online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Milyen gitart vegyek?

zenefelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Milyen gitart vegyek?
 
bal also sarok   jobb also sarok

Milyen gitárt vegyek?

Kezdö vagy? Nylon- húros, "klasszikus" gitárt. Olcsó, egyszerü, és ha egy hónap múlva megunod, jó ajándék lesz belöle, amin nem buksz sokat. Emellett aki nem ezen kezd, nem tanul "alázatot". Az elsö komoly (elektromos?) gitárt  "ki kell érdemelni". Nem mások elött, magad miatt. Ne azon tanuld a húrok nevét, meg a C-dúrt.
Vásárlásnál döntsön az ár, és a hozzá járó extrák. (Kezdökröl beszélünk!). Nézzen ki normálisan, ne legyen sérült, legyen rajta 6 húr, kulcsok, hanglyuk, ilyenek. Vigyél magaddal valakit, aki már látott gitárt. És igenis járjon hozzá ajándék puha-tok, vagy húrkészlet, vagy pengetö, vagy sportkocsi, bánom is én! És érdemes egyböl egy hangoló-gépet is venni. És garanciális legyen! (a gitár is)

Haladó? Neked már nem (csak) az ár a fontos. Kell a minöség, kell kényelem, kell a sok szolgáltatás, minden az igényeidet szolgálja. Ha elektromos gitár: gondold át, mi kell neked. Karos, nem karos. Lakkozott, waxolt. 21-22-24 bundos? Milyen pick-up-ok? Mihez kell? Ne úgy vegyél gitárt, hogy 828d34i más mit használ. Felejtsd el. Menj be egy boltba, és PRÓBÁLJ KI, amennyit csak bírsz (vagy engednek). Jelölj ki magadnak egy ár/minöség kategóriát, és azon belül keresgélj. A megfelelö gitár kényelmes lesz, jól fog kinézni, és azt fogod rajta játszani, ami vagy. Vedd meg!

Komolyabb akusztikus? Megint gondold át, mi kell neked. Nylon-, fém húr? Elektroakusztikus? Fontos a fa, a nyak, a gitár TERMÉSZETES hangja.  

Profi vagy? Te már tudod, mit vegyél. (mit keresel itt?)

Ja, és a tok (puha, kemény, flight-case) nem hülyeség! Ne utazzon már az a szerencsétlen gitár pucéron az éjszakain, vagy az esöben.

Alap dolgok.

         Mindenki más miatt kezd el gitározni. Ez most nem is fontos. Jó esetben persze a zene a lényeg. Rosszabb esetben valami más. A lényeg, hogy a gitár hisztis feleség, törödést, napi hozzányúlást igényel. Ez persze idönként jól esik, idönként nyüg.

Gyakorlásról:

         A szó rémisztö. Megjelenik elöttünk egy pityergö kisfiú egy hatalmas zongoránál, amin egy atom hangos metronóm kattog, mellette egy frusztrált zongoratanárnö pálcával. Az ablakon át hallani a haverok csatkiáltásait, ahogy a labda a kapuba vágódik. Naná, hogy a gyerek egy életre megutálja. A Cél nem ez. A Cél az, hogy emberi léptékben haladva megismerjünk, megszeressünk egy hangszert, tudjuk kezelni és még ha nem is leszünk világsztárok, azért a nem hátrány. Ehhez gyakorolni kell.
         Eleinte az ember szórakozásból "gyakorol", valaki itt meg is reked, neki ez az útja. Valaki többet akar tudni, jobb akar lenni, itt lép be a tudatos gyakorlás.
        
         A Képlet egyszerü: minél többet foglalkozik valaki a gitárral, annál jobb gitáros lesz. (Persze nem szabad elfelejteni a készséget (tehetség?), amivel egyesek születnek. De a tehetség szorgalom nélkül semmit sem ér.) Minél többet van a gitár a kezünkben, annál természetesebb lesz rajta a játék. Ha épp nem is gyakorolunk, játszunk rajta, akkor is érdemes fogni, szöszölni vele, nyomkodni, mert annál inkább a részünké válik.  Ez komoly.

         A gyakorlás pedig legyen tematikus. Legyen bemelegítés, hiszen a kezünkben is izmok, szalagok vannak, és az ínhüvelygyulladás az min. fél év. Aztán az általános gyakorlatok, amiket minden nap jó átjátszani. Aztán valami más, ami felfrissíti a fülünket, agyunkat. Aztán jöhet a "feladat". Pl. aki számot tanul, felvételre, koncertre készül, annak adott a feladat. De érdemes gyakorlatokat kitalálni a gyengébb részeink erösítésére, a hibák javítására is.(Pl.: kisujj) Nem jó ezek elöl elbújni,  munkával bármi fejleszthetö. Nem holnapra, de jó lesz. Ez mindig lassú folyamat, nem gyorstalpaló.
A gyakorlás vége legyen a játéké. Tessék betenni a kedvenc lemezeket, és rágitározni. Ha nem is hangról-hangra leszedni, de vele együtt játszani, azt, ami jól esik, ami benned van. Akármi legyen is az.

NE felejtsük el, ez nem VERSENY! A végcél az, hogy akár egy jó akkorddal, egy jó hanggal döntsünk le falakat, írjunk történelmet. Illetve a szórakozás. Nem más.

Tippek:

- METRONÓM! Sokkal késöbb fogod megköszönni magadnak. Ajánlom a digitálisakat, illetve a software-eket. Nem késnek. Mindent lassan kezdeni, a többi jön magától.
- A gyakorlás lényege a RENDSZERESSÉG! Heti 1x 8 órát gyakorolni és megsérülni értelmetlen, és haszontalan. A kulcsszó: minden nap. Ha fél órát, ha egy órát, ha többet, mindegy. De minden nap.
- Folyamatosan megújulni, mindig új dolgokat kipróbálni, tanulni, keresni. Ha valamivel elakadsz, csinálj mást. Annyi minden van.
- Más stílusokba is kalandozni! Egy metálistennek is tudni kell blues-t játszani, és így tovább. Ajánlom a klasszikus gitározást!
- Próbálj minél tisztább hangszínen gyakorolni. Nem rejti el a hibákat!
- Ugyanakkor tudni kell kezelni egy hangos, torz, gerjedös erösítöt is! Azt is meg kell ám  müvelni!
-Bármit tanulsz meg mástól, fejleszd tovább. Gondold újra. Formáld a te ízlésed szerint. Más figuráit játszani gyakorlást  igényel. Az, hogy a te figuráidat játsszák, EREDETISÉGET!
- Mindent kigyakorolni kipengetve, legato-val, tappinggel, tompítva, legato-tompítva! Abból baj nem lehet!
- Érdemes akusztikus gitáron (is) gyakorolni! Aki azon tud, mindenen tud.
- Idönként gyakorolj másokkal. Csomó mindent lehet tanulni, akár a hibáikból is!

-És ne hagyd abba!

A kottáról, a TABról

A kotta

Kottát olvasni (írni) márpedig tudni kell. Ahogy nem csak beszélni jó, levelet írni is, email-t írni is tudni kell.
A kotta egy írásmód, a hangmagasságokat jelölik benne (a TABulatúra egy jelölési rendszer, konkrétan azt mutatja, mit, hol kell lefogni).
A kottában a zenei hangokat kis gombócokkal jelölik, melyek a latin ábécé (a, b, c, d, e, f, g) betüiröl és azok módosított alakjairól kapták a nevüket. FONTOS! Nálunk (M.O.-n), de még Svájcban is a b helyett h van (ezt lefelé módosítva bé-t kapunk, de erröl késöbb).
A zenei hangok egy párhuzamos vonalrendszerben helyezkednek el. Ez a rendszer eredetileg 11 párhuzamosból állt, és a hangokat a vonalakra, ill. a vonalközökbe írták.

Ebböl az idök folyamán 2, egyenként 5 párhuzamosból álló vonalrendszer lett. A középsö vonal a ködbe veszett. Mai napig ez a használatos. A 2 rendszert a sorok elején feltüntetett kulcsok (violin, basszus) különböztetik meg.

A vonalrendszerbe írható hangok a következök:

Az ennél mélyebb, illetve magasabb hangokat pótvonalakkal jelöljük.

A basszuskulcs (f-kulcs) vonala megegyezik a violin-kulcsos kotta harmadik-alsó-pótvonalas f hangjával.

Nagyon magas hangoknál, hogy ne kelljen sokat vonalazni, kitesszük a 8ve jelzést, mi szerint minden egy oktávval magasabban játszandó. Ugyanez érvényes basszus irányba is.

Ja, hogy mi az oktáv? Mivel a zenei ábécében 7 különbözö betünk van, ezért nyilván ezek 8 hangonként, oktávonként ismétlödnek.

A gitár kottában a hangok így helyezkednek el:

.

A módosított hangokhoz módosító jelekre van szükség:
-a kettös kereszt félhanggal felemeli a hangot
-a bé félhanggal leszállítja.
-a feloldójel ezeket ütemen belül feloldja.

Ha a módosító jel a sor elején van: az egész darabra vonatkozik.
Ha egy ütemben: akkor csak a jel után, az ütem végéig. És annak minden oktávjára.

A kotta jelei:

Az üres húrok helye a kottában:

Ha több hang egymás fölött van, azokat egyszerre kell megszólaltani.

Kottát olvasni nem ördöngösség. Kitartást, gyakorlást igényel. Mint a japán kardvívás.

A TABulatúra

A tabulatúra ereje az egyszerüségében rejlik. 6 vonal (a húrok vizuális képe), rajta számok (a lefogandó bundok sorszáma), kész. Alul a mély E6, fölül az E1. A vonalra írt 0 üres húrt jelent, a szám pedig egy bundot. Ha több szám egymás fölött van, azok a hangok egyszerre szólalnak meg.

Ritmikák I.

Ez a fejezet egyszerü, de nagyon hasznos. Alant láthatjátok a legegyszerübb ritmikai jeleket. Mint látható a legnagyobb az egészhang. Értéke 4/4, tehát 4 lábütésig szól. Ezután mindig az adott hang fele következik, egyszerü matek. Pl.: a negyed: 1 hang 1 lábütés. Stb.

Ezek szünetjelei:

Van, hogy a negyedet nem 2, hanem 3 hangra osztjuk, tehát 1 lábütés alatt 3 hang szólal meg, ez a triola. Fele a szextola. A nagytriola egy érdekes állatfaj, 2 lábütésre 3 hang. Az úgy jön ki, hogy a 2 hangot szextolákra osztva 4enként van hang. Izgi. Majd nézünk rá példát.

Ezek szünetei:

Zenéröl, zajról

A hangérzékelés nem más, mint egy test által kibocsátott rezgés, ami rezgésbe hozza a dobhártyát. Ha a rezgés szabályosan váltakozó, azt hangként éljük meg, ha szabálytalanul, azt zajként.
A hang 3 összetevöje:
-hangmagasság
-hangerö
-hangszín.

A hangmagasságot a rezgésszám adja. Minél magasabb a rezgésszám, annál magasabb a hang.
A hangeröt a rezgések kilengésének nagysága (amplitúdó) határozza meg.
A különbözö hangszerek eltérö karakterü hangzást adnak, akár azonos hangmagasságon is. Ez a hangszín.

A különbözö hangmagasságok sorozata a DALLAM.
2 hang egyszerre már SZÓLAM.
3 hang egyszerre már AKKORD vagy HARMÓNIA.

A másik fontos alkotóelem a RITMUS. Ezt meghatározni szinte lehetetlen, de azt meg mi nem ismerjük (el), úgyhogy a  ritmus: a zenei történések idöbeli rendje. Pont.
Dallam nem létezik ritmus nélkül, ellenben a ritmus önállóan is funkcionál. (dob, taps, ritmikus zaj, techno)

Tehát a ZENE: dallam és ritmus. Nem gitárszóló és skála. Nem erösítö és pedál. Nem poszter és nem márka. Ezt jó tudni.


Dúrskála

            Ez az a pont, ahol el lehet dönteni ki, mit akar. Aki a tábortüzi gitározás felé indul, ezt nyugodtan kihagyhatja. Aki gitárbüvész akar lenni, az maradjon. Vagy akit érdekel a zene.
A skála egy hangsor, amiben különbözö hangközökre követik egymást a hangok. Dúr skála (mondjuk C dúr) esetében ez így néz ki:

C      D     E     F    G    A    H    C
    1      1    ˝      1    1      1    ˝

Tehát a zongora fehér billentyüi a hangok, és ahol van köztük fekete billentyü, ott egész hang, ahol nincs, ott fél hang a távolság. Ez a képlet érvényes MINDEN dúrskálára. Aki ezt tudja, mindet tudja. Ehhez tudni kell persze a hangokat.

c cisz d disz e f fisz g gisz a aisz h c (a keresztesek).
c desz d esz e f  gesz g asz a bé h c  ( a bé-sek).

Ezek alapján mondjuk az E dúr:

E    FISZ      GISZ     A      H     CISZ    DISZ      E
   1            1            ˝      1      1           1           ˝

Bé dúr:

     C      D      Esz      F      G      A       
      1      1       ˝         1      1      1          ˝


: 12607


Felhasználási feltételek