online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A díszhalak etetése!

halászatifelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A leopard pancélosharcsa (Corydoras julii) Dél-Amerikaból szarmazik
A díszhalak etetése!
 
bal also sarok   jobb also sarok

A díszhalak etetése!

Mivel ez egy horgászportál, ezért az elején szeretném felhívni a figyelmet három fontos dologra az akváriumi halak etetésével kapcsolatban. Az elsö számú szabály, hogy ne használjunk csúzlit! Másodsorban, nem kell koncentrált etetést csinálni, végül, de nem utolsósorban, a földes szunyog nem nyerö! A viccet félretéve, az akvarisztikában megvan az a nagy elönyünk a horgászattal ellentétben, hogy saját szemünkkel látjuk, hogy azt, amit etetünk valóban meg is eszik-e a halak. Ezt ugye a tóparton csak sejtjük, vagy inkább csak reméljük. Mivel saját szemünkkel tapasztaljuk mi az, amit szeretnek és mi az, amit kevésbé, gyorsan kialakíthatunk egy változatos, halaink által kedvelt étrendet. Díszhalaink etetése az akvarisztika egyik legérdekesebb mozzanata. Ilyenkor pikkelyes kedvenceink megélénkülnek, még a rejtözködö halak is elöbújnak rejtekükböl. Egymás elöl kapkodják el az aláhulló, finomabbnál-finomabb falatokat, vagy hosszasan kergetöznek egy-egy csábító darabbal a szájukban. Felemelö érzés azt tapasztalni, hogy az eleinte oly félénk akváriumlakók lassan nem csakhogy megszokják jelenlétünket, de közeledésünkre olyan lázba jönnek, mint az eb, aki hazatérö gazdáját üdvözli. Lássuk tehát, miként tudunk leginkább halaink kedvében járni.

A halaknak kínált táplálék minösége és mennyisége fontos tényezö. Csupán annyi táplálékra van szükségük, amennyit néhány perc alatt el tudnak fogyasztani. A maradékból szennyezödés lesz, bomlása fogyasztja az akvárium oxigénkészletét és mérgezi a vizet. Véletlen balesetek elöfordulhatnak, ilyenkor vízporszívóval vagy vízleszívó csövel könnyen kiszívhatjuk az aljzatról a felesleges eleséget. Semmiképp ne hagyjuk ott, mert rengeteg kárt okozhatunk vele, ami akár a halaink életébe is kerülhet.

A halak viszonylag jól bírják a koplalást. Pár napig, akár egy hétig is elkeresgélnek, de hosszabb idöre azért ne hagyjuk öket étlen. Vagyis ha több hetes bojlis túrára utazunk, gondoskodjunk táplálásukról. Az semmiképp sem jó megoldás, hogy indulás elött degeszre etetjük öket, mert nem fognak tudni sokkal többet enni, mint amennyit egyébként is szoktak. A maradék az aljzaton fog elbomlani. Csak annyit adjunk, amennyit egyébként is szoktunk. Hosszabb távollét esetén igénybe vehetünk emberi vagy gépi segítséget. Amennyiben a szomszéd Rózsika nénit bízzuk meg, nagy az esélye annak, hogy azonnal hízókúrára venné "vézna" halainkat. Megelözendö a bajt, mérjük ki elöre a napi adagokat, mondjuk kólás kupakokba. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük azt, hogy hazatértünkkor egy túletetett és bebüdösödött akvárium várjon minket. Esetleg beruházhatunk egy automata etetöre is. Ezt ajánlatos egy pár nappal az indulás elött beüzemelni, hogy ellenörizhessük müködését, és hogy beállíthas 555i85f suk a megfelelö mennyiségü adagokat.


Az automata etetö  rendszert érdemes letesztelni éles bevetés elött.

A díszhalak jó egészsége nagymértékben függ a helyes táplálástól. A megfelelö táplálék kiválasztásához ismernünk kell halaink természetes táplálékait és testfelépítését. A természetben általában rovarok és lárváik, férgek, algák, növények, gyümölcsök alkotják a díszhalak étrendjét. A müeleségek általában e táplálékok kiváltására szolgálnak. A halak testfelépítéséböl adódóan három táplálkozási formát különböztetünk meg. Az egyenes hátú, felsö szájállásúak a víz felszínröl csipegetnek, a hajlított hát- és has vonalúak középen álló szájjal inkább a vízközt táplálkoznak, míg a lapos hasú lefelé irányuló szájú halak inkább a talajról keresgélnek.


Felsö szájállású hal a guppi (Poecilia Lebistes reticulata).Középállású szájra jó példa a neonhal (Paracheirodon innesi).Egy alsó szájállású hal (Synodontis multipunctatus).A díszhalak táplálékait négy fö csoportra oszthatjuk:

Száraz müeleségek

Szárított vagy liofilizált természetes eleségek

Fagyasztott eleségek

Élö eleségek

1. Száraz müeleségek

A különbözö halak, a ragadozók, a növényevök vagy a mindenevök, a felnöttek és az ivadékok számára egyaránt létezik megfelelö eleség lemezes, granulált vagy tabletta formájában és ezeken belül is szédítö választékú íz- és bel tartalommal. A kínálat egy része már az áruházban is elérhetö.

Lemezes díszhal táp:

Magas tápértékü, vitaminokkal dúsított univerzális eleség. Etetéskor pár percig a víz felszínén lebeg, ezáltal a felsö szájállású halak kényelmesen fogyasztják, késöbb lassan süllyedve az egész vízoszlopot bejárva a fenékre süllyed. Így a közép- és az alsó szájállású halaknak is adható. Szétmorzsolva az ivadékhalak is képesek elfogyasztani.

Összetétel:
Nyers fehérje: 40%
Emészthetö fehérje: 38%
Nedvesség: 6%
Nyers zsír 2,5%
1 literes és 120 ml-es kiszerelésben kapható a Haldorádó áruházban.


Lemezes díszhal táp.

Szemcsés díszhal táp:

Alsó szájállású, föként vízfenékröl táplálkozó díszhalaknak készült eleség. Ilyenek például a Corydorasok , közönséges nevükön páncélos harcsák vagy házmesterhalak, melyek tartása viszonylag könnyü. A fenék állandó turkálásával, a lesüllyedt maradék elfogyasztásával rengeteg munkát takarítanak meg nekünk, ezért tartásuk a legtöbb akváriumban ajánlott.


Corydoras aeneus, avagy a "házmesterhal".

Állati és növényi fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges díszhalak tartásához. A színezés célja, hogy halaink könnyebben megtalálják az aljzat közé szorult szemcséket. Az eleség felkutatása kiváló elfoglaltságot nyújt kedvenceinknek. Etetéskor naponta egy alkalommal annyit szórjunk a medencébe, amennyit a halak néhány perc alatt elfogyasztanak.

Összetétel:
Nyersfehérje: 20%
Nedvesség: 10%
Literes és 120 ml-es kiszerelésben kapható a Haldorádó áruházban.


Szemcsés díszhal táp.

Az eddig felsorolt eleségek univerzális, a legtöbb halfajnak etethetö táplálékok. Készülnek azonban speciális, kifejezetten egy adott halfaj igényihez igazodó eleségek is. Ilyen például a sügértáp vagy az aranyhaltáp, de kifejezetten ivadék- és növendékhalak részére is fejlesztettek ki müeleséget.
Rio Aranyhaltáp:

Alsó szájállású, föként vízfenékröl táplálkozó díszhalaknak készült kiváló minöségü eleség. A mikro pelletek magas halliszt tartalmát kifejezetten akváriumban vagy kerti tóban tartott aranyhalak igényeihez igazították. Kiváló horgász etetöanyag adalék, és bár apró mérete miatt nem szelektál, sokáig helyben tartja a halakat. Horgászataim során gyakran csúzlizom kukoricával, vagy csontival vegyítve. Halkan jegyzem meg, hogy olcsóbb, mint a legtöbb horgász pellet.

Összetétel:
Nyersfehérje: 46%
Nedvesség: 8,9%
Nyers zsír: 15,1%
Hamu: 9,8%
1 literes és 120 ml-es kiszerelésben kapható a Haldorádó áruházban.


Az aranyhaltáp kiváló etetöanyag adalék (1 literes, vödrös kiszerelés).

2. Szárított vagy liofilizált természetes eleségek

A liofilizálás a ma létezö legkorszerübb szárítási eljárás, mellyel a lehetö legkisebb károsodással szárítható a táplálék. A liofilizálás lényege, hogy az eleséget lefagyasztás után, vákuumtérben fosztják meg víztartalmától. Az eljárás drágább ugyan, mint a szárítás, de a végeredmény összehasonlíthatatlanul jobb minöségü lesz, mivel megmarad az eredeti íz, vitamin- és rosttartalom. Nem véletlen, hogy az ürhajósok is liofilizált ételeket fogyasztanak az ürben.


Remélem, ma liofilizált gulyásleves lesz vacsorára..

Lio tubifex:

Fagyasztva szárított (liofilizált) csövájó féreg (tubifex). A csövájó féreg 1-7 cm hosszú, vékony gyürüsféreg, a földigiliszta vízi rokona. Ahol tömegesen fordul elö, az iszapból kiálló himbálódzó sürü féregtelep, nemegyszer rózsaszínü, hullámzó szönyeget alkot. A kis kockákba préselt eleséget szétmorzsolva, vagy akár az akvárium oldalára tapasztva kínálhatjuk halainknak. Napi 1-3 alkalommal annyit etessünk, amennyit halaink pár perc alatt elfogyasztanak.

Összetétel:
Nyers fehérje: 41%
Nedvesség: 6,7%
Nyers zsír: 16,3%
Literes és 120 ml-es kiszerelésben megtalálható a Haldorádó áruházban.


Liofilizált tubifex kocka.

Lio vörös szúnyoglárva (Chironomus):

A horgászok körében "misztikus - szuper-aduász" csalinak elkönyvelt eleség nem maradhat ki a díszhalak étrendjéböl sem. Ezt az eleséget keresik legszívesebben természetes környezetükben is a halak. A miértre a válasz a magas fehérjetartalomban és a halak számára ellenállhatatlan ízben rejlik. Viszonylag nagy mérete miatt kistermetü díszhalaknak érdemes kicsit szétmorzsolni.

Összetétel:
Fehérje: 60%
Szénhidrát: 10%
Zsír: 10%
Ásványi anyag: 10%
Kitin: 1,5%
Nedvesség: 6%
Literes és 120 ml-es kiszerelésben kapható a Haldorádó áruházban.


A misztikus vörös szúnyoglárva liofilizálva.

Szárított vízibolha (Daphnia)

A halak természetes élöhelyein nagy mennyiségben megtalálható ágas csápú rákok. A hazánkban forgalmazott szárított vízibolhák a volt Szovjet tagállamok, cukorgyárainak derítötavaiból származnak. Magas kitintartalmú, sokáig a víz tetején lebegö kiegészítö eleség. Felsö szájállású díszhalak részére adható táplálék. Sokan használják a tüskés bolharákkal egyetemben bojli adalékként is, igen nagy eredménnyel. Arra azonban vigyázni kell, hogy ha túl sokat adunk a bojli keverékhez, lebegövé teszi azt.

Összetétel:
Nyersfehérje: 30,3%
Nedvesség: 7,9%
Nyers zsír: 3,5%
1 literes és 120 ml-es kiszerelésben kapható a Haldorádó áruházban.


A szárított vízibolha a többi szárított eleséggel egyetemben jó bojli alapanyag.

Tablettás eleségek:

Hatalmas a választék a különbözö tablettás termékekböl. Célszerü az akvárium üvegére tapasztani, így az etetés még látványosabb.


Alaposan megfigyelhetjük halainkat.Az Amano garnélák (Caridina Japonica) kiváló takarító munkát végez.

3. Fagyasztott természetes eleségek:

Igen jó minöségü eleségek, általában kis kockákban adagolva.

Létezik belöle vörös, fehér és fekete szúnyoglárva, vízibolha, tubifex, krill, trópusi mix és még sok egyéb, mi hal szem-szájnak ingere. Nagy elönye, hogy állaga, íze a lehetö legjobban hasonlít a természetes eleségekhez, és hogy sokáig eláll a mélyhütöben. Ezért böven lehet belöle tartalékolni. Egy-egy fagyott kockát a vízbe, vagy az akvárium üvegére nyomva folyamatosan oldódik, hosszan tartó elfoglaltságot nyújtva halainknak. Ajánlott a még nem ismert típusokat egy kis tálkában felolvasztva kipróbálni. Ha túlságosan színezi a vizet érdemes a késöbbiekben is külön kiolvasztani, és egy teaszüröben átmosni. Ezután bemosni az akvárium vizébe, így nem viszünk feleslegesen szennyezödést az akváriumba.


Fagyasztott eleség.

Létezik fagyasztott hal is a kereskedésekben, ami inkább teknösök etetésére szolgál, de egyes ragadozó halfajok elfogadják ezt is.

4. Élö természetes eleségek

Sok akvarista esküszik rájuk, mások messziröl elkerülik. Az igazi nagy elönye frissességében rejlik. Hátránya viszont, hogy rengeteg fertözés bevihetö vele az akváriumba. Sokszor a frissen begyüjtött tubifex vagy szúnyoglárva egy szennyvízkifolyó közvetlen közeléböl származik. Tehát ha szeretnénk élö eleséggel etetni, ajánlatos elötte jó alaposan átmosni. Sajnos azonban a lárvák köztigazdaként hordozhatják egyes halélösködök lárváit, amelyen a mosás nem sokat segít.


A fekete szúnyoglárva a csípö szúnyogok (Culicidae) családjába tartozik.Tubifex.

Készíthetünk azonban mi magunk is fekete szúnyoglárva tenyészetet. Nem kell más hozzá, csak egy esövízzel teli hordó vagy dézsa. Öntsünk bele egy kevéske sürített tejet, mert ez beindít egy folyamatot, melynek során olyan csillós egysejtüek szaporodnak el benne, melyek a szúnyoglárva legföbb táplálékát adják. A hamarosan megjelenö imágók petéiböl gyorsan kellö méretüvé fejlödött csípö szúnyoglárvákat sürüszövésü hálóval könnyen lehalászhatjuk.


Daphnia.

Vízibolha (Daphnia)

Élö Daphniát pár üzlet is árusít, de plankton hálóval foghatunk mi is a lakóhelyünkhöz közeli tavakból. Egy olcsó plankton hálót bárki össze tud állítani magának. Nem kell más hozzá, mint egy szitaszövet, amit úgy erösítsünk egy fém karikára, mintha merítö hálót készítenénk. Úgy fog kinézni, mint Pampalini lepkehálója, ezért buszon ne nagyon mutatkozzunk vele. Keressünk fel a lakóhelyünkhöz közel esö, halmentes tavacskát, és a part mentén haladva, "fektetett nyolcast" leíró mozdulatokkal halásszuk le a víz felszíni rétegét. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük fel az aljzatot. A hálót kifordítva tartalmát öblítsük egy vízzel félig töltött fedeles etetöanyagos vödörbe. Ebben haza tudjuk majd szállítani a friss vízibolhát. Nagy elönye, hogy a halak által azonnal el nem fogyasztott vízibolhák nem szennyezik az akvárium vizét, söt ülepítö-, szürö szervezet révén, hozzájárulnak az akvárium vizének tisztulásához.


A vízibolha szedése.

Sajnos az én kedvenc budaörsi lehalászó helyemet elhalászta egy hipermarket-lánc és a helyére bevásárlóközpontot épített, ezért a szedés nálam ekkor abbamaradt. A Daphnia gyüjtése közben persze más, nemkívánatos vendég is a hálónkba akadhat, ezért óvakodjunk az olyan, akváriumban nem szívesen látott élölényektöl, mint a hidrák és az egyéb ragadozó vízi állatok.


A mitológia szerint a lernai Hydra egy vízi szörny volt, amelyet Heraklésznek kellett elpusztítania. Ez igen nehéz feladatnak bizonyult, mert ha a szörny kilenc feje közül az egyiket levágta, helyette mindjárt kettö nött. Heraklész végül is unokaöccsének segítségével pusztította el a fenevadat úgy, hogy égö üszökkel égette ki a levágott fej helyét, így akadályozva meg az állandó regenerálódást. Ha egy kinyújtózó hidrát keresztben kettévágunk, már másnap megfigyelhetjük, hogy a hátulsó rész vékony tapogatókat növeszt, míg az elülsö félnek talpkorongja fejlödik.

Halainkra nézve végzetes lenne például, ha egy nagyobb szitakötö lárvát, csíkbogár lárvát vagy valamilyen ragadozó vízi poloskát vinnénk haza. Ezek ugyan rendkívül érdekes állatok, de halakkal együtt semmiképpen sem tarthatók.


A hanyatt úszó poloska felettébb érdekes - de hamar kivégezné halainkat. Szúrása méhcsípéshez hasonlítható, ha hálónkba kerül, óvatosan piszkáljuk vissza a vízbe!.Egy nagy szitakötölárva nem viccel - ha ilyesmit akarunk tartani, a halak válnak eleséggé, nem a rovarlárva!.

Ugyanakkor az élö eleség begyüjtése közben fogott "békés" vízi élölényekkel, ha akarjuk, tovább bövíthetjük akváriumunk faunáját. Erre a célra a kistermetü és halainkat nem zavaró állatok közül azok jöhetnek szóba, amik azért elég nagyok ahhoz, hogy ne váljanak nyomban haltáplálékká. A puhatestüek közül elsösorban a kisebb csigák ajánlhatók, a kagylók - kívánatos szürö tevékenységük ellenére - nem akváriumba valók. A vándorkagyló legalább nem túrja szét az aljzatot, sokáig azonban rendszerint az sem bírja az akváriumi környezetet.


A tányércsiga és az éles csiga jól illik akváriumunkba is.Az érdekes házzal rendelkezö sapkacsiga pataklakó révén inkább csak a fütetlen akváriumokban marad meg, a hozzá hasonló alakú és tavakban élö pajzscsiga a trópusi halak mellett is megél.

Kevésbé agresszív halak közé izgalmas lakóként betehetünk pár pontusi tanúrákot, amik mint édesvízi garnéla (nem garnéla!) színesíthetik akváriumunk faunáját. A vékony lábak, hosszú csápok persze nem bírják a halak csipkedését, ezért agilisabb halak esetén inkább "masszívabb" rákocskákkal próbálkozzunk: a pajzsos rákok, a bolharákok és a vízi ászka is megél akváriumban, utóbbi különösen a sürün benövényesített medencében érzi jól magát.


A pajzsos rák sci-fi filmbe illö külsejével különösen érdekes lakó lehet.A bolharákok szívósak, jól bírják az akváriumi körülményeket, legalábbis a törmelékfogyasztó fajok. A ragadozók éhezni fognak, ezért nem mindegy, milyet viszünk haza..

A rovarok közül is találhatunk olyanokat, amik már (halaink függvényében) nem veszélyeztetettek, és amik halainkat sem fenyegetik. Ilyenek például a növényi táplálékon élö búvárpoloskák, amik mókás evickélésükkel hozzájárulnak az akvárium nyújtotta "müsorhoz". Kisebb csíbor fajok is tarthatóak, már ha találnak elég fonalas algát maguknak. de csak az imágók, a lárváktól óvakodjunk, mert azok "csíboréknál" is ádáz ragadozók. Ha rovarokat telepítünk a medencébe, vegyük figyelembe, hogy a kifejlett állatok többsége röpképes , és a természetben gyakran el is hagyja a vizet (a jól záródó tetö alapkövetelmény, vagy a betelepítésüktöl tekintsünk el).


Búvárpoloska.A kérészlárvák közül csak a kétszárnyú kérész lárvája türi jól az akváriumi körülményeket - de csak kevés hal nem nézi tápláléknak..


Földigiliszta

Ugye nem kell mondanom, milyen finom csemege ez is a halak számára. Közepes vagy nagytestü akváriumi halak szívesen fogyasztják. Az akvarisztikában inkább a vékony gilisztafajok etetése kedvelt. Tenyésztésükröl rengeteg információ megtalálható a Haldorádón

Csontkukac, és pinki:

Ezt a finomságot sem kell senkinek bemutatnom. A nagyobb méretü akváriumi halak is szívesen fogyasztják. Sajnos szeret az aljzat réseiben elbújni, ezért figyeljünk oda az etetéskor. A csonti tenyésztéséröl szintén sokat olvashatunk az erröl szóló fórum topikokban.

Csontkukacról mindent (tenyésztö, tárolás stb...)

Csonti tenyészet otthon


Csonti.

Grindál

A grindálféreg - Enchytraeus buchholzi - a televényférgek (Enchytraeidae) családjába tartozik. Hossza 6-15 mm, átméröje 0,25 mm, azaz kis eleségállatról van szó, ezért a már erösebb ivadékhalaknak is adható. A grindálférgek tápanyagokban igen gazdagok, így fokozottan figyeljünk arra, hogy csak más eleségtípusokkal váltogatva adjuk halainknak, egyébként elhízást, a halak színének elvesztését, vagy akár terméketlenséget is okozhat. Mivel trópusi faj, melegigényes: 20-24 Celsius-fok hömérséklet (és állandóan nedves környezet) szükséges a szaporodásához, ezért gyakran a szekrény tetején tárolják. Grindáltenyészet indításához akvarista barátainktól kérhetünk "oltóanyagot". Vegyünk egy fedeles müanyag edényt, a fedelet lyukasszuk ki, hogy tudjon szellözni, és töltsük fel 2/3-ig tözeggel. Nedvesítsük meg és helyezzük bele a kapott férgeket. Szórjunk a tözegre kevés háztartási hulladékot (krumplihéj, tészta, müzli morzsa), és várjunk. Pár hét elteltével tegyünk egy darab sajtot a tözeg tetejére és fedjük le egy üveglappal úgy, hogy az üveglap érintkezzen a tözegtalajjal. Pár nap elteltével rengeteg férget találunk az üvegen. Innen óvatosan belemoshatjuk az akváriumba a grindálokat.


Grindál tenyészet.

Növényi eredetü táplálékok:

Egyes halfajok kifejezetten igénylik a növényi eredetü eleséget. Gondoljunk csak az algaevökre vagy akár a plattira. Adhatunk salátát, brokkolit, cukkinit, gyermekláncfüvet, tyúkhúrt halainknak. Azonban minden növényt alaposan mossunk meg!

A fent bemutatott pár eleséggel a teljesség igénye nélkül mutattam be az akváriumi halak változatos etetésére alkalmas táplálékokat. Sok olyan eleség kimaradt a felsorolásból, ami egy-egy speciális halfaj igénye. A lelkiismeretes akvarista minden általa tartott halnak megismeri a természetes élöhelyén folytatott táplálkozási szokásait, és étrendjüket ennek megfelelöen alakítja ki. A vízparton sem horgászunk célzottan kukoricával csukára. Az akváriumban se etessünk salátával vörös hasú piranhát . A legfontosabb, hogy inkább etessünk naponta kétszer, de sose adjunk többet annál, mint amit halaink pár perc alatt el nem fogyasztanak.

A változatos étrendet halaink meghálálják. Színezetük felélénkül, szaporodási kedvük fokozódik. Kedves Horgásztársaim! Tudásunk az akvarisztikában egyre teljesebb! Nincs más hátra, minthogy Jmindenkinek jó étvágyat kívánjak! 


Találat: 4029


Felhasználási feltételek