online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Agykontrolltanfolyam Utan

könyvek

Fájl küldése e-mail



egyéb tételek

 
MÁRAI SÁNDOR Egy polgar vallomasai
Aalish D'Mohlen - FEKETE VÉR
WILLIAM SHAKESPEARE (1564–1616) Romeo és Júlia
A Nevada szelleme
RUDYARD KIPLING A DZSUNGEL KÖNYVE
ROMANTIKUS REGÉNYEK Mary Jo Putney TÁNC A SZÉLBEN
Anne Rice - A karhozottak kiralynöje 1
Anette Broadrick Csöre töltve
DEAN R. KOONTZ A szeme sarkaból 1
 
 

Text Box:















Agykontrolltanfolyam

Után



dr. Dmomján László











AGYKONTROLL




"Ha arra a kérdésre kéne felelnem, hogy mi volt életem legfontosabb tapasztalata, azt mondanám: megtanulni meditálni. Szerintem ez a legfontosabb dolog, amit harmóniánk helyreállítása és magasabb tudatszintre jutásunk érdekében csak tehetünk."


Deepak Chopra



Fölvezetés


Szeretettel üdvözlöm / üdvözöllek!


(Innentöl - az egyszerüség kedvéért - tegezve folytatom.) Valamikor elvégezted a négynapos agykontrolltanfolyamot.

Talán néhány napja, talán néhány éve. Elérendö célunk szempont­jából az idöpont nagyjából közömbös.

Tapasztalatom szerint a kurzus végén szinte mindenki lelkes, ám néhány hónap múltán a tanfolyamot végzettek egy része már nem használja rendszeresen a módszert. (Komoly gond esetén természetesen ök is elöveszik - beporosodott - tudásukat.)

Sok éve tanítom, kollégáimmal együtt, az agykontrollt, és így sok olyan emberrel találkoztam, akik valóban beépítették életükbe ezt az egyszerü, praktikus, problémamegoldó módszert. Az ö sor­suk gyökeresen megváltozott. Ha olvastad a Hétköznapi csodák agykontrollal vagy az Újabb hétköznapi csodák agykontrollal címü könyvet, akkor már számos ilyen ember beszámolójával találkoz­tál. Bíztatásként idézem egy magyar, agykontrolltanfolyamot vég­zett hölgy levelét:


"1990 decemberében egy 85 kilós hájpacni voltam, ráadásul szemüveges. Már évek óta kezeltek szívritmuszavarral, visszatérö epehólyag-gyulladással. Lábaim gyakran fájtak, vérnyomásom in­gadozott. Gyakran voltam ingerült, rosszkedvü. Úgy döntöttem, hogy ennek véget kell vetni.


A Silva-módszert könyvböl tanulva programozni kezdtem ma­gamat, hogy lefogyjak. Meglepödve vettem észre, hogy éhségér­zetem fokozatosan csökken. Megvettem a Testkontroll címü köny­vet, és azonnal alkalmazni kezdtem az ott olvasható alapelveket is.

Hétröl hétre csökkent a súlyom.

Áprilisban elvégeztem Kaposváron az agykontrolltanfolyamot. Azóta hitem megingathatatlan: Legtündöklöbb nyári sikerem     ­azon kívül, hogy tíz év után elöször újra parányi bikiniben élveztem a strandolást -, hogy megjavítottam a látásomat. 18 év eltelte után letettem a szemüveget, nincs már szükségem rá! Ma már nem sze­dek semmiféle gyógyszert, teljesen egészséges vagyok. Súlyom beállt 60 kg-ra. Közérzetem kitünö, derüs vagyok, és egyáltalán, minden területen pozitív módon megváltoztam. Gyermekemet le­szoktattam agykontrollal az ujjszopásról, anyagi helyzetem aprán­ként, de folyamatosan javul, sikeresen programoztam párkapcso­latot, tanítványaim körében egyre eredményesebben alkalmazta­tom a gyorstanulás technikáját, képes vagyok megszüntetni fájdal­mat és vérzést, kezdek sikereket elérni a gyógyításban.

Úgy érzem, elmém számára nincs lehetetlen. A világ csodála­tos, én pedig egyszerüen boldog vagyok."


Abban szeretnék segíteni neked, hogy te is hasonlóan sikeres légy, hogy a te életed is gyökeresen megváltozzon. Ehhez az szükséges, hogy valóban beépítsd életedbe a rendszeres relaxá­Iást és programozást. (Megjegyzem: nem csak a Silva-módszer segít hatékonyabban megoldani problémákat. Számos egyéb, szintén kitünö mentális metódus is akad. Az agykontroll elönye, hogy egyszerü, logikus, gyorsan elsajátítható, nem igényel idöt, söt plusz idöt ad - ezt az állítást késöbb bizonyítom -, és valóban müködik.)

A kiadványban nem foglalkozom az összes agykontrolltechni­kával, csak néhány kiemelkedöen praktikussal, amelyek az élet­ben leggyakrabban elöforduló problémák megoldását segítik.

Fontos tanács: ha esetleg a 90-es évek elején végezted el a kurzust, sürgösen szerezd be az utóbbi években használt,



kisebb méretü tanfolyami kézikönyvünket, mert az lényege­sen érthetöbb, áttekinthetöbb, gyakorlatiasabb és ösztönzöbb, mint a régi, nagy alakú volt!



Elsö Lépés


Azt csináljuk rendszeresen, ami örömmel jár. Ha például kipróbá­lod a korcsolyázást, de kellemetlennek találod az élményt - szorít­ja a lábadat a korcsolyacipö, fázol, állandóan elesel, és így szinte mindened fáj -, utána valószínüleg nem fogsz arra áhítozni, hogy újra a jégre mehess. Ha azonban remekül érezted magad a kor­csolyapályán, akkor oda újra és újra visszavágyódsz.

Hasonló a helyzet az agykontrollal. Ha megtapasztalod, hogy az örömöt szerez- például vidámabb, energikusabb, nyugodtabb vagy, mint korábban voltál; céljaid zömét eléred; segítségével jó döntéseket tudsz hozni -, akkor kedved lesz a rendszeres hasz­nálatához. Ha viszont nem tapasztalsz semmi különöset, akkor gyorsan leszoksz róla.

Lássuk hát, milyen örömök várnak rád, ha beépíted életedbe ezt a problémamegoldó módszert!

Orvosi kutatások szerint a rendszeres relaxálás átlagosan 10 év­vel lassítja a biológiai öregedést. Ez ugyan csak egy érv a sok közül, de súlya van, különösen, ha már nem a húszas éveidet taposod...

Néhány éve tudományos fölmérést végeztünk, melynek során 1008 olyan magyar ember írta meg névtelenül a tapasztalatát, akik átlagosan két és fél éve végezték el négynapos kurzusunkat. Ki­derült, hogy azóta átlagosan 55,1 %-kal ritkábban szorultak orvosi kezelésre, 62%-kal kevesebb gyógyszert kellett bevenniük, álta­lános egészségi állapotuk szubjektív értékelésük szerint 57%-os­ról 84%-osra, energiaszintjük 50%-osról 85%-osra, hangulatuk pedig 48%-osról 88%-osra javult.

Az agykontroll némely haszna szinte rögtön megmutatkozik, számos elönye azonban csak némi idö után. Ezért - igen fontos önösztönzésként - arra kérlek, írd össze, hogy számodra milyen


elönyökkel járna, ha rendszeresen relaxálnál és programoznál! Segítségként megmutatom, hogy én milyen listát állítanék össze:


-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp;  Energikusabb leszek.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp;  Vidámabb leszek.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp;  A koromnál majd lényegesen fiatalabbnak látszom.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp;  Várhatóan többnyire egészséges maradok.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp;  Esetleges betegség esetén nagy valószínüséggel meggyógyulok.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Ha valamelyik családtagom vagy barátom megbetegszik, be tudok segíteni a gyógyulásába.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Sok pénzt takarítok meg azzal, hogy nem kell gyógyszert ven­nem, vagy csak keveset.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Megkímélem szervezetemet a gyógyszerek káros mellékhatá­saitól.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Ha elálmosodom vezetés közben, gyorsan föl tudom magamat frissíteni, ami életmentö hatású lehet.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; A céljaimat nagy valószínüséggel elérem.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; A rendszeres relaxálás révén intuitívabb, kreatívabb és lelkileg érettebb leszek.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Jobb döntéseket fogok hozni.



-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; A tudatalattimban levö, önkorlátozó hiedelmek megváltoztatá­sával automatikusan javulni fog a lelki állapotom és az anyagi helyzetem.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Megérzem majd, hogy valaki becsületes vagy becstelen.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Ha álmatlanul forgolódom éjjel az ágyban, gyorsan el tudom al­tatni magamat, és ezért nappal pihentebb leszek.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Nagyobb önismeretre teszek szert, pl. az álmaim megfigyelése révén.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Jobb lesz a memóriám.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Összeszedettebb és hatékonyabb leszek.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; 30 nap alatt rendszeretövé teszem magam, s utána már ösztö­nösen rendet tartok magam körül.

-   &nb 555c23f sp;   &nb 555c23f sp; Jobban "veszem" majd a gondviselés olykor érkezö jelzéseit. - Érzelmileg nyitottabb leszek, ami a gyerekeimmel való kapcso­latomat is bensöségesebbé teszi.

Most te jössz. Javaslom, minnél több rád váró örömöt írj össze, s lehetöleg olyanokat, amelyek számodra érzelmileg fontosak!



































































Második lépés


Most pedig valami meglehetösen furcsát kérek töled. Mint tudjuk: a puding próbája az evés. Ez az agykontrollra is igaz. Derítsd ki hát, hogy müködik-e számodra az agykontroll! Mivel azonban - amint említettem már - néhány eredmény eléréséhez idö kell, azt kérem, írd a nevedet a következö szöveg kipontozott részébe, majd a végén írd alá az állítást!

Én, .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...., önmagamnak megfogadom, hogy a következö 30 napban, naponta lega­lább egyszer, s legalább 15 percig relaxálok és programozok.





(aláírás)


Remélem, elég erös az önbecsülésed ahhoz, hogy a magadnak tett fogadalmat meg is tartod!



Mikor és nyílyen mélyen lazuljunk el?


Legjobb naponta háromszor relaxálni és programozni. Reggel, közvetlenül ébredés után; délben, az ebédet követöen; és este, közvetlenül elalvás elött. Ismerek olyant, aki inkább reggel szeret relaxálni és programozni, de olyan agykontrollossal is találkoztam, akinek a délutáni meditálás vált be a legjobban. Figyeld meg ma­gadat, derítsd ki, hogy számodra melyik az ideális idöpont, de na­ponta legalább egyszer feltétlenül menj a szintedre!

Én a reggeli programozást találom különösen hasznosnak, mert az szinte az egész napomra rányomja a bélyegét. Összesze­dettebbnek, nyugodtabbnak, energikusabbnak és minden szem­pontból hatékonyabbnak érzem magam, mint azokon a napokon,



amikor - valami váratlan, sürgös, reggeli tennivaló miatt - az ébre­dés utáni szintre menetel elmarad. Azt a szokást alakítottam ki, hogy amint kinyílik a szemem, kibotorkálok a WC-re, majd lero­gyok egy székre, s a 3-ról 1-re módszerrel másodperceken belül alfába jutva, máris programozom, hogy hasznos és tartalmas lesz a napom. Szívböl ajánlom ezt a napkezdést neked is!

A relaxációnak létezik mélyebb és felszínesebb változata. Ha gyerekkorodban rögzült alapgondolatot (hitet) akarsz átírni, vagy ha szervi betegségböl akarsz mihamarabb kigyógyulni, akkor érdemes mélyen ellazulni.



Pihenéshez vagy egy jó ötlet megszüléséhez elegendö a kis­mértékü ellazulás is.



Elövesszük a CD-t


Az agykontroll lényegében önkontroll. Mivel az életünk alakulását alapvetöen meghatározó tudatalattink ébrenlét és alvás határán kb. 20-25-ször befolyásolhatóbb, mint éber állapotban, ezért a si­keres programozáshoz tudnod kell egyedül és viszonylag gyorsan alfába jutni. Minél többet gyakorolsz, ez annál gyorsabban megy. Nem kell az alfát misztifikálni! Ne hidd, hogy az valami teljesen elvarázsolt állapot, hogy valami egészen különleges érzés alfában lenni! Kellemes, ellazult, kicsit "zsibbadt", nyugodt állapof - a legtöbbünknek ennyi. (Természetesen létezik az alfának mélyebb és kevésbé mély szintje is, ahogy arra már utaltam.) HA - NAGY­JÁBÓL EGYENESEN ÜLVE - AZT ÉRZED, HOGY RELAXÁCIÓ KÖZBEN A FEJED KEZD ELŐREBILLENNI, AKKOR MÁR NAGYON MÉLYEN JÁRSZ.

Megkérlek, tedd be most a lejátszódba a mellékelt CD-lemezt, ülj le egy fejtámla nélküli székre, majd végezd el az egyes számú hangfelvételröl hallható gyakorlatot! Utána találkozunk. (Érdemes relaxáció közben viszonylag egyenes gerinccel ülni.)





Hasznos tippek önmagunk ellazításához


Remélem, jól esett a relaxáció. Tudnod kell: egyéni, hogy ki meny­nyi idö alatt lazul el. Ha már rutinos relaxáló vagy, kb. 15 másod­perc alatt meglepöen mély tudatszintre tudsz ereszkedni. Ehhez csupán a 3-ról 1-re módszert kell használnod. Ez még jobban mü­ködik, ha a hármas számnál fölidézed, mit éreztél, amikor sikerült igazán jól elernyeszteni az izmaidat; a kettes számnál fölidézed, mit éreztél, amikor átitatott az a finom, belsö nyugalom, ami a re­laxáció csodálatos velejárója; az egyes számnál pedig fölidézed, milyen kellemes érzés volt, amikor biztosan tudtad, hogy már alfá­ban jársz. Nagy trükk! Használd!

Ha feszült vagy, természetesen több idö kell az ellazuláshoz; ha álmos, akkor értelemszerüen igen gyorsan jutsz alfába (vagy még mélyebbre...). Az elért tudatszint-elmélyítéshez a következö technikák állnak a rendelkezésedre:


1. Tetötöl talpig ellazítod az izmaidat. (Praktikus az izomlazítást úgy végezni, ahogy azt a CD hamarosan sorra kerülö, második hangfelvételének hallgatása közben teszed majd.). Ha ettöl elég lazának érzed magad, máris kezdheted a programozást. Megjegyzem: a programozás - pl, célod érzékletes elképzelése az elmetükre-technika szerint - önmagában is mélyítö hatású!

2. Szükség esetén megismételheted az izomlazítást, akár több­ször is. Ha ettöl elég lazának érzed magad, máris kezdheted a programozást.

3. Érzékletesen elképzeled, hogy az ideális pihenöhelyeden vagy. (fanács: ha kimondod magadban, hogy mit látsz, mit hallasz és mit érzel a pihenöhelyeden, azzal jobban le tudod kötni a figyel­medet, érzékletesebben el tudod képzelni, hogy valóban ott vagy, s emiatt mélyebben átitat a számodra kellemes hely nyu­galma és szépsége.) Kb. fél percet szánj a pihenöhelyre! Ha már elég lazának érzed magad, máris kezdheted a programozást.





4. Visszaszámolsz 10-töl, 25-töl vagy 50-töl egyesével, s közben magad elé képzeled a számokat. Ha ettöl elég lazának érzed magad, máris kezdheted a programozást.

5. Ha kedved van, kezdheted az egész szintre menetelt kézlevi­tációval, ami önmagában is egy - speciális - mélyítö technika.



E kiadvány technikai „trükkje"


Amikor elvégezted az agykontrolltanfolyamot, lehet, hogy valame­lyik technika beprogramozásánál - a tudatalattidba történö "beül­tetésénél" - még nem lazultál el eléggé, mert mondjuk a szünet­ben két adag, méregerös kávét hörpintettél föl. Emiatt aztán, az a technika, neked valahogy nem igazán müködik. (A probléma ugyan áthidalható, ha alfában néhányszor vizualizálod - progra­mozod -, hogy a számodra eddig kevéssé müködö technikát már remekül használod; illetve a tanfolyam megismétlése is orvosol­hatja ezt a gondot. Részben ezért is érdemes ismételni, s prakti­kusan más oktatónál, mint akinél elöször végeztél, hogy kicsit más szemszögböl nézve is megismerd a módszert.)

Föleg azért készítettem el ezt, az Agykontrolltanfolyam után címü kiadványt, hogy a leghasznosabb technikák mindenkinél garantáltan beprogramozódjanak. Ehhez a következöt találtam ki. Többször is fölvettem a CD-lemezre az ellazító, alfába vivö szöve­get, s rögtön utána, a következö sorszámú hangfelvételként, az újra beprogramozandó technika (például az alváskontroll) prog­ramozási szövegét. Neked az lesz a teendöd, hogy elindítsd a le­játszón a CD-lemez megadott számú hangfelvételét, onnan hall­gasd a lazító szöveget, s amikor úgy érzed, hogy kezd a fejed elörebillenni - ekkor már igen mély tudatszinten jársz -, megnyo­mod a lejátszón azt a nyomógombot, amelyik a lejátszást a követ­kezö hangfelvételre ugratja tovább, amelyröl a technikát beprog­ramozó szöveget hallgatod meg. Ily módon minden technika ga­rantáltan beépül a tudatalattidba.

Igen ám, de becsukott szemmel hogyan találom meg a meg­


felelö nyomógombot? Az egyik lehetöség, hogy a relaxáció elején finoman ráhelyezed az ujjadat, s amikor úgy érzed, hogy kezd a fejed elörebillenni, megnyomod. A másik lehetöség: gyakorlod (bármilyen CD segítségével), hogy behunyt szemmel az ujjaddal megtaláld a következö számra ugrató nyomógombot. Szükség esetén akár azt is megteheted, hogy a CD-lejátszó megfelelö nyomógombja fölötti vagy alatti területre ráragasztasz valami kiálló jelzést (pl. müanyag pöcköt, cellux ragasztóval). Így becsu­kott szemmel is ki tudod tapogatni, hogy melyik nyomógombot kell a programozáshoz megnyomnod. Ha azonban kicsit gyakor­lod, hogy behunyt szemmel, csupán tapintás alapján is eligazodj a masinádon, valószínüleg nem lesz szükséged a ragasztózásra. (Ha az újraprogramozás elötti relaxációs gyakorlat hatására eset­leg nem lazulnál el eléggé - bár ez nagyon valószínütlen -, akkor a különösen mélyre vivö, elsö hangfelvételt hallgasd meg újra! Amikor azt érzed közben, hogy már igen mély tudatszinten jársz ­a fejed kezd elörebillenni -, akkor úgy jutsz a kívánt, újraprogra­mozó szöveghez, ha egymás után többször is megnyomod az elöreléptetö gombot. Konkrétan: 2-szer, 4-szer, 6-szor, illetve 8­szor.)



Mivel kezdjük az újraprogramozást?


Az agykontrollal kapcsolatban tapasztalatom szerint a legtöbb embert az érdekli, hogy annak segítségével miként érheti el a céljait. Kezdjük hát ezzel! A célok elérésének azonban létezik egy kulcsfontosságú titka. Ha céljaid eléréséhez be akarod vetni tu­datalattid hatalmas erejét, akkor feltétlenül tudnod kell, hogy elméd tudatalatti része csak a konkrét, megfogható dolgokat érti, az elvontakat nem! Ha tehát azt vizualizálod a szinteden, hogy szép, kertes házban laksz, és a gyerekeddel önfeledten, nagyokat nevetve labdáztok a kertben, akkor tudatalattid valóban mindent el fog követni, hogy ezt a tervet számodra valósággá tegye. Ha azonban azt programozod, hogy "boldog vagyok", ezzel az abszt­rakt fogalommal már nem tud mit kezdeni.


A tudatalatti bizonyos szempontból olyan, mint egy ötéves gyerek. Ha tehát sikeres akarsz lenni a programozásaiddal, kép­zeld el szinteden, hogy látod, hallod és érzed: elérted célodat! Mindezt konkrétan! S hogy teremtö képzeletedet a célodon tudd tartani, mondd is ki magadban! Például (az elözö példánál marad­va): "Látom a barátságos, fehérre festett családi házunkat, ahogy munkából jövök hazafelé. Szívmelengetö örömöt érzek: sikerült végre kertes házba költöznünk! Kinyitom a kertkaput. Öröm rá­nézni a frissen nyírt, illatos, zöld gyepre. Elém szalad a kisfiam, és a nyakamba ugrik. Össze-vissza puszilgat. - Gyere vetem labdázni a kertbe! - mondja. Kihozzuk a garázsból a labdát, és vidáman dobáljuk egymásnak. Hallom a gyerek gurgulázó kacagását. Szen­zációs! Milyen csodálatos, hogy sikerült elérnem a célomat!"

Még egy titkot elárulok, ami ugyan gyanúsan egyszerü, mégis döbbenetesen hatékony. A hatása szinte már mágikus! Rajzold le a célodat - például a kertes házat -, vagy vágj ki egy házfotót valamilyen magazinból, s tedd a képet olyan helyre, ahol sokszor látod! Ezzel napközben is gyakran emlékezteted tudatalattidat a feladatra: ezt kell kézzel fogható valósággá tenni.



Fontos kérdések


Megkérlek, válaszolj írásban egy igen fontos kérdésre! Mit felelnél annak a tündérnek, aki egy erdei ösvényen eléd toppanva így szólna hozzád: "Teljesítem két kívánságodat. De csak olyant kí­vánhatsz, amire valóban nagyon-nagyon vágysz, és amiröl - leg­alább kicsit - el is tudod hinni, hogy ha minden szerencsésen ala­kul, meg is történhet."

Írd a válaszaidat ide:







Újabb kérdések:


Mit fogsz látni, amikor elérted elsö célodat?








Mit fogsz hallani, amikor elérted elsö célodat?








Mit fogsz érezni, amikor elérted elsö célodat?










Mit fogsz látni, amikor elérted második célodat?












Mit fogsz hallani, amikor elérted második célodat?








Mit fogsz érezni, amikor elérted második célodat?








Most pedig kezdd el programozni, hogy eléred ezeket a célokat! Harmadik célként azt fogod programozni - ha egyetértesz a javasla­tommal -, hogy legyen kedved rendszeresen relaxálni és progra­mozni. Ehhez azonban tudnod kell, hogy új szokásokat tapasztalat szerint úgy lehet egyszerüen és tartósan kialakítani, ha ellazult, tehát nagyon programozható tudatállapotban, 30 napon keresztül, na­ponta legalább egyszer, elképzeled magadat azokkal az elönyökkel, azokkal az örömökkel, amikkel az új szokás számodra majd járni fog. De úgy képzeled el, mintha terád már most jellemzö lenne az új szokás, mintha számodra már most meglennének azok az elönyök és örömök, amiket az új szokás - adott esetben a rendszeres re­laxálás és programozás - hoz. S hogy mennyire érdemes kialakítani ezt az új szokást, arra szolgáljon ösztönzö példaként két levél. A második arra is választ ad, miért állítottam: a rendszeres agy­kontrollozás nem idöveszteséggel, hanem idönyereséggel jár!


"Közel négyszázadik reggel kelek föl úgy, hogy gondolatban így szólok: »Friss vagyok, jól és tökéletesen egészségesnek érzem magam, jobban, mint azelött. « Valóban sokkal jobb a közérzetem,


nyugodtabb, magabiztosabb, szorgalmasabb és vidámabb vagyok, és ezt nemcsak én, de a környezetem is észreveszi. Ehhez kulcs­fontosságú a mindennapos reggeli és esti szintre menetel, ami teljesen szokásommá vált. Bizonyítja ezt az is, hogy ha egy-két esetben valami miatt elmaradt az ebéd utáni alfázás, a hiányát dél­után megéreztem, és rájöttem, ez okozta a most már szokatlan, rosszabb hangulatomat.

Talán az egyik legfontosabb tényezönek a pozitív gondolkodást tartom. Jelentös elörelépést tettem e téren, és az idönként becsú­szó negatív állítások megvalósulása jelzi, hogy fontos még az eddi­ginél is jobban figyelnem, mit beszélek és gondolok. Javaslom, figyeljünk fel mások negatív szavaira, mert úgy könnyebben észre­vesszük a sajátjainkat is!"


Nádasi Zoltán, Pécs


"Az agykontrolltanfolyam után egy ideig rendszeresen relaxál­tam, és programozással számos sikert értem el. Egy idö múlva aztán ellustultam, és a relaxáció szépen elmaradozott...

Egy idö után egyre több intézetlen ügyem gyült össze. A végén már úgy éreztem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Gon­doltam, az a néhány perc már nem számít, és újra elkezdtem re­laxálni és programozni. Két nap alatt utolértem magamat! Minden, addig halogatott és intézetlen ügyemet elrendeztem! Némelyik magától elintézödött. Megéri hát rendszeresen lazítani és progra­mozní, mert hatására sokkal összeszedettebbek és hatékonyabbak leszünk, s az agykontrollozás így valójában nem idöveszteséget, hanem idönyereséget eredményez!"


Péntek Zoltán, Cegléd


Most pedig légy szíves olvasd el a két célodat és a velük kap­csolatos följegyzéseidet, hogy emlékezz rájuk, majd olvasd el a munkafüzet elején írt, legelsö listádat a rendszeres relaxálás és programozás számodra fontos elönyeiröl, hogy azokra is nagyjá­


ból emlékeu, majd indítsd el a CD-lejátszón a lemez kettes szá­mú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad, nyomd meg a lejátszód következö hangsávra ugrató gombját, s kövesd az onnan (a 3. hangfelvételröl) hallható instrukciókat!




A kulcs: a bizalom


Olyan világban nöttünk fel, amit a logika, a ráció ural. Ami logikus, ésszel megérthetö, tudományos érvekkel alátámasztott, azt el­hisszük, abban bízunk. Hogy elménk képes többek közt az intuí­cióra, s így tudatalattink például figyelmeztethet minket a jövöben ránk leselkedö veszélyekre, ez a "tudományos" gondolkodástól ma még - a többség számára - idegen. Ahhoz azonban, hogy iga­zán nagy sikereket érj el agykontrollal, meg kell tapasztalnod, hogy valóban bízhatsz a "beépített iránytüdben", ebben a bölcs, mély, halk szavú részedben, amit az egyszerüség kedvéért to­vábbra is csak tudatalatti néven emlegetek.

A bizalom kiépítésének fontos eszköze az alváskontroll, az ébredéskontroll és az ébrenlétkontroll (más néven: frissesség­kontroll). Ezek ugyanis olyan mentális technikák, amelyek a szigo­rúan logikus, analitikus gondolkodású emberek számára is hihe­töek, mégis meglepö élmény, amikor hajnali 5 óra 14 percre prog­ramozzák az ébredésüket, s valóban 5.14-kor, magától kinyílik a szemük. Fontos lépés tehát ez a tudatalattiba vetett nagyobb hit és bizalom, s így az igazán nagy sikerek felé is vezetö úton.

Ezért most ezt a három mentális technikát programozzuk újra. Használatukhoz egy-egy rövid, kiegészítö tanács:


1.   &nb 555c23f sp;  Ha azt tapasztalod, hogy az alváskontroll neked az újraprogra­mozás ellenére sem müködik igazán, akkor lehet, hogy erösen auditív típusú (tehát az agyát legotthonosabban a hangok világában használó) ember vagy. Ez esetben a "mélyebbre" szó képzeletbeli táblára írása közben, magadban és elnyújtott hangon, mondd is ki: "mélyebbre"!


2. Ha azt tapasztalod, hogy az ébredéskontroll neked az újra­programozás ellenére sem müködik igazán, akkor egészítsd ki azzal, hogy elalvás elött, szinteden, egymás után háromszor kimondod: "...-kor fogok fölébredni." Így még határozottabb utasítást adsz agyadnak az ébresztésre.

Az ébrenlétkontrollt (frissességkontrollt) országút szélén, éj­szakai vezetéskor alkalmazva, ha nem sietsz, pihenj néhány percet alfában, és csak utána programozd - a tanultak szerint - a fölfrissülésedet!


Most tehát megkérlek, indítsd el CD-lejátszódról a lemez né­gyes számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad - tehát, amikor azt tapasztalod, hogy a fejed kezd elörebillenni -, nyomd meg a lejátszód következö hangsávra ugrató gombját, s kövesd az onnan (az 5. hangfelvételröl) hallható instrukciókat! Ma este pedig feltétlenül használd legalább az ébredéskontroll-tech­nikát!



A tudatalattinkba vetett bizalom

további ütegerösítése


Egy egyszerü kísérlettel meglepheted logikusan müködö, tudatos elmédet. Kézzel fogható módon bizonyíthatod be számára, hogy elméd nagyobb erejü, mint ahogy ö azt eddig hitte. A tapasztalat hatására pedig még jobban bízol majd tudatalattidban, s emiatt még nagyobb sikereket fogsz elérni.

Íme a kísérlet: tegyél 4 babszemet este egy pohár vízbe, és reggelig áztasd öket! Reggel fogj két kistányért, tegyél rájuk egy­forma méretü vattadarabokat, s azokra önts azonos mennyiségü vizet! Ezt követöen, találomra, válaszd két csoportra a babszeme­ket, s helyezd az egyik tányérkán lévö vizes vattára az egyik, illetve a másikra a másik babpárt! Utána az egyik tányérkára raj­zolj pl. piros filctollal kis szívet! Ők lesznek a szeretettel és pozitív gondolatokkal kezelt babok. Ettöl kezdve minden

- reggel, ébredés után,

- délben, ebéd után és

- este, elalvás elött,

behunyt szemmel, ellazulva, képzeld el, hogy a piros szíves tányér­kán lévö babszemek gyorsan kicsíráznak, és szép, hosszú szárat növesztenek, kis levelekkel! De ez még nem minden, most jön a még cifrább teendö: naponta egyszer ülj a két kedves bab mellé, és beszélj hozzájuk! Mondj nekik szépeket! Ígérd meg ne-kik, hogy cserépbe, puha földbe ülteted majd öket, csak nöjenek gyorsan!

És mi történjen a másik két babbal? Velük mentálisan ne foglalkozz!Mi lesz ennek az eredménye? Ugyanolyan körülmé­nyek közt - a vizet, idöröl idöre, természetesen mindkét tányérkán pótolni kell - a pozitív gondolatokkal és szeretettel kezelt babok legalább kétszer olyan hosszú csírát növesztenek majd! Híhe­tetlen? Nem baj, csak kérlek, próbáld meg! Azt azonban javaso­lom, hogy másnak ne beszélj a kísérletröl, mert az illetö esetleg még megsajnálná a mostoha babokat, s együtt érzö gondolataival befolyásolná a kísérletet! (Egy kedves, magyar hölgy, Sinkó Ilona kísérletének az eredményét megtekintheted az következö oldalon.)

A tudatalattidba vetett bizalom további erösítése végett azt ja­vaslom, hogy az e munkafüzet végén található, üres oldalakra je­gyezz föl minden sikert, amit csak agykontrollal elértél! A legki­sebbeket is. Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni még a na­gyobb sikereket is, nemhogy á kicsiket. Ha idönként belelapozol elért sikereid jegyzökönyvébe, tudatos elméd kénytelen lesz meg­hajolni a tény elött: a tudatalatti olyasmikre képes, amit ö koráb­ban elképzelhetetlennek tartott.

Tapasztalat szerint leghatékonyabban az esettanulmány növeli a tudatalattiba vetett hitet. Érdemes hát gyakorolni. S nem csupán betegek képzeletbeli vizsgálata segíti az intuíció fejlesztését. Ha csöng a telefon, tedd össze a három ujjadat, és tippeld meg, ki hí­vott! Mielött kinyitnád a postaládádat, tedd össze a három ujjadat, és tippeld meg, vajon jött-e levél, s ha igen, kitöl! Hasznos játék, mert minél többször érsz el Találatot, annál erösebben bízol el­médben.


Text Box:


Újabb technikák újraprogramozása


A fejfájáskontroll-technika gyanúsan egyszerü, ám igen hatékony problémamegoldó módszer. Számtalan migrénes ember kínzó, makacs, rendszeresen visszatérö fejfájásának vetett véget. Mivel a fejfájás viszonylag gyakori jelenség, remek lehetöséget kínál ez is a tudatalattiba vetett bizalom további erösítéséhez.

Tudnod kell, hogy a fejfájáskontroll-technika - a programozó mondatok értelemszerü módosításával - menstruáció okozta alhasi fájdalom; egyéb, krónikus fájdalom; söt félelem megszüntetésére is remekül bevált! Az egyik legmeglepöbb alkalmazását dr. Stark Évától, szlovákiai agykontrolloktató kollégámtól hallottam.

"Részt vett az egyik agykontrolltanfolyamunkon egy kedves, 28 éves hölgy, aki kb. 20 éve szenvedett epilepsziában. A roham idön­ként az utcán kapta el, elvesztette az eszméletét, s ilyenkor csak a kórházban tért magához. Sokat kínlódott. Az agykontrolltanfolyam 4. napján úgy érezte, hogy ismét epilepsziás rohama közeledik. Gyorsan a szintjére ment, és a fejfájáskonroll-technikát használva ­értelemszerüen epilepsziára módosítva azt - sikerült leállítani a ki­bontakozóban lévö folyamatot! Életében elöször tapasztalta meg, hogy uralni tudta a történést. Addig azt hitte, hogy az epilepsziás rohammal semmit sem lehet tenni, ha jön, az orkánszerüen és kivédhetetlenül végigsöpör rajta. driási gyözelemként élte meg a sikerét. Ezt követöen orvosi vizsgálatra ment, ahol végül megálla­pították, hogy az epilepsziája véget ért, s öt egészségessé nyilvá­nífották. Azóta - és ennek már több éve - egyszer sem volt epilep­sziás rohama!"


A most következö gyakorlatban a háromujj-technika progra­mozását is megerösítjük, hadd kapcsolódjon össze az agyadban még erösebben a három ujjad összeérintésének testi állapota az alfában levés mentális állapotával.

Most tehát megkérlek, indítsd el CD-lejátszódról a lemez hatos számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad  ­tehát, amikor azt tapasztalod, hogy a fejed kezd elörebillenni -,

nyomd meg a lejátszód következö hangfelvételre ugrató gombját, s kövesd az onnan (a 7. hangfelvételröl) hallható instrukciókat! Ettöl kezdve pedig - szükség esetén - használd minél többször a két, most újra beprogramozott technikát!

Ha azonban a fejfájásod a fejfájáskontroll-technika többszöri alkalmazására sem múlik el, menj el orvoshoz, hiszen szervi ere­detü fejfájás is létezik, nem csupán stressz okozta! Mindig tartsd szem elött az alapelvet: betegség esetén az agykontroli nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvosi kezelést!



A pohárvíz-technika újraprogramozása


Amikor megkérdezem a tanfolyamon: "Ki szeretné, ha a jö­vöben könnyebben tudna jó döntéseket hozni?", szinte min­den kéz a magasba lendül. (Akad, aki két kézzel jelentkezik...) A pohárvíz­technika éppen a döntéshozatalban és a kérdések megválaszolá­sában nyújt szinte fölbecsülhetetlen értékü segítséget. Nagyon­nagyon érdemes hát rászoknod a hasz­nálatára!

A pohárvíz-technikával kapcsolatban négy tanácsot hangsú­lyoznék különösen erösen:


1. Ha 24 órán belül nem kapsz választ, ne keseredj el, hanem ad­dig add föl a tudatalattidnak újra és újra a kérdést, amíg sikerrel nem jársz, amíg meg nem érkezik a válasz!

2. A választ legtöbbször az "áhá"-érzés kíséri. Általában erröl is­mered fel.

3. Miután föladtad tudatalattidnak a kérdést, tudatos elméddel már ne keresd görcsösen a választ! A tudatalattid majd úgyis jelez, ha választ talált.

4. Ha többszöri nekifutásra sem kapsz választ, fogalmazd át a kérdésedet!

Most pedig megkérlek, vedd elö az agykontrolltanfolyamon kapott kézikönyvedet, és olvasd el belöle a pohárvíz-technika

pontos menetét! Ezt követöen gondolkozz el, milyen kérdésre fogsz ma este pohárvíz-technikával választ kérni! Ha megvan a kérdés, indítsd el CD-lejátszódról a lemez nyolcas számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad - tehát, amikor azt tapasztalod, hogy a fejed kezd elörebillenni -, nyomd meg a lejátszód következö hangfelvételre ugrató gombját, s kövesd az onnan (a 9. hangfelvételröl) hallható instrukciókat! A pohárvíz-technika mellett egyúttal a háromujj-technikát is újra megerösítjük, hadd müködjön ez a praktikus, feltételes reflex még megbízhatóbban.



Mi az, ami nélkül szinte hiábaval

a programozás?


A gondolat-nagytakarítás. "Szuperkomputerünket" - agyunkat ­ugyanis gondolatainkkal irányítjuk. (A gondolatok aztán ilyen­olyan érzéseket ébresztenek bennünk.) Az ellazult állapotban (alfában) gondolt (kimondott vagy elképzelt) gondolat valóban rendkívül intenzív hatású, de amit napközben, éberen mondasz és gondolsz, az is hat rád!!! Ha alfában 3-4 percig vizualizálod, hogy sikerült, elérted a célodat, ám a relaxáció után folyton arra gon­dolsz és azt mondogatod, hogy "egy rakás szerencsétlenség va­gyok", "nekem soha, semmi sem sikerül", "reménytelen eset va­gyok" stb., akkor bétában apránként lebontod azt, amit alfában fölépítettél. Csoda-e, hogy ezek után valóban nem éred el a célo­dat? Az ellenkezöje lenne a csoda.

Nagyon érdemes hát - tudatos odafigyeléssel és a szokáskont­roll segítségével - leszokni a negatív szavak és kifejezések hasz­nálatáról. Nagyon érdemes hát problémáid helyett minél többször a céljaidra gondolni, azokról ábrándozni.

Ha gyakran visszatérö, negatív gondolat észlelésekor azonnal helyettesíted azt egy pozitív gondolattal, agyad - idövel - leszokik a negatív gondolat elöhozataláról, és javul a közérzeted, a hangu­latod. Ehhez azonban érdemes elöre megfogalmazni magadban

azt a pozitív gondolatot, amivel a jövöben rögfön helyettesíteni fogod majd a negatívat. Javaslom, ragadj hát írószerszámot, és töltsd ki a következö rubrikákat!


Eddig gyakran jutott eszembe          A következö, pozitív gondolat­ -

a következö, negatív gondolat:         tal fogom ezt helyettesíteni:

..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


..................……........................


Különösen mélyen rögzült gondolatok


Gyerekkorodban a "számítógéped" számos gondolatot rögzített, amik alapvetöen befolyásolták és befolyásolják életed alakulását, és amelyek zömének nem vagy tudatában. (Némelyikük nyomasz­tó következményének annál inkább...) Ezek a gondolatok több­nyire a szüleidtöl származnak, mert az ö gondolataikat gyerekként fenntartás nélkül, szivacsként szívtad magadba.

Ezek a tudatalattidban megbúvó gondolatok lehetnek haszno­sak vagy károsak. Ha gyerekkorodban például állandóan azt hal­lottad, hogy "okos és ügyes vagy", akkor - mivel agyad szolgai módon engedelmeskedik gondolataidnak - nehéz helyzetekben is többnyire okosan és ügyesen viselkedsz. Ha azonban gyerek­korodban állandóan azt hallottad, hogy "buta és ügyetlen vagy", akkor - mivel agyad szolgai módon engedelmeskedik gondola­taidnak - sokszor hozol rossz döntést, sokszor elügyetlenkedsz dolgokat. (többségünk sajnos az utóbb idézett mondatot hallotta gyakran.)

Szerencsére ezek a mélyen gyökerezö gondolatok azonban - kitartó munkával - átírhatóak! Ez azért kulcsfontosságú, mert agyunk, és elménk tüzön-vízen át, mindent megtesz, hogy életün­ket összhangba hozza a "számítógépünkben" található alapprog­ramokkal (más néven: hitrendszerünkkel)!

Hogy ez mennyire kellemetlen lehet, arra csak egy példa: meg­vizsgálták, mi történik azokkal a szegény emberekkel, akik a lot­tón megütik a fönyereményt. Nos, három évvel késöbb a 97%-uk már újra olyan szegény volt, mint a lottó ötös elött! Miért? Mert tu­datalattijukban a szegénység énképét hordozzák. Más szóval: azt a mélyen rögzült alapgondolatot, hogy "én szegény vagyok". "Számítógépük" - nem tudatosan!!! - elintézi, hogy a valóságuk összhangba kerüljön az énképükkel.

Ezek után talán érthetö, mennyire fontos föltérképezni legalább a fontosabb, negatív hatású alapgondolatainkat képességeinkröl, lehetöségeinkröl. Fölsorolok néhány gyakorit. Jelöld meg azt, amelyik igaz rád, és folytasd a sort!

Lassú a felfogásom.

Rossz a humorérzékem.

Pocsék a memóriám.

Rossz a névmemóriám.

Rossz az arcmemóriám.

Nincs érzékem a matematikához.

Mindentöl hízom.

Kétbalkezes vagyok.

Szegény vagyok.

Kövér vagyok.

Csúnya vagyok, nem kellek senkinek.

Mindig elkésem.

Nem tudok dönteni.

Mindent elkapkodok.
































Hogyan lehet ezeket a "programokat" átírni? Ellentétes tartal­mú gondolatot kell elültetned a tudatalattidban. Méghozzá mé­lyen. Ehhez azonban az szükséges, hogy alaposan ellazulj, anél­kül, hogy közben elaludnál. Ilyenkor hasonlóan befolyásolhatóvá, "képlékennyé" válik a tudatalattid, mint amilyen a gyerekkorod­ban volt, s ez lehetövé teszi, hogy megváltoztasd a programot. Hasonlattal szólva: ha beteszünk egy hangfelvételt tartalmazó ka­zettát a magnónkba, és felvételre kapcsoljuk a masinát, az elözö felvételt az új hangfelvétel felülírja. Az elsö törlödik, a második hangfelvétel megmarad.

A gyerekkorban hallott gondolatok és vélemények azonban igen mélyen belénk vésödtek, ezért a "hangfelvételt" többször is felül kell írni ahhoz, hogy a korábbi "felvétel" teljesen törlödjön.

A felülíráshoz két lehetöség kínálkozik:

- szavakkal vagy

- elképzelt képekkel, hangokkal, szagokkal, ízekkel, érzésekkel kell megfogalmazni azt az új gondolatot (hitet), amivel az elözöt felül akarod írni. A legjobb mindkettöt használni.

Szavakkal úgy tudod felülírni a gyerekkorodban rögzült, nega­tív hatású alapgondolatot, ha ellentétes tartalmú, jelen idejü, kijelentö mondatot mondogatsz magadban. Fontos, hogy a prog­ramozó mondatok olyan szavakból álljanak, amelyek benned jó

érzést ébresztenek! (Egyéni, hogy egy-egy embernél egy-egy szó milyen érzéssel asszociálódott.) Íme néhány konkrét példa:


Lassú a felfogásom HELYETT          Egyre jobban forog az eszem.

Rossz a humorérzékem HELYETT    Egyre jobb a humorérzékem.

Pocsék a memóriám HELYEfl:          Egyre jobb a memóriám.

Rossz a névmemóriám HELYETT     Egyre jobb a névmemóriám.

Rossz az arcmemóriám HELYETT    Egyre jobb az arcmemóriám.

Rossz a nyelvérzékem HELYETT     Egyre jobb a nyelvérzékem

Nincs érzékem a matematikához

HELYETT       Egyre inkább értem és

élvezem a matematikát.

Mindentöl hízom HELYETT               Szinte bármit és bármennyit

ehetek, karcsú maradok.

Kétbalkezes vagyok HELYETT:        Egyre ügyesebb vagyok.

Szegény vagyok HELYETT               Egyre jobb anyagi helyzetben

élek. Pénz áll a házhoz.

Kövér vagyok HELYETT                   Egyre karcsúbb vagyok.

Csúnya vagyok, nem kellek

senkinek HELYETT                          Lelkem szépsége átragyog

az arcomon. Megtalálom a

hozzám illö társat.

Mindig elkésem HELYETT                Mindenhova pontosan

érkezem.

Nem tudok döntést hozni HELYETT Egyre könnyebben hozok jó

döntéseket.

Mindent elkapkodok HELYETT:        Egyre megfontoltabb vagyok.



Az "egyre" szót azért praktikus számos ilyen programozó mon­datba beépíteni, mert hihetöbbé teszi az állítást, hiszen irányt, folyamatot jelöl. Ha 50 kg súlyfölösleggel élsz, valószínüleg nem tudod elhinni, hogy igaz a "karcsú vagyok" mondat. Az "egyre karcsúbb vagyok" már hihetöbb, és emiatt - meglátod -, idövel valóban hatni kezd majd rád!

Írj az általad följegyzett, a fölsorolásomban nem szereplö ön­-

korlátozó hiedelmeidhez (negatív tartalmú alapgondolataidhoz) azokat felülíró, programozó mondatokat!

































A programozó mondatokat nem csupán mélyen ellazult, ha­nem éber állapotban is érdemes mondogatni. Akkor is progra­mozható ugyanis a "számítógéped", jóllehet kb. 20-25-ször ki­sebb mértékben, mint relaxált állapotban.

Ha tudod, esetleg versikébe is szedheted az agyadnak szóló üzenetet. Úgy könnyebb napközben mondogatni. Megfelelö dal­lamra akár dúdolgathatod is azt.

A szavaknál erösebb hatású a képzeleted. Agyad ugyanis legnagyobbrészt vizuális információt - képeket - kezel. A teendö: lazulj el, és képzeld el érzékletesen (tehát látványt, hangot, eset­leg illatot és ízt is bevonva a képzelödésbe) a negatív, mélyen rög­zült gondolat ellenkezöjét! Ha például szegénységprogram mükö­dik a tudatalattidban, képzeld el magadat gazdagnak! "Lásd" lelki szemeiddel az immár jó módú önmagadat, különféle helyzetek­

ben, és érezd is át annak az örömét, hogy íme, te már megenged­heted magadnak, hogy kellemes anyagi körülmények között élj! Érezd annak az örömét, hogy íme, már elegendö pénzed van! MINDEZT ÚGY GONDOLD EL, MINTHA AZ MÁR MOST IGAZ LENNE!



Hogyan vehetjük észre a negatív gondolatokat?


A gondolatok érzelmeket keltenek bennünk. Az érzéseket köny­nyebb észrevenni, mint a gondolatokat. Ha azon kapod magad, hogy hirtelen rosszra fordul a hangulatod, keresd meg, milyen gondolat bukkant föl a fejedben néhány másodperccel azt meg­elözöen, és cseréld ki pozitív, célra irányuló gondolattal!

Ennek kapcsán azonban - mivel az érzések ügye összetett kérdés - néhány szót szólnék az érzelmi nagytakarításról.

Érzelmi nagytakarítás


Senki sem szeret szenvedni. Az érzelmi fájdalom sokszor nehe­zebben elviselhetö, mint a testi fájdalom. Mi következik ebböl? Ösztönösen menekülünk a fájó érzésektöl. Például eszedbe jut, mennyire rosszulesett, amikor a munkatársad kinevetett az ügyet­lenkedésedért. Erre gyorsan bekapcsolod a tévét, vagy kimész a konyhába, bekapni valami finom falatot, csakhogy eltereld a fi­gyelmedet a felbukkant, kellemetlen érzésröl...

Igen ám, de az "emésztetlen", "szönyeg alá söpört", ilyen­olyan érzelmi fájdalmak igencsak megbosszulják magukat! Elszív­ják az erödet, mert energia kell ahhoz, hogy öket tartósan elfojtsd, a mélybe nyomd. A gyakori fáradtság mögött legtöbbször feldol­gozatlan, lelki események húzódnak meg.

Látszólag indokolatlanul búskomorság, depresszió vesz elö. Ennek a jelenségnek a hátterében is legtöbbször a feldolgozatlan, lelki események húzódnak meg.

S ami a legmeglepöbb: a krónikus, testi betegségek hátteré­ben is legtöbbször a feldolgozatlan, lelki események húzódnak meg!


Mi hát a teendö? Ha vállalsz néhány percnyi lelki szenvedést, megszabadulhatsz eddigi múltad fájó, lelki sebeinek hatásától, s így energikusabbá, vidámabbá és testileg egészségesebbé vál­hatsz. (Hitem szerint a különféle pszichoterápiás módszerek rész­ben azért hatnak, mert rákényszerítik a klienst, hogy szembe néz­zen azokkal a fájdalmas emlékekkel, amelyeket addig ösztönösen kerülni próbált.) Ezen a téren nekem Grandon Bays egyszerü mentális technikája tetszik a legjobban, amit az ajánlott irodalom listájának 2. pontjában jelölt könyv ismertet. Az 1. és 3. pontban ajánlott könyvek is rendkívül hatékony módszereket írnak le, bár ezek a müvek jobbára csak könyvtárakban fordulnak elö. Grandon Bays eljárása párban végzendö, de egyedül is alkalmazható. Ha érdekel ez utóbbi változat, akkor olvasd el Szabó Katalin levelét:




"2002 szeptemberében került a kezembe Brandon Bays köny­ve. Egy nap alatt elolvastam, mert úgy éretem, hogy pontosan ez az, ami még hiányzott a fegyvertáramból ahhoz, hogy igazán eredményesen tudjam megoldani a rheumatoid arthritis (sokízületi gyulladás) formájában megjelenö lelki problémáimat. Az alap persze az agykontroll maradt, ami számomra sokkal több, mint mentális technika: társ a lelki fejlödésein útján. Bármi történik velem, mindig kéznél van. Segít megoldani vagy legalább el­

,; fogadni az adott helyzetet, és a meditációk során megtapasztalt

»lélekérzés« visszavezetett Istenhez.

Elöször a »Sziget« címü meditáció hallgatása közben tapasztal­tain meg azt, amit Brandon »forrásnak« nevez. A könyv olvasása közben végig »aha-élményeket.. éltem át: »Te jó ég, nekem ez is­merös! Én ezt már éreztem!« Ezért gondoltam, hogy egyedül is menni fog az utazás, hisz amiröI Grandon ír, azt - kicsit más for­mában ugyan (meditáció, szubjektív kommunikáció, esettanul­mányok, programozás stb.), de - már megtapasztaltam. Ha Brandonnak sikerült egyedül utaznia, akkor miért ne sikerülhetne nekem is? Ez utóbbi nagyon fontos gondolatnak bizonyult számomra, mert ha menetközben nehézségeim támadtak, mindig ez adott eröt.

Hogyan utaztam egyedül? A könyv utazást leíró részeit meg­jelöliem, majd 5-ször 6-szor c elolvastam. A forgatókönyvet há­romujjtechnikával memorizáltam, majd az utazás fö állomásait mag­nószalagra rögzítettem, s a hangfelvételt többször meghallgattam. Amikor már biztosan ismertem agyfolyamat lépéseit, akkor oly módon '. mondtam magnóra a forgatókönyvet, hogy a válaszokra 1 perces idöközöket hagytam. Az elsö utazásnál még nem sikerült eltalálnom a megfelelö ritmust, de többszöri utazás után az 1 perces szünetek bizonyultak a legmegfelelöbbeknek. Azt tapasztaltam, hogy a 2. vagy 3. szint után már a forráshoz érek, ezért a biztonság kedvéért négy, forráshoz vezetö lépést vettem magnóra. Utazáskor mindig hangosan beszélek, mert ez megkönnyíti a szintek megjegyzését, és annak tisztázását, hogy melyik fölmerülö érzéshez kapcsolódik személy (tábortüzfolyamat).



A tizedik utazás táján egyik éjjel fölébrdetem. Behunyt szernrnel ellazultam, majd laboromba menve föltettem a kérdést tanács­adómnak: »szükségem van-e utazásra«? Igen választ kaptam. Azonban nem volt kedvem fölkelni, hogy a magnót beindítsam, ezért megpróbáltam kazetta nélkül, és sikerült! Söt, sokkal gördülékenyebbnek is éreztem így az utazást, mivel nem kellett várnom, hogy a rögzített forgatókönyv utolérjen, illetve ha két szint között történetesen 1 percnél több idöre volt szükségem, nem éreztem sürgetést.

Elöször csak az érzelmi utazassa! foglalkoztam. Meggyözö­désem és tapasztalatorr, hogy a betegségek hátterében mindig negatív érzelmek bújnak meg, azért az okot szerettein volna megszüntetni. Őszintén csokorba gyüjtöttem azokat az érzéseket, amelyektöl kellemetlenül éreztem magam. Hát nem volt épp kel­lernes feladat, de szembe kellett velük néznem. Egyenként sorra vettem öket, és ahogy haladtam elöre, egyre felszabadultabbá válltam! Nagy eredmény, hogy megszünt a gyermekkorom óta érzett feszültség a gyomromban, aminek sokszor nem találtam a magyarázatát. Sokízületi gyulladásomra nem szedek már gyógy­szert, és sokkal jobb az erönlétem, lényegesen magasabb az energiaszintem.

Érdekes, hogy mindegyik érzelmi utazásom a csecsemö- vagy a magzati korba vitt vissza. Nagyon megrázóak, ám ugyanakkor rendkívül tanulságosak is voltak. Megdöbbentö, hogy a szülök akaratlanul is mennyi fájdalmat tudnak okozni gyermeküknek. A szüleimtöl tapintatosan érdeklödtem, s a válaszaik megerösítették az utazás során elöjövö élményeket. Nem eröltettem velük ta­pasztalataim megbeszélését az utazások hatására viszont sze­retteimmel és általában az emberekkel harmonikusabbá vált a kapcsolatom.

Ezután következett a testi utazás. Bár ennek a menete össze­tettebb, mint az érzelmi utazásé. mégis sokkal hamarabb meg­tanultam, és szinte kalandos játékként élem meg. Mire befejeztem a hangfelvétel elkészítését, már nem is volt szükségem rá, mert





közben megjegyeztem a folyamat lépéseit. (A kazettát tehát csak az érzelmi utazásnál használtam, és ott is csak addig, amíg a teendöket meg nem jegyeztem.) A forgatókönyv szövegét nem tanultam meg szó szerint. Egy-két ponton egyébként is a saját stílusomhoz alakítottam a szöveget, ami miatt még könnyebben megjegyeztem azt.

A tábortüzfolyamat a testi utazásnál ugyan kicsit bonyolultabb, mint az érzelminél, de nem sokkal. Ha ragaszkodunk az eredeti szöveghez és kicsit belezavarodunk, nem kell kétségbeesni, mert a lényeg, hogy mindig folytassuk a párbeszédet, amíg el nem jutunk a szívböl jövö, teljes megbocsátás érzéséig.

Az érzelmi stresszek oldása óta csak a testi utazást használom, ugyanis a feszültségekmár nem tudnak tartóssá válni bennem. Ha feszült vagyok, keresek egy viszonylag csöndes zugot,leülök, becsukom a szememet, ellazitom az izmaimat, és megkérdezem magamtól:»mit kell tennem?« (Általában két lehetöség közül vá-laszthatok.) Amelyiknél harmóniát érzek, azt választom, amelyiknél idegességet, feszültséget, azt elvetem. Ha a szóban forgó ügyben én nem a döntéshozó vagyok, hanem csak a végrehajtó, és nem értek egyet a döntéssel, akkor elmondom a véleményemet, ami megnyugtat, és nem hagyja, hogy a feszültség tárolódjon bennem.

Az utazások sikerét megfigyelésem szerint alapvetöen az hatá-rozza meg, hogy a tábortüzfolyamatnál öszintén, tiszta szívünkböl meg tudunk-e bocsátani. Az utazás lényege a megbocsátás, ami csodákat tesz velünk és az érintettekkel. Nem gondoltam, hogy ilyen könnyü »mágussá« válni...

Elöfordult, hogy nem éreztem tökéletes megbocsátást. Ekkor a mentoromhoz fordultam, aki tanácsaival mindig segített. Ha még nem jött el a megbocsátás ideje, nem eröltetem. Ez elkerülhetö, ha az érzelmi utazás elején fölteszem a kérdést: »kell-e foglal-koznom az érzéssel?« Ha a válasz harmóniaérzés, akkor igen, ha feszültség, akkor nem.

Ha megrázó élménnyel találkozom, mindig adok magamnak elég idöt ahhoz, hogy sérelmeimet teljesen el tudjam mondani. Ha


a kapott válasz nem elfogadható a számomra, akkor párbeszédet kezdeményezek, és közben a mentorommal konzultálok. Elég csak rágondolnom, máris érzem a válaszát.

Párban is kipróbáltam az utazást. Elönyei: gördülékenyebb a folyamat, kevesebb idöt igényel; jobban figyelhetek befelé, ezért könnyebben jönnek a válaszok; nem kell izgulnom, hogy »jaj, csak el ne felejtsem, hogy melyik szinthez kapcsolódik személy, akivel a tábortüznél aztán dolgoznom kell«; az utazás után érzett felszabadultságot, a felismerés örömét intenzívebbnek érezzük, megoszthatjuk valakivel. Ez természetes, hisz a két ember élménye összeadódik.

Három - részben saját tapasztalaton alapuló - tanács: 1. közeli hozzátartozót talán könnyebb másnak utaztatni. 2. Bármennyire is tudjuk, hogy hatékony a módszer, és valóban segítene az ismerösünknek, ne eröltessük a dolgot! A legtöbb, amit tehetünk, hogy a kezébe adjuk a könyvet. Ha fölkelti az érdeklödését, jelent­kezni fog. Ha nem, akkor el kell fogadnunk, mert a mi utunk nem biztos, hogy az ö útja is. 3. Ha az utazás során tapasztalt, koráb­ban ismeretlen élményünk visszaigazolódik, ne tegyünk szem­rehányást, és ne kérjünk magyarázatot, mert nem a bünbakkere­sés, hanem a megbocsátás a cél.

Az utazás legnagyobb élménye a »forrás« és a megbocsátás átélése, vagyis a kapcsolat a lelkünkkel, Istennel, a mindenséggel. Ennek eredménye: békesség és harmónia a lelkünkben és a testünkben. "



A nagyobb kép, s benne az agykontroll


Befejezésül leírom személyes véleményemet arról, hogy szerintem miröl szól az életünk, s abba miként illeszkedik az agykontroll nevü módszer. Azért hangsúlyozom, hogy személyes véleményröl van szó, mert az agykontroll nem foglalkozik filozófiai és világné­zeti kérdésekkel. Az "csupán" egy problémamegoldó módszer: Abban segít, hogy a nyakunkon himbálódzó "szuperkomputerün­


ket" a megszokottnál hatékonyabban használjuk ilyen-olyan, hét­köznapi problémák (pontosabban fogalmazva: feladatok, kihívá­sok) megoldására.

Olyan történettel kezdem, amit - ha nálam végezted az agy­kontrolltanfolyamot, akkor - már hallhattál, ám azt annyira sokat­mondónak vélem, hogy most le is írom. Néhány éve történt: epe­kö miatt megoperáltak egy asszonyt, ám mütét közben váratlanul leállt a szíve. Gyorsan szívmasszázs, lélegeztetés stb. Az újra­élesztés sikerült: a gyors beavatkozással vissza tudták hozni a klinikai halál állapotából. Miután fölébredt az altatásból, elmesélte, hogy mütét közben egyszer csak felülröl, a mennyezet alól látta a testét. "láttam, hogy a mütöben hirtelen nagy sürgés-forgás tá­mad, és a sebész nyomkodni Kezdi a mellkasomat. Meglepve vettem észre, hogy a sebészem lábán két Különbözö színü zokni van! Kilebegtem az elötérbe, s a táblán ott látom az aznap mütétre kerülök nevét, s mellettük az öket operáló sebészek nevét." Az asszony ekkor felsorolta a látott neveket. Nos: a sebész lábán valóban két különbözö színü zokni volt, s a névsor is stimmelt. A történetben egy igazán meglepö tény szerepel: ez az asszony, 20 év óta, mindkét szemére teljesen vak!

A történet alapján (is) úgy tünik, hogy mi alapvetöen lelki lények vagyunk, akiknek történetesen teste is van. Az agykontroll mükö­désének és használatának mélyebb megértésében szerintem se­gít, ha tudatosítjuk, hogy alapvetöen Lelki lények vagyunk, akik né­hány évtizedre társultunk egy aggyal és bizonyos mértékü tuda­tossággal rendelkezö testtel, hogy így a lelki nemesedésünket elösegítö tapasztalatokat és kihívásokat élhessünk át. (Hogy egy­egy lélek hány életet él le a lelki nemesedés hosszú folyamata során, az sem az agykontrollnak, sem ennek a kiadványnak nem témája. Hitem és személyes tapasztalatom szerint igen sokat. Akit ez a kérdés érdekel, annak az ajánlott irodalom listájáról a 8. és 14. könyvre hívom föl a figyelmét.)

De mi a célja lelkünknek, agyunknak, elménknek, testünknek? Véleményem szerint a lelkünk fejlödni, az elménk örülni, a testünk

pedig élni akar. Fontos, mert ez sok mindent érthetövé tesz, ezért


megismétlem: a lelkünk fejlödni, az elménk örülni, a testünk pedig élni akar

Bölcsebbnek tartod-e magadat ma, mint amilyen 10 évvel ez­elött voltál? Gyanítom, igen. Átéltél-e az elmúlt 10 év alatt egy vagy több, lelkileg fájdalmas élményt? Gyanítom, igen. Hozzá­járult-e ez az egy vagy több, fájdalmas élmény ahhoz, hogy ma bölcsebb lehess, mint amilyen 10 éve voltál? Gyanítom, igen. Hát ilyen a lelki fejlödés. Sokszor fájdalom árán érjük el. Véleményem szerint ezt azért fontos tudatosítani, mert halhatatlan lélekként, akik hitem (és mély hipnózisban nyert adatok) szerint a Forrásból, a Teremtö részeként indultunk útnak, s egyszer majd - tapasztal­tan és bölcsen -- ugyanabba a Forrásba térünk vissza, hogy azt (Őt), magunkat, egymást, mindenkit gazdagítsunk, a fejlödés ér­dekében nehézségeken is keresztül kell mennünk. Az agykontroll­nak nem az a célja, hogy ezektöl a nehézségektöl megkíméljük ma­gunkat, hanem hogy ezeket az akadályokat könnyebben, jobban vegyük!

Igen, egészségesek akarunk fenni, örömteli életre, anyagi jó­létre vágyunk, s ezt elö is tudjuk mozdítani elménk erejével, ha ismerjük agyunk és elménk hatékony használatának néhány titkát. De az élet több, mint egészség, öröm és anyagi jólét! Az élet folya­matos fejlödés, folyamatos változás, folyamatos tanulás: tökéle­tesedés.

Az egyik leghasznosabb szokás, amit kialakíthatsz, ha gyakran megkérdezed magadtól: "Mit tanulhatok ebböl?" Akár öröm, akár bánat ér (utóbbi esetén fontosabbnak tünik), gondolkozz el ezen a kérdésen, s lehetöleg alfában! Ám nagyobb távlatból, lelki fejlödé­sed szempontjából vizsgáld meg a kérdést!

Aquinói Szent Tamás tudtommal valahogy így imádkozott:


„Atyám! Add meg a bátorságot, hogy meg merjem változtatni azt, amit meg tudok változtatni! Add meg a türelmet, hogy el tudjam fogadni azt, amit nem áll módomban megváltoztatni! És add meg kérlek a bölcsességet, hogy különbséget tudjak tenni a kettö között!"

Az agykontroll "szerszámkészlet" a hatékony változtatáshoz, a türelemhez és a döntéshozatalhoz.

Szívböl kívánok sok sikert a "szerszámkészlet" használatához, és a siker szót itt a szó legmélyebb értelmében használom. Kívánom, hogy a hosszú vándorúton egyre érettebb, egyre tapasztaltabb, egyre bölcsebb legyél, s ehhez az agykontroll ­megtapsztalod majd - valóban remek segítség.

Ajánlott irodalom


1.   &nb 555c23f sp;   Andreas, Connirae és Tamara: Mély, belsö átalakulás, Nemzetközi NLP Alapítvány és Agykontroll Kft., Budapest,1996

2.   &nb 555c23f sp;   Bays, Brandon: Belsö utazás (Nem mindennapi útmutató éle-tünk meggyógyításához és szabadságunk megszerzéséhez), Agykontroll Kft., Budapest, 2002

3.   &nb 555c23f sp;   Bradshaw, John: issza önmagunkhoz (A bennünk élö gyermek felfedezése) Hunga-Print Nyomda és Kiadó, Budapest, 1990

4.   &nb 555c23f sp;   dr. Domján László és Sólyom Ildikó (szerk.): Hétköznapi cso-dák agykontrollal, Agykontroll Kft., Budapest, 1997

5.   &nb 555c23f sp;   dr. Dogiján László és Sólyom Ildikó (szerk.): Újabb hétköznapi csodák agykontrollal, Agykontroll Kft., Budapest, 2000

6.   &nb 555c23f sp;   dr. Domján László és Sólyom Ildikó (szerk.): Útravaló, Agykontroll Kft., Budapest, 1998

7.   &nb 555c23f sp;   Hadsell, Helene: Nyerhetsz!, Agykontroll Kft., Budapest, 2003

8.   &nb 555c23f sp;   dr. Newton, Michael: Lelkünk útja I., II., III. (Létünk titkai), Agykontroll Kft., Budapest, 2002, 2002, 2003

9.   &nb 555c23f sp;   dr.Rosenberg, Marshall: A szavak ablakok vagy falak (Erö­szak­mentes kommunikáció), Agykontroll Kft., Budapest, 2001

Silva, José és Miele, Philips Agykontroll Silva módszerével (Életünk megváltoztatásának döbbenetes módja), Agykontroll Gmk., Budapest, 1990)

Silva, José és Stone, Robert: Agykontroll mesterfokon, nem csak az üzleti életben, Agykontroll Kft., Budapest, 1994

Silva, José és Stone, Robert: Gyógyíthatsz (Az öngyógyítás és gyógyítás döbbenetes módja), Agykontroll Gmk., Budapest, 1990

Tolle, Eckhart: A most hatalma (Útmutató a megvilágosodáshoz); Agykontroll Kft., Budapest, 2001

dr. Whitton, Joel L. és Fisher, Joe: Létköz (Megtudhatod, mi célból születtél!), Agykontroll Kft., Budapest, 1996





Agykontrollnapló





Találat: 3565