online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A nem verbalis kommunikació különbözöségei a vertikalis és horizontalis kommunikacióban (bazisintézményi megfigyelésem alapjan)felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

A nem verbális kommunikáció különbözöségei a vertikális és horizontális kommunikációban (bázisintézményi megfigyelésem alapján)


Konkrét esetünk egy pénteki napon történt, ami a H-Tech Gépipari Kft. életében mindig nehéz és hosszú napnak számít, mivel ekkor történnek a 323d38d szállítások.

Az irodavezetö pénteken rendszerint már fél 8-ra bemegy az irodába, mivel 8 óra tájban valósággal elárasztja öt a tennivalók áradata. Pontban 8-kor csörög a telefon és a cég vámügyintézöje már az aznapi exportról érdeklödik. Irodavezetönk megpróbál utánajárni a dolgoknak, de rajta kívül ekkor még senki sem dolgozik igazán hatékonyan; a mühelycsarnokban még folyik a munkadarabok csomagolása, és az üzemvezetö nem tud konkrét felvilágosítást adni arról, hogy mikor lesznek készen, mivel a fönök nem adott utasításokat. Az ügyvezetö még nem érkezett meg. Ismét csörög a telefon, most az osztrák partner követeli eröszakosan a mai szállítás proforma számláját, neki is le kell faxolnia azt az osztrák spedíciónak. Irodavezetönk nem esik kétségbe; felhívja a fönököt, hogy siessen be. Az ajtó nyílik; a vámügyintézö jön, és noszogatja a céget, hogy igyekezzen, mert a mai napon korábban zár a spedíció. Ő és az irodavezetö fél szavakból is megértik egymást, egy-egy arckifejezésböl, gesztusból kiderül, hogy azonos módon vélekednek a helyzetröl. Testtartásukra jellemzö a bizalmas odafordulás a másikhoz, ha felnevetnek valamin, megérintik egymás karját vagy vállát. Egyetértenek abban is, hogy csak ök ketten idegeskednek a feszült helyzet miatt, a többi érintettet úgy látszik nem érdekli a jelenlegi probléma, vagy nem minösítik problémának. Egymásra nézve sóhajtoznak, ingatják fejüket, együtt éreznek egymás tehetetlenségében. A nem verbális kommunikáció horizontális szinten való megjelenését vélem fölfedezni az adott szituációban. A vámügyintézö és az irodavezetö a vállalati hierarchia azonos szintjén állnak, kapcsolatukat a közvetlenség és az öszinteség jellemzi. Irodavezetönk próbálja megnyugtatni kollégáját, hogy intézkedni fog, de közben látom rajta, hogy majd felrobban az idegességtöl. Ismét letelefonál az üzemcsarnokba, és kéri az üzemvezetöt, hogy jöjjön fel. Amikor az illetö úr megérkezik, azonnal lerohanja öt; utasítja, hogy legalább az eddig becsomagolt munkadarabokat számolja össze, és ne tétlenkedjen. Az üzemvezetö csöndben hallgat, csodálkozva néz a vámügyintézöre. Az irodavezetönek azonban nem néz a szemébe, cipöje orrát bámulja, miközben a kolléganö továbbra is szidja öt, amiért nem továbbítja felé legalább a már meglévö információkat. A heves kézmozdulatok, a tekintet keresése, a testtel való odafordulás a másikhoz mind azt jelzik, hogy fontos a mondanivaló, és ezért a kolléganö nyomatékot szeretne adni ennek. Ez a szituáció jó példa a vertikális kommunikáció jelenlétére.

Közeledö léptek hangja hallatszik; megérkezett a fönök. Arckifejezése nyugodt, beléptekor már a kávéját kéri. Csodálkozva érdeklödik a reggeli lárma okáról. Az irodavezetö elemzi a helyzetet, kissé részletesebben, mint ahogyan azt az elöbb a telefonban tette. A vitát a vezetö higgadtan, egyszerüen zárja le; kéri, hogy senki se aggódjon amiatt, hogy a szállítás nem történik meg, mindenki tegye a dolgát, ö is ezt fogja tenni, és ha mégis kifutnak az idöböl, akkor azt majd ö elrendezi az osztrák partnerrel.

A H-Tech Gépipari Kft-nél mind a vertikális, mind pedig a horizontális kommunikáció közvetlen stílusban zajlik, akár verbális, akár nem verbális elemeket figyelünk meg, így számomra nehezen elkülöníthetö volt, hogy milyen jellegü is a kommunikáció az adott szituációkban.

Találat: 1862


Felhasználási feltételek