online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

KISKERESKEDELMI EGYSÉGEK ALAPTEVÉKENYSÉGÉNEK SZERVEZÉSE

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

KISKERESKEDELMI EGYSÉGEK ALAPTEVÉKENYSÉGÉNEK SZERVEZÉSE


1. KISKERESKEDELMI HÁLÓZATOK

Kereskdelmi hálózat: ugyanazon területen müködö kereskedelmi egységek összessége

A kiskereskedelem célja az áru állapotának - a használati érték megváltoztatása nélküli - szükségszerü módosítása és azután pénzre történö cseréje, ami által az áru v. szolgáltatás a vágsö felhasználókhoz jut.

A kiskereskedelmi hálózat operativ alapegysége a kereskedelmi üzlet (bolt), amely elhatárolt térben, önállóan müködik, az áruk beszerzésére, raktározására és értékesitésére is képes.

2. Kiskereskedelmi egység tipusok

A stabilitástól függöen:

A.) Állandó (fix) székhelyü kerskedelmi egységek,

B.) Változó (mobil) kereskedelem.

A.) Állandó (fix) székhelyü kerskedelmi egységek: állandó székhelyyel rendelkezö, sajátosan berendezett kereskedelmi lét 141f58b esitmények.Tipusok:

1. Kereskedelmi nagyüzemek

2. Kis kereskedelmi egységek: boltok, büfék, automaták

1. Kereskedelmi nagyüzemek:

ÁRUHÁZAK:

Jellemzök, elönyök:

n Egy épületen belül - széles kereslet és nagy vásárlóerö lekötésére, nagyszámú vásárló igényeinek szolgálatára vállalkozó kereskedelmi létesítmények. Méreteik valamennyi árucsoport gazdag választékának koncentrált kínálatát teszik lehetövé, ami a vásárlóknak elönyös bevásárlási, a kereskedelemnek elönyös kínálati körülményeket teremt.

n Az árubeszerzéseknél nagyvevöként lépnek fel, a legfejlettebb módszereket alkalmazhatják mind itt, mind az értékesítésnél, kedvezöek a feltételeik a gépesítéshez, az elektronika bevezetéséhez.

n Az áru értékesítéséhez széleskörü szolgáltatást tudnak kapcsolni.

n Nagyszámú dolgozót foglalkoztatnak, sokoldalú munkamegosztásra, szakmunkaerök alkalmazására, folyamatos továbbképzésre van lehetöségük.

Áruház-tipusok:

A forgalomszervezés szempontából:

n nagyáruház, mely egy tulajdonos pénzéböl épül, annak egységes vezetésével egybefüggö üzemként müködik. Ez a "klasszikus" áruháztípus, itt az osztályok a vevö elött csak oly mértékig különülnek el, hogy számadásilag a forgalmi és anyagi felelösség megvalósulhasson.

n közösségi áruház: önálló kereskedök müködési formája egy épületben. Az áruházépület úgy jön létre, hogy a jövöbeli árusítók egy szervezönél a beruházási költséget elöre lejegyzik a szükséges területre, vagy pedig egy vállalkozó saját tökéjéböl épít egy nagy áruházépületet, és amikor kész, bérbe adja a benne levö üzlethelyiségeket, árusító és raktár területeket. Emellett igyekeznek az elkülönülés látszatát kerülni és az épület szerkezetei is úgy alakítják ki, hogy a vevöben az áruházi összetartozás képe kialakuljon

Telepítés helye szerint:

n belvárosi áruházak, ellátási központok áruházai: nagyvárosokban történelmileg alakultak ki olyan utcák, terek, melyek mellé a kereskedelem azért települt, mert a városi élet fö funkciói ezeken vagy ezek körzetében bonyolódtak le

n alközponti, elövárosi és lakótelepi áruházak: feladata az, hogy ellátási alközpontok és kisvárosnyi lakótelepek számára tegyék lehetövé lakóhelyük közelében a napi és idöszaki szükségleti cikkek beszerzését, mindenkor a hely jellegéböl adódó áruszükségletek kiemelésével (pl.: kertészkedéshez szükséges termékek)

n bevásárlóközponti áruházak (szupermarket - hipermarket, lakberendezési, építési, kertészeti vagy más szakáruházak):

autóval sok irányból megközelíthetö forgalmi csomópontba települnek,

a parkolási lehetöség böséges, nem ritkán az üzlet alapterületének 2-4-szerese, a bevásárló kocsik szabadon a jármühöz tolhatók,

a gépjármüvel nem rendelkezö vásárlói réteg érdekében városi és távolsági autóbusz járatok is felkeresik vagy az áruház saját bevásárló járatokat szervez.

n diszkont áruházak, nagy- és kiskereskedelmi raktáráruházak:

csak a leggyorsabban forgó áruk választékát tartják

a kezdeti idöszakban legtöbbször egyszerü épületben müködtek, ma viszont már egyre inkább új egységekben üzemelnek

kevés berendezést használva, néha göngyölegböl, rakodólapról árusítanak, a kisebb árukat egyszerü állványokra rakják

teljes önkiszolgálással, minimális személyzettel dolgoznak, csak fizetett szolgáltatást vállalnak, vagy még ilyet sem

árukínálatukban elöfordulhat a szavatossági idejének vége felé járó, de még fogyasztható áru, divathullámban el nem kelt cikk, tömegében túltermelt, ezért árán el nem adható áru, nem szabványos termék, stb.

n raktár áruházak: bontatlan kartonokban, ládákban, nagy csomagokban helyezik ki az árut, melyet a nagyvásárlók maguk szednek össze egy erre kiképzett bevásárló kocsira, és számlázás, majd fizetés után saját jármüvel maguk szállítják el. Az árakban az egyszerü körülmények, bontatlan csomagokban történö vásárlás, házhozszállítás elmaradása, stb. csökkentö tényezöként hatnak.

BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

Jellemzök:

n A bevásárlóközpont történelmi kategória. A társadalom fejlettségi fokának megfelelöen jelent meg és formálódott, míg a mai tökéletességig eljutott. A telepített üzletek létrejöttéig a piacok voltak a vásárlási központok.

n egyesített szervezés és tervezés alapján megvalósított, nagy alapterületü közösségi létesítmény,

n alapvetö idöszakos és ritka kereskedelmi szükségletek, vendéglátási, szolgáltatási, szórakozási, sport, stb. igények kielégítésére,

n jellemzöen néhány nagylétesítmény (áruház, stb.) mellett, a keresletnek megfelelö nagyságú és áru-összetételü szaküzlettel, vegyes profilú üzlettel, szolgáltató létesítménnyel várja a lakosságot,

n kiegészítve ezeket a pénzügyi, egészségügyi, szellemi igények, pihenés, játék, szórakoztatás, igazgatás adott helyen hasznos intézményeivel,

n közlekedési csomópontban fekszik, nagyszámú parkolóhellyel tudja fogadni az érkezöket, emellett a gépkocsival nem rendelkezök számára tömegközlekedési kapcsolata is van.

A bevásárlóközpontok föbb építményi formái:


n Üzletbokor: az üzletek egy terülten, viszonylag szétszórva helyezkednek el. Az áruutánpótlás vagy az áruszállításra elkülönített utakon hátulról, vagy árufeltöltö alagútból történik.

n Szalag ("strip") központ: az üzletek egy utca vagy tér két oldalán helyezkednek el.

n Passzázs vásárlóudvar: fedett térben van elhelyezve, belsö utcájának két oldalán találkozhatunk üzletekkel

n Galéria vásárlóudvar: fedett térben van elhelyezve, a tereket körbefogó földszinti és emeleti utcák mellett sétálva ismerhetjük meg a kínálatot.

A világ legnagyobb bevásárlóközpontjai

USA: Mall of America 400.000m2-nél nagyobb bérbe adható területtel.

Nagy-Britannia: Gateshead-i METRO-Centre 22000m2 bérbe adható területtel.

Franciaország: hat 90.000 m2-nél nagyobb bevásárlóközpont, Párizs szívében "les Halles" 57.000m2

Ausztria: Shopping City Süd 136.000m2; Duna túlsó oldalán 74.000m2; HUMA 50.000m2

Németország: 30 db 40.000m2 feletti.


Milyen szempontokat mérlegeljünk kisebb bevásárlóközpontokba való településkor?

Versenytársak: a bevásárlóközpontban a lakosság szempontjából nagy elönye, hogy a kínálat teljességével találkozhat egy fedél alatt, és nem kell nagy távolságokban, sok üzletet felkeresnie. Ez fontos ajánlás a kereskedö számára is, de csak addig, amíg a konkurencia nem lépi túl az egy versenytárs által arányosan elérhetö, ún. elegendö forgalomrészt. Ez a helyzet a telítettség. Nem szabad elfelejteni, hogy a túl merész versenyvállalás csödbe visz.

Telekárak, bérleti díjak: mérlegelni kell, hogy a létesítés ráfordításai vagy a havi bérlet költsége megkereshetö-e a várható forgalomból. Ennek megfontolásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy a környék lakossága milyen árszínvonalat bír el.

Munkaerö-ellátás, bérek: hozzá lehet-e jutni az adott területen megfelelöen képzett munkaeröhöz a telephely kalkulációjában elviselhetö áron? Ha nem, lehet, hogy a kereskedö sok gondot vállal magára.

Adózás: az egyes kerületek, városok, községek részben eltérö tételekkel adóztatnak. (Pl. építményadót vetnek-e ott ki, biztosít-e az önkormányzat adómentességet legalább az indulás évtizedére?)

Reklám: van-e lehetöség gyakorta eljutni a hirdetés különbözö formáival a bevásárlóközpont fogyasztó-rétegét jelentö lakossághoz. Akciók esetén biztosítható-e a reklámozott elönyök gyors tudatosítása a potenciális vásárlók körében? Van-e vagy lesz-e intézményesített reklám a bevásárlóközpontban?

Üzleti szolgáltatások: van-e saját postahivatal; van-e bank az épületben vagy a közelben; étkezés milyen formában lehetséges; takarítás hogyan van intézményesítve; karbantartás milyen fokú és az elszámolása hogyan történik; vagyonvédelem milyen szintjét biztosítják szervezetileg és milyen további nívójának kiépítésére van lehetöség; a biztosítás mire terjed ki, mire kell egyénileg biztosítást kötni; hogyan történik a közös költségek felosztása, elszámolása; raktározásra van-e lehetöség.

Helykiválasztás

n Jó árukörnyezet: fontos, hogy az egymás mellett lévö üzletek árukínálata nem üsse egymást, (pl. finom ruházati cikk mellett autósbolt), inkább egészítsék ki egymást (pl. bútorüzlet mellett szönyegüzlet).

n Sarok: a sarokfekvés legtöbbször felértékeli a helyet, néha 30-50%-kal is.

n Napos-árnyékos oldal: a vásárlók jó rész nem kedveli az erös napsütést, szívesebben sétál az árnyékos oldalon. Emellett, ha kirakat is van, nagy gond az árukár elleni védelem.

n Földszint - emelet - mélyszint: ha mozgólépcsö van, kevés az értékeltérés, egyébként a földszint magasabb értékü. A felsöbb emeletekre jó vevötájékoztatással lehet a vásárlókat felcsalogatni.

n Kellemes környezet: jó belsö atmoszféra, virágdísz, szökökút, vevöpihenök, gyerekjátszók, nívós toalettek.

n Sok mindent befolyásol, vagy eldönt az, hogy hol lehet - a parkolással együtt - jelentös telekigényt biztosítani. E téren az elöregedett városrészek, a múlt túlterjeszkedö, korszerüsíthetetlen gyártelepei sok esetben kedvezö megoldást kínálnak. Még nagyarányú bontások árán is, mert a kiépített közlekedés, az infrastruktúra és a lakossági tömegkapcsolat felbecsülhetetlen elönyt jelentenek.

KERESKEDELMI NAGYÜZEMEK ÉRTÉKESITÉSI FORMÁI


Klasszikus eladás:

n elárusitó a központi elem: ö ad információt és az eladás is öáltala történik,

nBármilen árukészlet értékesitésénél használható

Önkiszolgálás:

nAz elárusitók relativ hiánya jellemzö, a vásárló szabadon választhatja ki a kivánt terméket,

nFontos az áruáramlás megszervezése.

2. Kis kereskedelmi egységek: boltok, büfék, automaták

nBoltok, büfék jellemzöi:

n Mobilitás,

n Vevök közelsége,

n Kis terület elegendö,

n Gyors eladás,

n Kis befektetés

nAutomaták: a kereskedelmi tevékenység kiegészitöi.

A múlt század utolsó két évtizedében jelentek meg az elsö értékesítö automaták az USA-ban.Föbb típusai: kiejtö, rekeszes, folyadékadagoló, speciális és kombinált automaták.

Döntö többségük a helyi ellátási igényeknek megfelelöen, élelmiszereket árusít. Igen elterjedtek a hideg és meleg italokat árusító automaták. Jelentös szerepet töltenek be az ellátásban a nem folyadékárusító automaták is (cukorka, rágógumi, szendvicsek, saláták, fagylalt, pékáru, cigaretta, stb.). Iparcikkeket is lehet automatákon keresztül árusítani: pl. levélpapír, képeslap, bélyeg, közlekedési eszközök jegyei, könyv, újság, stb.

A kereskedelmi automaták ellátásban betöltött szerepe föként a tömegfogyasztási cikkek területén jelentös és elsösorban a gyorsasága miatt vált közkedveltté. De nem elhanyagolható az az elönye sem, hogy a bolti nyitvatartási idötöl függetlenül is hozzájuthat a vásárló a kívánt árucikkhez.

Leggyakrabban a különbözö nagy forgalmi csomópontokon helyezik el. Hatékonyan üzemeltethetök még hivatalokban, oktatási intézményekben, gyárakban, áruházakban, boltokban, szállodákban vagy ezek közelében.

Telepítésük történhet szabad térre vagy zárt térre, elhelyezésük lehet egyénenkénti vagy csoportos.

B.) Változó (mobil) kereskedelem

nJellemzök:

n Mobilitás

n Az egységek ''keresik'' a vevöket,

n Kis termékskála,

n Szezonalitás-függö,

3. A kiskereskedelmi egységek operativ folyatamai


Elemei:

na munka tárgyát képezö áru jellemzö kiindulási és célállapota, valamint - az egyes technológiai tevékenységek eredményeként bekövetkezö - állapotváltozása

na vevök szükségletének kielégítése, illetve az értékesítés érdekében elvégzendö munkafolyamat tevékenységeinek sorrendje és teljesítésük módja

na technológiai folyamat végrehajtásához szükséges technikai eszközök fajtái, alkalmazásuk feltételei és kapacitásuk

na munka tárgyának, a munkafolyamatot alkotó tevékenységeknek, az elvégzésükhöz szükséges technikai eszközöknek és a munkafolyamatot megvalósító, a technikai eszközöket üzemeltetö munkaerönek (és a vevönek) mennyiségi, térbeli és idöbeli egymáshoz rendelése

Befolyásoló tényezök:

na bolt (áruház) profilja,

na forgalmazott áruk fizikai jellemzöi,

na bolt tevékenységi köre,

na bolt tevékenységének nagyságrendje,

na bolt technológiai adottságai (technikai eszközök),

na bolt külsö technológiai kapcsolatai és

naz értékesítési mód


Készletezés 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Készletezés

 

Beszerzés 

Értékesités

 

Beszerzés

 

Értékesités

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Beszerzés

 

Értékesités

 

Beszerzés 

El készités

 

El készités

 

1. ábra. A kiskereskedelmi egységek operativ folyatamai

Az operativ folyamat megszervezéséhez szükséges elemek:

1. Fö funkcionális területek:

n Áruátvételi terület

Az áruátvételi tevékenység a bolti technológiai folyamat elsö részfolyamata.

Jelentösége: az áru itt lép be a bolti technológiai és logisztikai folyamatba

n A raktár: A készleteket tárolhatják az áruház épületén kívül; az áruházépület üzemi területének raktáraiban; az eladótér kéziraktáraiban; az eladótér magasállványainak felsö soraiban.

n Elökészítö terület: Az áru értékesítésre alkalmas állapotának ellenörzése, az áru állapotának megváltoztatására irányuló tevékenységek tartoznak ide. Pl. az önkiszolgálással értékesítendö ingek eladótéren kívüli csipeszelése, az áru eladótéren kívüli elörecsomagolása, darabolása, vagy a hús, csemegeáru elöre szeletelése.

Ezeket a feladatokat azért kell az eladótéren kívül végezni, mert ezáltal lehetöség nyílik a munkaerö racionális felhasználására, a bolt kapacitásának növelésére.

nAz eladótér aránya az összterületböl 50-70

2. Szükséges gépek, felszerelések:

n Pénztárgépek,

n Hütöberendezések,

n Vitrinek,

n Vágó, szeletelö, kávéörlö gépek, stb.


Találat: 181