. A túl laza csavarás csökkenti a haj tartósságát és rugalmasságát.A hajvégeket egyenletesen kell illeszteni a csavaróhoz, a felcsavarást spiccpapír segíti elő. A szálak nem hajolhatnak vissza és a hajtömeget egyenletesen kell eloszlatni. A pontatlan csavarás a visszahajló szálak (pipás) törését okozzák.

A tincseket a csavarókra gumipánttal rögzítjük. A gumipánt vízszintesen, ne túl szorosan, bevágás nélkül helyezkedjen el, mert a haj törését eredményezi. Műanyag tűvel csökkenteni lehet a gumipánt felfekvési nyomát.

Az oldat felvitele- normál esetben hátulról kezdjük és fokozatosan haladunk a fej oldala irányába, majd a fejtetőt csavarjuk végül a homlokrészeket. Ha a haj túl hosszú- előnedvesítésre lehet szükség.

Hatóidő- A gyártó cég útmutatásaitól eltérhet, ajánlatos 5-10 percenként ellenőrizni, hol tart a folyamat. Oldjunk ki egy csavarót, és bontsunk ki egy-két fordulatot a tincsből, közel tartva a fejhez. Ha a tincsen csak egy hullám van, a hullámosítás még nem jó. Ha az első hullámot követi egy ellenhullám, az eredmény jó lesz.

Közömbösítés - az öblítésnek bőségesnek kell lennie, meg kell szüntetni a folyamatot. A fölösleges vizet föl kell itatni.

Fixálás, hatóidő - gondosan és bőségesen kel felvinni a fixáló oldatot. A csavarók kiszedésénél nem szabad húzni a hajat, hisz a fixálás még nem fejeződött be. Alulról felfelé szedjük.

-Utókezelés- a haj pH visszaállítása
Dauer vagy nem dauer?


             Milyen problémákat okozhat a haj, ill. a fejbőr számára - elsősorban a nőknél, bár ma már férfiakat is érinthet ez a kérdés - a hosszú időn keresztül, megszakítás nélkül alkalmazott dauer, illetve hajfestés? A hajszálak egy idő után megszenvedik a szépség érdekében történő, ennél kíméletesebb behatásokat is, mint amilyen például az erős napsugárzás.

Minden vegyi beavatkozásnak, így a festésnek és a dauernek, vagy ahogy mostanában hívják az un. kíméletes dauer, a volumenezés eredménye:
a hajszálak kiszáradnak, törékennyé válnak, végükön felrostosodnak, rugalmasságuk csökken.

Kíméljük a hajunkat, az ő élete is a mi életünk része!

Dauerolt haj formázása és ápolása

A dauer erős kémiai szer, ami nagymértékben rongálhatja a hajad, ezért még jobban oda kell figyelned a hajad ápolására és a hajformázására.

A dauerolt haj, intenzív ápolást igényel. Használj pakolásokat és hajban hagyható kondicionálót! Ne mosd 3-4 napnál sűrűbben a hajad, mert az még jobban szárítja az amúgy is száraz hajad!

A dauerolt hajat csak hajmosáskor szabad fésülni, akkor is nagyfogú fésűvel.

Dauerolt haj formázása, szárítása


Olyan hajformázó eszközt válassz, ami nem égeti, károsítja a hajad! A legjobb ilyen célra, a diffúzoros hajszárító.

A Sedusa diffúzoros hajszárítóval gyönyörű kontrollált frizurát készíthetsz magadnak.
A speciális kialakítású diffúzor a spirálok segítségével szétválasztja a tincseket, meggátolja a szöszösödést és tartóssá teszi a frizurád. A Sedusa diffúzorral igazi volument adhatsz a hajadnak.
Ha a vendégem festést szeretne:


Hajfestékek

A hajfestés ősi mesterség. Az egyiptomiak növényi és állati eredetű anyagokból nyerték ki a színezékeket, például hennából a vöröset, kamillából a sárgát és kosenilből, a bíbortetű festőanyagából a bíbort. Az 1920-as években a vegyészek olyan mesterséges hajfestékekkel kezdtek kísérletezni, amelyeket a múlt században textíliák festésére használtak. A II. világháború után a "hajfestő ipar" gyors fejlődésnek indult; ma a hajápolási piac legrohamosabban növekvő ága.A haj szerkezete:

A hajszál külső része a pikkelysejt-réteg (cuticula), belseje a kéregréteg (cortex). A haj főként keratinból áll; ez a fehérje nagy mennyiségű ciszteint tartalmaz (a cisztein aminosav, képlete: HSCH2-CH(NH2)CO2H). A ciszteinmolekulák kén-kén kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz és térhálós szerkezetet alakítanak ki; a keratin ettől válik erőssé. A keratinban savas oldalsó csoportokat tartalmazó aminosavak is vannak - ilyen például az aszpartinsav (HO2CCH2CH(NH2)CO2H). Ezeknek a komponenseknek a hatására a haj enyhén negatív töltésű lesz. A hajban víz, zsír, cukor, melanin (természetes hajfesték), fém és DNS is kimutatható.Hajszínezők

Ezek a festékek csak a festést követő mosásig tartanak. A hajat a savas festékmolekulákból képződő sók (pl. 1.) vékony rétegével vonják be. A nagy molekulák a sok konjugált (váltakozó) kettős kötés miatt színesek. A különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Mivel ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg - a következő mosásig.


Féltartós festékek

Ezek a festékek hat-nyolc mosást bírnak ki. Kétféle módon készülhetnek.
Az Arianor márkanevű családot az 1970-es években dolgozta ki a Warner Jenkinson cég. Az Arianor-festékek (pl. 2.) hatása azon alapszik, hogy a negatív töltésű hajszál  és a pozitív töltésű festékmolekula elektrosztatikusan vonzza egymást. Ezek a molekulák is túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a haj belsejébe, ezért a felületén maradnak, de az elektromos vonzóerő miatt hat-nyolc mosásig megtapadnak.


A másik rendszer két különböző méretű molekulát használ, például egy olyat, mint a hajszínező készítmények (pl. 1.), és egy kisebbet (pl. 3.). Ezeknek a festékeknek a hatása azon alapszik, hogy a hajszál a növekedés során - a mosás, fésülés, szárítás hatására - megrongálódik. A pikkelysejtek meglazulnak, le is hullhatnak, s a haj belseje szabaddá válik. A kisebb molekulák belépnek a haj belsejébe, míg a nagyobbak a felszínén maradnak. A szín tehát tartósabb lesz, mert a kisebb molekulák beékelődnek a kéregrétegbe.


Tartós festékek

Ezek a festékek csak a hajjal együtt távoznak a fejről. Kis molekulákból állnak, például fenilén-diaminokból, amino-fenolokból és rezorcinból, amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és az első mosásra lesodródnának a hajról. Hogy ezt megakadályozzák, és "megfessék" őket, oxidálószert, rendszerint hidrogén-peroxidot (H2O2) is adnak a készítményhez. A hidrogén-peroxid a p-fenilén-diamint kinon-diiminné, a p-amino-fenolt kinon-iminné oxidálja. Ezek a molekulák a hajfesték többi komponensével színes festékmolekulákat alkotnak (l. következõ ábra). A keletkező festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.
Mi van még a festékben?

A boltokban kapható vagy a fodrászatokban használt festékeknek csak kb. egy százalékát teszik ki a festékmolekulák. A késztermékben lehet még alkohol (a haj nedvesítésére, mert a víz nem hatol át tökéletesen a hajat borító zsíros faggyúrétegen), ammónia (amely a készítmény pH-ját a festék felvételének legjobban megfelelő 6-8 körüli értékre állítja be) és ammónium-oleát (amely pufferként hat, hogy a pH-t a kívánt értéken tartsa). A festékekhez hajkondicionálót, habosítót, konzerválószert és illatanyagokat is adnak.Ha a vendégem festést és ideiglenes hullámokat választ:A hajban különböző kötések vannak. Ezek határozzák meg a hullámosságát, a göndörségét. A hullámosító eljárások során - az ideiglenes hullámosítás során is - ezeket a kötéseket bontjuk. Egy hajszárítás közben végzett kifésülés, "kihúzás" során pld. a hidrogénhíd- kötéseket bontjuk, míg a dauervízzel a diszulfidhíd-kötéseket. A hidrogénkötéseknél  erősebbek a diszulfidhidak (kovalens kötés), amelyeket redukáló szerek tudnak csak bontani. Ha ezeket a keratin kötegeket bontottuk, akár egyenes és göndör hajat is készíthetünk tartósan. Ekkor a hidak átrendeződnek és az így kialakult formát oxidáló szerrel rögzítjük.


A frizura formáját, a hullámok ívét továbbra is különféle csavarási technikákkal, illetve különböző méretű és formájú csavarókkal tudjuk meghatározni. A mostani frizura divatot illetően, nehéz dolgunk van, mert a tartós göndörítés háttérbe szorult. Az ok, hogy még mindig nem tudunk olyan természetesnek ható hullámokat produkálni tartósan, amilyenekre igény volna. A másik ok, hogy ma inkább a különböző festési színkeverési eljárás van előtérben, divatban és nem a hullámosítási eljárások.


Ideiglenes hullámok fajtái:


Körkefés szárítás, avagy csavarásos módszer.


Körkefés szárítás: A hajat hajmosás után tisztára fésülöm, hajrögzítő habot alkalmazok, majd előszárítom a hajat. A tarkónál kezdem a leválasztást, tisztán leválasztott tincsekre osztom az egész fejet, miközben szárítom a hajat, a tövet megemelem, a hajtincset pedig körkefézem, míg nem lesz hullámos.


Csavarásos módszer: a hajat hajmosás után tisztára fésülöm, hajrögzítő habot alkalmatok, majd kissé előszárítom és a frizurának megfelelően választékot készítek, s felcsavarom a hajat, gondosan ügyelve a passzék nagyságára.

Csavarás után hálóval rögzítem a csavarókat, és a haj mennyiségének és vastagságának megfelelően beállítom a búra hőfokát, és a szárítás idejét, majd ha megszáradt a haj, akkor ismét finish termékeket alkalmazok a "tartósabb hullámok" érdekében.: 15453


Felhasználási feltételek