online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

A bör és függelékeinek mikózisai és a subcutan mikózisok

gyógyszer

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Penicillin
A JOGI SZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSOK
A has
Az Aloe alkalmazasa a fogaszatban
A fogak anatómiaja - A caries következményes betegségei és konzervaló fogaszati ellatasuk
Diagnosztikus eljarasok a mozgasszervi betegségekben
A medence
Lazacok fertözö vérszegénysége
Daganat
Alapapolasi és szpecialis apolasi technikak
 
 

A bör és függelékeinek mikózisai és a subcutan mikózisok

Ř       Dermatophytosisok

§         A betegségcsoport kórokozói a dermatophytonok, melyek kizárólag a felszínes, keratinban dús szöveteket támadjá 313j92d k meg, a mélyebb szövetekbe sohasem hatolnak be.

§         Az élettelen keratinban hifákat és arthrospórákat találunk, tenyésztés során azonban kifejlödnek a jellegzetes telepek és conidiumok.§         A csoport tagjait három genusba csoportosíthatjuk:

Ÿ         Trichophyton genus;

Ÿ         Microsporum genus;

Ÿ         Epidermophyton genus.

§         1. Trichophyton genus.

§         A genusra a microconidium spórafajta jellemzö.

§         A genusnak humánpatológiai szempontból négy fontos speciese van, melyek a tenyésztés során a jellegzetes microconidium-típusok alapján már morfológiailag is elkülöníthetök:

1.     T. rubrum;

2.     T. mentagrophytes;

3.     T. tonsurans;

4.     T. schoenleinii.

§         A legjellemzöbb a Trichophyton rubrum telepmorfológiája: Sabouraud agaron a telep alja vörös színezetü.

§         2. Microsporum genus.

§         A jellegzetes spóramorfológia a macroconidium: nagy, vastag falú, sokrekeszes, orsó alakú spórák képzödnek a hifák végén.

§         Humánpatológiai szempontból a fontosabb speciesek a következök:

1.     M. canis: jellemzö a nagy, 8-15 rekeszes macroconidium, a telepek színe gyakran narancssárga a táptalaj felöli oldalon, a speciesszel fertözött hajszál UV-fényben (Wood) zöldesen fluoreszkál.

2.     M. gypseum: vékonyabb falú, 4-6 rekeszböl álló macroconidiumokat képez, a telepek barnás árnyalatúak.

3.     M audonii: ritkán képez conidiumokat a tenyésztéskor, de sok vastag falú chlamydospora van a tenyészetben.

§         3. Epidermophyton genus.

§         A genus egyetlen speciese az Epidermophyton floccosum.

§         1-5 rekeszes, kerek macroconidiumokkal jellemezhetö, melyek gyakran egy pontból ágazódnak el a hifa végén.

§         A telepek zöldessárgák.

Ř       A dermatophytosisok klinikuma

§         A fertözés a terjedés és a rezervoár alapján lehet zoophil (M. canis), geophil (M. gypseum) és antropophil egyaránt.

§         Az antropophil dermatophytosisok közösen használt eszközök, ruhadarabok, papucs, vagy közvetlen kontaktus útján terjednek. A betegség kialakulásában nagy szerepe van a nedvességnek, melegnek, párás éghajlatnak.

§         A dermatophytosisok krónikus fertözések. A börön hámlást, hiperkeratózist okoznak, ritkábban kör alakú, radiálisn terjedö gyulladásos zóna jelenik meg, olykor súlyosabb, ödémás erythematosus laesiók kísérik.

§         A hajas fejbörön a hajszálak jellegzetes töredezettségét, átmeneti kopasz foltokat okozhat, illetve a fejbör fenti elváltozásait.

§         A köröm érintettségére annak megvastagodása, töredezése és elszínezödése utal.

§         Az elváltozásokat tinea néven foglaljuk össze, hozzátéve az elváltozás helyét. Egy species többféle elváltozást okozhat, ugyanakkor egy elváltozás hátterében több species is állhat.

§         A tineáktól eltérö patomechanizmussal alakulnak ki az ún. dermatophytid elváltozások: ezek vesiculák formájában jelennek meg föleg az ujjakon, és a cirkuláló gombaantigének által kiváltott túlérzékenységi reakciónak tekinthetök.

§         A diagnózis a böröl és körömröl vett kaparék, illetve a fertözött hajszál KOH-os kezelést követö mikroszkópos vizsgálatával felállítható.

§         A mintában jellegzetes a hifák és az arthrospórák elhelyezkedése: a Trichophyton fajok spórái a hajszállal párhuzamos endo- vagy exothrix növekedést mutatnak, a Microsporum spórák mozaikszerüen helyezkednek el a hajszál körül.


§         A pontos és végleges identifikáció érdekében 1-3 hetes agaron történö inkubálás után különbözö próbákat végzünk a mintán.

§         A terápia a gombafonalakkal átszött epithelium eltávolítása, illetve lokális felületes vagy szisztémás antifungális gyógyszeres terápia.

§         Egyes esetekben (föleg köröm) hónapokig is eltarthat a per os kezelés pl. Griseofulvinnal és gyakran szükségessé válhat a köröm sebészi eltávolítása is.

Ř       Szuperficiális mycosisok

§         1. Pityriasis versicolor.

§         A kórokozó a Malassezia furfur, ami egy lipofil gomba. Bár kimutatható a bör normál flórájában is, bizonyos körülmények között károsítja a bör felszínes rétegét.

§         A fertözött területen a stratum corneumban a gomba sarjadzó gömb alakú sejtjei és a hifák egyaránt kimutahatók. Invazivitása és a válaszreakció minimális.

§         A krónikus fertözés eredménye a börön megjelenö hipopigmentált foltok, maculák, melyek a napbarnított börön tünnek elö világosabb színükkel.

§         A gyulladásos reakció ritka, rendszerint tünetmentes a fertözés.

§         Lokális antifungális szerekkel kezelendö.

§         2. Fehér piedra, fekete piedra, tinea nigra.

§         A fehér pidera kórokozója a Trichosporon cutaneum, a fekete piedrát a Piedraia hortei okozza, míg a tinea nigra kórokozója a Cladosporium wereczkii.

§         Ezek a betegségek föleg a melegebb égövi tájakra jellemzök.

Ř       Subcutan mycosisok

§         1. Sporotrichosis.

§         A kórokozó a Sporothrix schenkii, geophil szaprofita. A dimorf gomba a szövetekben és 37 oC-on tenyésztve blastosporákat képez, melyek szivarkötegekhez hasonlítanak.

§         Szobahömérsékleten rozettaszerüen elhelyezkedö conidiumok fejlödnek ki a hifákból. Ilyen körülmények között Sabouraud-agaron változó színü, gyakran feketés pigmentáció jellemzi a telepeket.

§         A sporotrichosis nem egyértelmüen tartozik a subcutan mycosisokhoz, bár kétségtelen, hogy a leggyakoribb fertözési mód a földdel szennyezett szúrt sebzés (általában tövisszúrás; a gomba különbözö növényeken fordul elö).

§         Ugyanakkor jellemzi a betegséget a szisztémás disszemináció, különösen legyengült immunrendszer mellett, illetve kialakulhat a betegség inhaláció utáni primer tüdöfolyamatból is.

§         A betegség jellegzetesen kertészek, mezögazdasági munkások betegsége. A diagnózishoz szükséges vizsgálati anyag genny, melyen csak ritkán láthatók a sarjadzó blastosporák, azonban Sabouraud-agaron 25 oC-on tenyésztve a típusos telepek és conidiumok morfológiája diagnosztikus értékü.

§         Megerösíti a diagnózist, ha 37 oC-os tenyésztéssel a bimbózó alak ismét megjelenik. Kétes esetben egéroltás végzendö: a megjelenö gennyes laesiókból kimutathatók az élö blastosporák.

§         A betegség kezelésére itraconazolt és per os alkalmazott káliumjodidot használnak.

§         2. Chromomycosisok.

§         Föleg a trópusokon fordulnak elö, a kifejezett pigmenttermeléssel jellemezhetö gombák által okozott betegségek. A pigment nem csak in vitro jelenik meg, hanem a börelváltozást is elszínezi. Olajzöld, barnás és feketés árnyalatok a leggyakoriabbak.

§         A pathomechanizmus hasonló a sporotrichosishoz, a betegség hónapokon keresztül is elhúzódhat. A lymphatikus terjedés elephanitasishoz vezethet.

§         A leggyakoribb két kórokozó genus a Cladosporium és a Phialophora.

Találat: 3659