online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A programkészítés lépései, módszertana. Algoritmusok Pascal programjai.

számítógépesFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Szamrendszerek
Általanos tajékoztató a digitalis tachografokról
Elektronikus levelezés
Az elsődleges operaciós rendszer telepítése és üzemeltetése
Adatmanipulaciós nyelv
A Toolbox eszköztar – részletesebben
Specialis alakító eszközök
Az alapvető fizikai tarolasi szerkezetek összehasonlítasa
Megoldasok
Az SQL adatbaziskezelö nyelv
 
 

A programkészítés lépései, módszertana. Algoritmusok Pascal programjai.


élõbeszédszerûen megfogalmazom a problémát és azt megoldó tevékenységsort; 545c27f

mondatszerûen leírom a megoldást biztosító tevékenységsort; 545c27f

struktúra diagrammal megtervezem a fõ algoritmust;

Pascal nyelven megvalósítom az algoritmust, a kellemesen használható, de nem túl igényes felhasználói felülettel együtt.

Tesztelem és helyességi szempontból ellenõrzöm a kész programot.


Minden program tulajdonképpen adatokon dolgozó algoritmus. A moduláris programozás a karbantarthatóság elengedhetetlen feltétele. A strukturált programozásban a modulok rutinok, és a teljes programot alapvetően három szerkezet- szekvencia, szelekció és iteráció segítségével bontjuk modulokra. A program elsődleges vonási egysége az algoritmus, melynek lehetnek saját adatai. A strukturált programozásban alapvetően felülről lefelé építkezünk, de természetesen már meglévő feladatokat is építhetünk a programba (alulról lefelé való építkezés).

Ismert strukturált módszer a Jackson ábra, a stuktogram és különböző pszeudokódok, köztük a mondatszerű leírás is.

A pszeudokód lényege: a programot mondatszerű elemekből építjük fel. A struktúrák képzésére megállapodás szerinti formákat és szavakat használunk.

A pszeudokód hátránya: nem sokban különböznek a forráskódtól, és nem elég áttekinthetőek - egy grafikus jelölés mindig sokkal jobban vezeti a szemet, mint a folyamatos írás. Nem lehet két sor közé könnyedén beszúrni egy újabb tevékenységet, amire a tervezési fázisban sokszor szükség lehet.

A struktogram: strukturált ábrázolási módszer, amelynek Chapin a megalkotója ezért Chapin-chartnak is nevezik. A tervezés kívülről befelé történik

A struktogram hátránya: nem adhatunk egy-egy feladatrésznek külön nevet, csak akkor, ha azt külön részletezzük valahol. Újabb tevékenységet itt sem lehet könnyen a már meglévők közé beszúrni, nem tudunk függvényeket tervezni.

A Jackson-módszer lényege: Jackson ajánlása, az algoritmus szerkezetét a résztvevő adatok szerkezetéből kiindulva állapítsuk meg. Először fel kell állítani a program bemenő és kimenő adatszerkezeteit, majd ezek összefésüléséből megkapjuk a programszerkezetet.

A Jackson eleme a programot alkotó három alapelem - szekvencia, szelekció iteráció grafikus jelöléséből és a funkcionális leírásból áll. A jelölés lényege, hogy a különböző szinteket mindig az alatta lévő szinten bontjuk ki, részletezzük. Az egymás alatti szintek tehát ugyanazok csak részletesebbek. A lefele bővülő szerkezet csúcsán mindig a teljes program áll. Azok a tevékenységek, amiket nem részletezünk adják a tényleges végrehajtandó tevékenységet. Nem különböztet meg elöl ill. hátul tesztelő ciklust. A Jackson külön tárgyalja azokat az eseteket, amikor két adatszerkezet nem fésülhető össze első menetre (un. struktúraütközés feloldása) ill., amikor a feltételek nem értékelhetők ki a programszerkezet egy adott pontján (backtracking, v. visszalépéses technika) Jackson hátrány: függvényeket nem tudunk ábrázolni.


1. Ismertesd a buborékrendezés algoritmusát!

A szomszédos elemeket cserélem, ha nem megfelelõ helyen állnak nagyság szerint. A hibakeresés sorban pásztázva történik mindaddig, amíg szükséges cserélni vagy már minden lapnak a helyén kell lennie.

2. Ismertesd a minimum elvû rendezés algoritmusát!

A még rendezetlen lapok között megkeressük a legkisebbet, majd ezt a helyén állóval kicseréljük. A legkisebb megkeresését az elemszámnál eggyel kevesebbszer kell megtenni.

3. Ismertesd a beszúró rendezés algoritmusát!

Az elemeket egyesével dolgozzuk fel. Az elsõ elem önmagában rendezett, a többit pedig a már rendezett sorozatba illesztjük be, úgy, hogy a már rendezettek között készítünk neki helyet.

4. Hogyan rendeznél össze két, már rendezett sort?

A fésûs egyesítés módszerével. A két sorozat elsõ elemét összehasonlítanám, és a melyik kisebb, az kerülne be az egyesített sorozat következõ helyére. Ha valamelyik részsorozat elfogy, akkor a másik elemei az egyesített sorozat végére kerülnek.


Találat: 1288