online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Személyiség (personality)

pszichológiaFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
DISZLEXIA AZ ISKOLÁBAN
Érzékelés altalanos jellemzôi. Az érzékelési modalitasok
SZEMÉLYISÉGLÉLEKTAN Személyiséglélektani alapismeretek
Csak óvatosan! - az aurad megmutatja igazi lényedet
A HIPERAKTIVITÁS KEZELÉSE
A TÁRSAS VILÁG KOGNITÍV ÉS ÉRZELMI VONATKOZÁSAI
Személyiség (personality)
 
 

Személyiség (personality)


Személyiség: Az egyén valamennyi fiziológiai és pszichológiai funkciójának és állapotának adott szerkezetben müködö olyan rendszere, amely célszerü müködése által a környezettel állandó kölcsönhatásban van, ahhoz alkalmazkodni é 636b12g s azt alakítani képes.

Personality – a név onnan ered, hogy régen a színházban maszkot viseltek. Ebben az értelemben valaki külsö aspektusát jelenti és ahogyan hat a másikra.

Személyiségvonások

Állandó jellemzök

Következetesen jelen vannak minden szituációban (általában türelmes valaki vagy szellemes, humoros)

Személyiségtípusok

A típus mindig tulajdonságjegyek együttesét jelenti és így lehetövé teszi, hogy egyetlen fogalommal több jegyet fejezzünk ki.

Hippokratész

Szangvinikus (vér) – optimista

Melankolikus (fekete epe) – álmodozó

Kolerikus (sárga epe) – mérges

Flegmatikus (flegma) – nyálas, laza

Kretschmer – kapcsolat van a testalkat és a jellem között

Piknikus (kövér), atletikus (erös, izmos), aszténiás (sovány, nyúlánk)

Jung

Extravertált (kifelé forduló)– vidám, szereplésre vágyó, gyorsan reagáló, szeszélyes, nincsenek mély szenvedélyei

Introvertált (befelé forduló)– megfontolt, komplikált, bizonytalanságra, töprengésre és szorongásra hajlamos.


Az egyes személyiségvonások összefonódhatnak, pl.: rendszeretet, önfejüség, tisztaságmánia, pontosság. Nagy szerepe van a szülöi nevelésnek, a túlzott kontrol alkalmazásának.

Freud pszichoszexuális fejlödési fázisai: orális, anális, fallikus és genitális. Ha valamilyen zavart szenvednek az felnött korban kimutatható.Személyiség teóriák:

Adler: Az emberben van egy tendencia, hogy a tökéletességre törekszik. Egész életünk arra épül, hogy a hiányosságokat legyözzük.

Sullivan: Az emberközi kapcsolatok vannak rá nagy hatással. Az elsö fontos az anya-gyermek (pl.: szoptatás). Ha nem alakul ki a biztonságérzet, a késöbbiekben bizalmatlan lesz az egyén. A korai pubertás korban alakulnak ki a heteroszexuális kapcsolatok. A személyiség folyton-folyvást fejlödik.

Maslow: A személyiség önmegvalósítását hirdette, elöre tekintö személyiség elmélet. A szükségletek egymásra épülve, hierachiában helyezkednek el. A fizikai szükségletek alapvetöbbek, mint a szociális vagy önérvényesítö szükségletek. A fizikai szükségletek alapvetö jellegéböl adódóan, ha kielégítésük nincs biztosítva, kényszerítö motívumként hatnak és átmenetileg a magasabb rendü szükségletek iránti igény felfüggesztödik.

I.             ÖNMEGVALÓSÍTÁS SZÜKSÉGESSÉGE - Személyes fejlödés, alkotási vágy

II.            MEGBECSÜLÉS SZÜKSÉGLETE - Önértékelés, önbizalom, büszkeség, tisztelet

III.          TÁRSADALMI SZÜKSÉGLETEK - Valakihez való tartozás és szükségesség érzése. Akarat, szeretet, megértés, mások általi elfogadás és tisztelet.

IV.          BIZTONSÁG SZÜKSÉGLETE - Védettség, szervezettség, állandóság, fizikai és pszichikai ártalomtól való mentesség.

V.           FIZIOLÓGIAI SZÜKSÉGLETEK - Táplálék és folyadék, védelem és megfelelö hömérséklet, levegö, pihenés, alvás, életerö.


Találat: 1624