online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Horgaszeszközökfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

Horgászeszközök


A HOROG


A horog hosszú fejlödési utat tett meg, amíg a kovaköböl pattintott vagy csontból faragott formából a bronzhorgokon át (1 ábra a, b, c) eljutott a mai véglegesnek tekinthetö acélhorogig, amelyet nagy változatosságban, különbözö alakban, nagyságban és kivitelben gyártanak. A horog alapanyaga a legkiválóbb minöségü eljárással dúsított, extra széntartalmú acél. A legkényesebb müvelet a hegyképzés. A hegy alakja igen változatos. A követelmény minden esetben az, hogy a szakáll nem gyengítheti a hegyet. A kikészítés igen jó minös 252j96c égben és hosszú használatra készült. Érdemes tehát a horgot óvni a sérülésektöl.

1.ábra: Ókori horgok a. kovaköböl pattintott horog
        b. csont horog
        c. bronzkori horogHorgok méretezése:

Akinek kezébe kerül egy horgok készítésével foglalkozó gyár katalógusa, szinte hihetetlennek találja azt a   sokféleséget, ami szeme elé tárul. Nemcsak arról van szó, hogy a legkülönbözöbb nagyságú horgokkal találkozik a csupán néhány milliméterestöl a több centiméteresekig, hanem arról is, hogy a horgok alakjában, egyes részeinek kiképezésében igen jelenöt az eltérés. Figyelembe kell venni azt is, hogy az egyágú horgon kívül vannak két-háromágú horgok is. A horgok méretit elsösorban az öböl szélessége (2.ábra f ) továbbá a hegy csúcsáról a szár belsö oldalára húzott merölegesröl az öböl legmélyebb pontjára vetített távolsága határozza meg. A szár hossza a kivitelezéskor nem játszik szerepet. A hegy kialakítását az határozza meg, hogy kemény vagy lágy szájú halra készül-e a horog.(3.ábra) A horgok számozását eredeti nagyságban is feltüntetjük. (4.ábra)

2.ábra: A horog részei

1. hosszú szárú Round Bent horog
2. rövid szárú "olasz" horog
a. hegy
b. szakáll
c. öböl
d. szár
e. fej
f. az öböl szélessége    
3.ábra: A horoghegy, a keresztmetszet és a
           horogfej kialakítása
1. egyenes hegy
2. ívelt hegy
3. merevített, erösített hegy
4. a. kerek, vékonyított horogfül
6. kerek fül
7. lapított horogfül
8. vékonyodó, rovátkolt szárvég

4
ábra: Az egyes horgok számozásaA horgok alap tipusaia. Round Bent horog
b. Limerick horog
c. Sneck Bent horog
d. rövid szárú Round Bent horog
e. rövid szárú Limerick horog
Különbözö horogtípusoka. hosszú szárú Kirby horog
b. Viking horog
c. rövid szárú olasz horog
Kettös horgok:

A fejlett horgásztechnikával rendelkezö országokban, így nálunk is, ezeket ma már elé kis halal való horgászathoz nem használják, csak pergetéshez és nagyobb méretü mülegyek készítéséhez. Sokféle pergetöszerkezeten alkalmazhatók, így a felfüzött, döglött kishalas pergetéshez is. Hosszabb és rövidebb kivitelben, nyitott és hegesztett szárral készül.  

Hármas horgok:

A hármas horgok harcsára és csukára egyaránt használhatók élö csalival mégis elsösorban a pergetö horgászathoz vesszük igénybe. Egyenes és erösített hegyü, rövid vagy hosszú szárú, hegesztéssel végég zárt vagy nyitott kivitelben gyártják, normál és extra erös változatban. A hármas horgok számozását a 5.ábrán mutatjuk be eredeti nagyságban. A jó felületvédelem a horog egyik legföbb értéke.

A hármas horgok számozása

 

A zsinór


Már az ösember is zsinórra kötötte a horgait. Az ös zsinórt a természet szolgáltatta. A müanyag zsinór végtelen hosszban állítható elö, anyaga homogén, könnyü, sokkal erösebb, rugalmasabb, kopás- és vegyszerállóbb, és nem igényel folyamatos karbantartást. A polyamid zsinórokat köolaj alapú ömledékböl, vegyi eljárással állítják elö, folyamatos megmunkálással. Eközben rendezödik a zsinórban a molekularendszer, amelytöl a szilárdsági jellemzök függnek. A müszál anyagának értékei fizikai szempontokból a következök:
-sürüsége (fajsúlya) 1,12-,1,16, tehát alig nehezebb a víznél
-szakítószilárdságát általában 65%- ra becsülik
Minél keményebb az anyag, annál szilárdabb, illetve minél lágyabb, annál gyengébb a zsinór. Azonos anyagból tehát nem készülhet extra lágy és egyben extra erös zsinór.
-a merevség a szál ellenállóképességét fejezi ki a deformációval szemben;
-a szívósság az anyag munkabíró képességére jellemzö;
- a rugalmasság azt fejezi ki, hogy a zsinór a különféle igénybevételek (húzás, nyomás, nyúlás) után milyen mértékben képes visszanyerni eredeti alakját. Minél inkább rugalmas annál jobb minöségü, illetve egészségesebb, frissebb. Helyes tárolás esetén ez nem annyira a zsinór korától, mint a használat módjától és körülményeitöl (napfénybesugárzás, vízszennyezés stb.) függ.
-a csomótürést a szálra ható komplex (húzó-nyomó-hajító-nyíró) igénybevételekkel szembeni ellenállóképesség határozza meg. Megbízható horgászcsomók esetében 85-90%-os teherbírást jelent;
-kopásállóság: a müszál igen kevés kopik, ebben azonban jelentös szerepe van az anyag minöségének és kikészítésének. A kopás elkerülendö, csak hibátlan gyürüket türjünk meg botjainkon.
-vízfelvétel a természetes szálakhoz viszonyítva jelentéktelen.
-höhatások: az anyag anyag szilárdsága +40és -45C hömérséklet között egyenesen növekszik, miközben a szál merevedik;+40 és +80C között a szilárdság egyenletes kánikulában van teljes egyensúlyban;
-a napfény besugárzása a zsinór legnagyobb, leküzdhetetlen ellensége, és független a hömérséklettöl.
-kémiai tulajdonságok: a müszál igen sok szempontból kedvezö tulajdonságú, horgászati szempontból kiváló. Igen erösen károsítja azonban a fenol, lizol és a krezol.

A müanyag zsinórok átlagos szakítószilárdsága

 

A müanyag zsinórok csomózása:a. füzötö
x. a zsinór vége
1-3. a horogkötés menete
Fül kötése az elökére1-4. fülkötés az elökére A forgókapocs vagy a füles horog
           kötése
1. egyszerü Clinch-csomó
2. biztonságosabb Chlinch-csomó
Az oldalt elálló föl kötése1-3. a kötés mente Két zsinór összekötésea-b az összekötendö zsinórok vége
cs. a csomó helye
1-4. a kötés mente

Találat: 2125


Felhasználási feltételek