online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Emberismereti teszt

pszichológiafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A pszichológia BIOLÓGIAI ALAPJAI
DISZLEXIA AZ ISKOLÁBAN
Tudat alatti erőforrasok
A HIPERAKTIVITÁS, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
HIPERKINETIKUS GYERMEKEK ISKOLAI INTEGRÁCIÓJÁT AKADÁLYOZÓ TÉNYEZŐK
A pszichológia biológiai alapjai: idegrendszer és agy
Csak óvatosan! - az aurad megmutatja igazi lényedet
Pszichés iatrogénia, szórorigén pszichés artalom, empatia, megértés, massag elfogadasa
Pszichés iatrogénia, szórorigén pszichés artalom, empatia, megértés, massag elfogadasa
 
bal also sarok   jobb also sarok

Emberismereti teszt

A megismerés nagymértékben függ attól, mennyire akarjuk valóban megismerni a másikat, és attól is, hogy a másik mennyire engedi ezt a megismerést.
A személyes kapcsolatokban 636g61g egyre jobban bepillantást nyer az ember partnere élményvilágába, megismeri viselkedését annak okozóit, mozgatórugóit, eközben fokozódik beleélő képessége, azaz empátiája.

A személyészlelés, az első benyomás:
Az empátiás megértés csak ritkán jellemzője kapcsolatainknak. A valóság megismerése során a külvilág tárgyai, jelenségei ingereket küldenek felénk, amelyeket érzékszerveinkkel felfogunk és agyunkban feldolgozunk. Ez a folyamat az észlelés.


Ugyanez zajlik le a személyek esetében, ezt a jelenséget személyészlelésnek nevezzük. Minél gyakrabban tapasztaljuk egy személy viselkedését, annál pontosabb képet alakítunk róla, viszont igen kevés jellemzőből messzemenő következtetést vonunk le.
Hogyan alakul ki az első benyomás? A megfigyelt jellemzőkből következtetéssel jutunk el más jellemzők megállapításáig. Ezek a folyamatok tudattalanul zajlanak le bennünk. Saját magunkkal és másokkal kapcsolatos előző tapasztalataink alapján bizonyos külső jegyekhez belső tulajdonságokat rendelünk. Az első benyomás befolyásolja a későbbi információk értelmezését is, bár ez az első benyomás nagyon félrevezető lehet.


Az első benyomás alapján észlelt jelek:

Testi jegyek (testalkat, arc, szem, száj)

Öltözködés (helyzethez illő- nem illő, rejtőzködő-feltárulkozó, szegény-gazdag, modern-konzervatív, konformis - nonkonformis stb.)

Ápoltság-ápolatlanság (tisztaság, szag)

Attraktivitás

Viselkedés, magatartás (kommunikáció, hangszín, színvonal, jólneveltség stb.)


Az emberismeretet torzító szubjektív tényezők lehetnek:

Sémák, sztereotípiák ("A szőke nő")

Előítéletek ("Züllött pesti - ártatlan falusi")

Tapasztalat túláltalánosítása ("Akit megmart a kígyó, fél az a gyíktól is")

Tévhitek ("A siketek agresszívek")

Beállítódás ("Az isteni Orbán - az ördögi Orbán")

Motiváltság ("Felszólító jelleg: Móricka")

Hangulat ("Mérges malacka esete a jó tündérrel")

Burkolt személyiségelmélet ("Joe jellemzése")

Alapvető attribúciós hiba (szituációs tényezők negligálása)

Empátia-deficit (egocentrikus, nem tud decentralizálni)

Projekció (vonatkoztatás, kivetítés, jelentéstulajdonítás)
Véleményem szerint a viselkedés vizsgálata elengedhetetlen, ha emberismeret tanulmányozásáról beszélünk.


"A viselkedés tükör: a maga képét mutatja benne mindenki" - állapítja meg Goethe.

Tudományos megfogalmazás szerint a viselkedés az egyénnek a környezetére irányuló megnyilvánulása, amely minden mások által észlelhető akciót és reakciót magában foglal. A viselkedés igen sokat elárul a személyiségről: jelezheti annak kulturáltságát, fegyelmezettségét, határozottságát, informálhat testi-lelki állapotáról, de értelmezésekor szem előtt kel tartanunk, hogy a viselkedés színlelhető. A mindennapi életben gyakran használjuk a magatartást a viselkedés szinonimájaként, pedig a két fogalom nem azonos. A magatartás tudatos, minősített, akaratlagos viselkedésforma. Vagyis minden magatartás viselkedés, de nem minden viselkedés magatartás. A magatartás sokkal többet árul el a személyiségről, jelzi annak intellektuális fejlettségét, egyéni értékrendjét.


Emberismereti tesztek elemzése, értékelése:


Úgy gondolom az, hogy valakiről milyen összképet alakítunk ki, nem csak attól függ, hogy milyen adatokat gyűjtöttünk be róla. A személyészlelés pontosságát az észlelő adott pillanatban jellemző hangulati állapota is befolyásolja. Bármilyen meglepő is, az ítéletalkotás pillanatában fennálló hangulatunk ítéleteinkre észrevehető hatást gyakorol.
Találat: 4404


Felhasználási feltételek