online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A csalad egészsége gyógynövényekkel

pszichiátriafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A csalad egészsége gyógynövényekkel
 
bal also sarok   jobb also sarok

A család egészsége gyógynövényekkel


Fontos Önnek a családja egészsége? Erre a kérdésre minden ember azt válaszolja, hogy persze, nagyon fontos. Boldog és egészséges családra vágyunk mindannyian. Hogyan őrizhetjük meg az egészségünket? Erre a kérdésre már nem ugyanazt válaszoljuk. A legtöbb ember nem védi tudatosan az egészségét, nem ismeri ennek a módját. Ha hat évvel ezelőtt nekem kellett volna erre a kérdésre válaszolnom, ugyanúgy tanácstalan lettem volna, mint a legtöbb ember. Orvosként sem az egészséges táplálkozásról, sem a gyógynövényekről nem volt megfelelő ismeretanyagom. A kérdés viszont mindig ott volt a fejemben: mit tudok tenni a családom egészségéért? Ezért elkezdtem pótolni a hiányosságaimat, és így n 434g66e agyon fontos információk birtokába jutottam. Szeretnék Önnek ízelítőt adni ezekből, így kedvet kaphat, hogy Ön is körülnézzen ebben az izgalmas, érdekes világban. Mielőtt azonban bekukkantunk a gyógynövények világába, nézzük meg, milyen az a világ, ahol élünk, milyen veszélyek fenyegetnek minket nap mint nap!

Környezeti ártalmak

A mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés, az urbanizáció mélyrehatóan károsítják a Föld arculatát. A víz, a talaj, a levegő minőségének romlása pusztítja az alapvető tápanyagokat szolgáltató élővilágot, ugyanakkor veszélyezteti az embernek, mint biológiai lénynek az egészségét is. A megnövekedett UV- sugárzás gyengíti az immunrendszert. A radioaktív sugárzás növeli a daganatos betegségek számát.

Helytelen táplálkozás

A néprajzi, régészeti kutatások megállapították, hogy halászó- vadászó- gyűjtögető életmód mellett sokkal magasabb volt a rosttartalmú zöldség- és gyümölcsfogyasztás, kevesebb volt a zsírfogyasztás, C-vitaminban és kalciumban gazdag volt a táplálkozás. A homo sapiens 20 - 50 ezer év alatt fejlődött ki. A táplálkozási szokások először mintegy tízezer éve változtak meg, ennyi idő alatt a szervezet részéről az alkalmazkodási folyamat a megváltozott étrendhez nem, vagy csak nagyon lassan indul el. Manapság a fejlett országokban átlagosan az összes bevitt kalória 40%-a származik zsírfogyasztásból és kevés a rosttartalmú étel (zöldség, gyümölcs). Alacsony az összetett szénhidrátok és magas az egyszerű cukrok részesedése a bevitt táplálékban, magas a pácolt, füstölt, sózott termékek aránya.

A táplálékok biológiai értékével is komoly gondok vannak. A biológiai érték az élelmiszerekben lévő esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak, esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Táplálékaink vitamin- és ásványi anyag-tartalma kétségtelenül folyamatosan csökken.

Így tehát itt áll a mai ember a maga kőkorszaki szervezetével, terhelve a legújabb élelmiszerekkel, amelyek ráadásul tele vannak idegen kémiai anyagokkal (tartósítószer, adalékanyag, színezőanyag, aroma, állományjavító, hormonok, gyógyszerek).

Ha ehhez hozzávesszük az egyéb környezeti eredetű kémiai terheket (levegő-, víz-, talajszennyezés), akkor elmondható, hogy nem kis veszélynek kitéve élünk túlkemizált és veszélyes anyagokkal teli környezetünkben.

Állandó stresszhatások

Orvosi értelemben a stressz a szervezet készenléti állapota, amely lehetővé teszi a gyors és erőteljes cselekvést.

Az őskorban az ellenségek, vagy vadállatok hirtelen megjelenése okozott stresszhelyzetet. Őseink ilyenkor bunkósbothoz vagy dárdához kaptak, vagy elmenekültek. Izmaik többletenergiát használtak fel, azután lenyugodott a szívverés és a légzés, a feszültséget teljes ellazulás követte. A stresszprogram leállt és a szervezet minden legátolt funkciója, így az immunrendszer is újra erőteljesen működött.


Ma ritkán éljük meg a stresszt fizikai megterhelés vagy fenyegetettség formájában. A modern változat a fejben játszódik le, melyet szorító határidők, munkahelyi és családi problémák, túlzott követelmények, veszteségtől, betegségtől való félelem váltanak ki. Szervezetünk elindítja a stresszprogramot: ez az állapot órákig is tarthat, és nem ritkaság, hogy állandósul. A stressz megfelelő mértékben egészséges, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, sőt az immunrendszert is serkenti. A hosszan tartó negatív stressz az, ami az immunrendszerünket terheli és gyengíti.

Ön már kezdi megérteni, milyen problémákkal nézünk szembe? Ezek a kellemetlen hatások mindenkit érnek, nincs kivétel! Ha nem teszünk semmit, veszélybe kerülhet a családunk egészsége!

Mi a megoldás? Van-e egyáltalán segítség? Hol keressük ezt a segítséget? A természet segít nekünk. Csodálatos alapanyagokat kínál, csak tudni kell mit, mikor és hogyan használjunk. Nézzük meg, milyen természetes anyagokat, gyógynövényeket használjunk mi a családunk egészségének védelme érdekében.


Aloe Barbadensis Miller = Aloe Vera

Évezredek óta használt gyógynövény, mind az öt kontinensen ismerik nagyszerű hatásait. Eltávolítja a méreganyagokat a vékonybél nyálkahártyájáról, regenerálja azt, és jó felszívódást biztosít. Táplálja testünket, a szervezet mindent megkap, amire szüksége van: aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, szénhidrátokat. Fokozza szervezetünk ellenálló képességét, javítja a testi és szellemi teljesítőképességet. Kedvezően befolyásolja a szervezet cukor-, só- és vízháztartását. Javít érrendszerünk állapotán. Szervezetünk fokozott érzékenységi reakcióit normalizálja.

A mi családunknak a rendszeres aloe fogyasztás biztosít szilárd alapot egészségünk megőrzéséhez. Kisfiúnk, miután elmúlt egyéves és sok új ízzel ismerkedett meg, már kevésbé kedveli az aloe savanykás, kesernyés ízét. Ezért azóta áfonya- és almalével vagy baracklével ízesítve fogyasztja. Ezt az alapot más gyógynövényekkel is kiegészítjük.

Fontos kérdés, hogy fogyasztunk-e naponta elegendő folyadékot és azt megfelelő italok formájában tesszük-e meg?

A családunk tisztított vizet, ásványvizet és gyógyteákat fogyaszt. Ügyelünk arra, hogy a napi két liter folyadékot megigyuk, ha szükséges, többet is. Kedvenc gyógyteánk a HERBAL Blossom TEA 11 fűszer- és gyógynövényből készül: fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom, kamilla, narancshéj, gymnema sylvestre, gyömbér, ánizskapor, szederlevél, aloe-bimbó. Ez egy ízletes ital, gyerekek, felnőttek egyaránt fogyaszthatják. Segít szervezetünk méregtelenítésében, amit rendszeresen meg kell tennünk, hiszen a káros anyagok folyamatosan jelen vannak táplálékainkban. Mivel enyhe vízhajtó hatása van, szomjasak leszünk, és újra folyadékért nyúlunk. Így segít a megfelelő folyadékbevitelt elérni. Javítja emésztésünket, jobbá teszi közérzetünket. Hidegen fogyasztva felfrissít, élénkít, káros mellékhatások nélkül, hiszen koffeint nem tartalmaz. Ha lazítani szeretnénk, akkor melegen fogyasztjuk, így nyugtató hatása van.

Az immunrendszer védelme

Mindannyian arra vágyunk, hogy kerüljenek el bennünket a meghűlések, a gombabetegségek, az allergiák, az ekcéma, nem is beszélve a rákról. Hogyan fejleszthetjük a védekezőképességet olyan szintre, hogy hosszútávon megóvjon a betegségektől?

- Ne engedjük eluralkodni a stresszt!

- Gondolkodjunk pozitívan!

- Együnk ízletes nyers táplálékokat!

- A jó emésztés érdekében tegyünk meg mindent, hiszen a belek egészsége az immunrendszer egészsége!

- Frissítsük naponta vérkeringésünket!

- Fokozzuk a védekező képességet gyógynövény termékekkel!

Mit tehetünk a stressz ellen? A séta, rendszeres testmozgás, zenehallgatás, olvasás, meleg fürdő ellazít bennünket. Használhatunk különböző relaxációs módszereket. Ezek mellett érdemes kihasználni azokat a lehetőségeket, melyeket a gyógynövények adnak nekünk. A következő gyógynövényekkel növelni tudjuk stressztűrő képességünket: Aloe, Schisandra chinesis, kakukkfű, ginseng.

Kedvenc azonnali stresszoldónk a Royal Jelly, azaz méhpempő. Szopogatva a száj nyálkahártyáján gyorsan felszívódik, és kifejti nyugtató, lazító hatását. A stressz negatív hatásaitól óvnak bennünket az antioxidánsok, melyek segítenek semlegesíteni a szervezetnek a káros szabad gyököket. Ilyen antioxidáns anyagok: C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, ördögcérna (Lycium barbarum), édesgyökér, Ginkgo biloba, Reishi gomba, Schisandra chinesis, Fo-Ti, friss zöld árpa, tarackbúza, lucerna, cink, mangán, réz, szelén, szőlőmag, Q10.


Mit tehetünk beleink egészségéért?

Használjunk aloét, igyunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot, együnk sok rostot tartalmazó, jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt!

Tudnunk kell azt is, hogy normális bélflóránkat több millió baktérium alkotja. Ezek a "jó" vagy "védő" baktériumok, melyeknek szerepe van a normál emésztésben, bizonyos vitaminok előállításában, a kórokozókkal szembeni harcban, a vér koleszterinszintjének csökkentésében és az immunválasz megfelelő működésében. Sajnos a stressz, antibiotikumok, bizonyos gyógyszerek és női hormonok ezek pusztulását eredményezik, és így a kórokozók elszaporodhatnak. A bélben a baktériumflóra egyensúlyának fenntartása probiotikumokkal elősegíthető, így visszaállítható a normál bélflóra. A prebiotikumok szintén fokozzák a bélrendszer egészséges működését, mivel tápanyagul szolgálnak a hasznos baktériumoknak. Ilyen prebiotíkum az aloe.


Mit tehetünk a meghűlések megelőzése érdekében, vagy ha már kialakult a probléma?

Az aloe baktérium-, vírus- és gombaellenes természetes hatóanyagokkal rendelkezik. Ugyanígy a propolisz, melyet a méhek használnak saját védelmükre, s mi, emberek is tapasztalhatjuk jótékony hatásait. A fokhagyma, kasvirág (Echinacea Purpurea), a ginseng, a C-vitamin enyhíti a megfázás tüneteit és lerövidíti annak lefolyását.

A védekezőképességünket fokozhatjuk még egyéb természetes anyagokkal: az A-vitamin, illetve előanyaga, a béta-karotin, E-vitamin, szelén, cink, mangán, réz, omega-3 zsírsavak, ördögcérna (Lycium Barbarum), édesgyökér, szőlőmag kivonat, kanadai aranygyökér, Q10.

Az immunrendszer védelme a legfontosabb kérdés mai, veszélyes anyagokkal teli világunkban, és láttuk, hogy a természet sokféle megoldási lehetőséget kínál.

Most nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy megfeleljünk a mai kor túlhajtott követelményeinek! Testi és szellemi frissességünk érdekében használjuk az aloét! Rendszeres fogyasztása jobb közérzetet biztosít, nő a teherbíró és stressztűrő képességünk. Tanuláshoz, szellemi munkavégzéshez hívjuk segítségül a ginkgo bilobát és a ginsenget! Jobban tudunk koncentrálni, gyorsabban tanulunk, és később fáradunk el a szellemi munkában. Sportolóknak, intenzív fizikai tevékenységet végzőknek ajánljuk a ginsenget és a chiát, illetve a macát.

Egy nagyon fontos probléma mai világunkban a normális testsúly megőrzése, vagy elérése. Van-e erre lehetőség gyógynövényekkel? Természetesen van. Én is ezeknek köszönhetem, hogy végre találtam egy egészséges és szenvedés nélküli módot a normál testsúly beállításához és megőrzéséhez. Miért is hízik el olyan sok ember? A válaszom egyszerűnek tűnik. Mert többet eszik a kelleténél, és kevesebbet mozog. Miért kíván valaki többet enni, mint amennyire szüksége van? Ez becsapós kérdés! Mert a szervezet fontos tápanyagokat hiányol, tehát erre van szüksége, és ezt nem kapja meg. A táplálék biológiai értékével van gond, ahogy Önnek ezt már a bevezetőben leírtam. Mennyiségileg túltápláltak vagyunk, de minőségileg éhezünk. Ha minőségi táplálékot kap szervezetünk, eltűnik az állandó keresési, nassolási vágy.

Mi nyújthat nekünk segítséget?

Az aloe, a tápláló gyógynövény, melynek több mint 200 aktív összetevője van, köztük 12 vitamin, 20 ásványi anyag, 18 aminosav.

A virágpor, mely vitaminokat, ásványi anyagokat és mind a 22 aminosavat tartalmazza. Kiegyensúlyozott táplálék, szabályozza az emésztési folyamatot, állóképességet, energiát biztosít.

A szójabab mint fehérjeforrás, illetve a belőle készült remek shake italok, melyek tartalmazzák az összes aminosavat, kiegészítve vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és diétás rostokkal.


A megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottsághoz tartozik a napi hat adag érett biogyűmölcs és biozöldség. Emellett elengedhetetlen a friss zöld növények fogyasztása. Felmerülhet Önben a kérdés, hogy ezt hogyan lehet megoldani?

Remek táplálékkiegészítők tartalmazzák ezeket a növényeket.


Megoldottuk, hogy a szervezetünk minőségi táplálékhoz jusson, de hogyan szabadulunk meg a felesleges zsírtól? A folyamat elindul, ha a kalóriabevitelünket az alapanyagcsere szintünkön tartjuk, minőségi táplálékot adunk szervezetünknek, sok egészséges folyadékot fogyasztunk, és beiktatunk legalább napi 30 perc testmozgást. Megkönnyíthető és gyorsítható a folyamat a Garcinia Cambogia fa gyümölcsének héjából származó természetes anyaggal, amely csökkenti az étvágyat, megakadályozza a zsírpárnák kialakulását, segíti a fogyást. Emellett megőrzi az izmokat, és extra energiát biztosít. Krómmal együtt fogyasztva nő az étvágycsökkentő hatása. Ha közepes szénláncú zsírsavakkal egészítjük ki, ezek serkentik a testzsír elégetését, és erősítik az izmokat.

Tehát a gyógynövényekkel úgy érhetjük el normál súlyunkat, hogy jó a közérzetünk, sőt nő az energiaszintünk, nem vagyunk állandóan éhesek, lelkileg sem visel meg bennünket, és egészségesebbek leszünk.


Van még néhány fontos kérdés, ha egészségmegőrzésről beszélünk.

Mindenki tudja, hogy milyen sok embert érintenek a szív- és érrendszeri problémák. Lehet-e ennek a megelőzése érdekében valamit tenni természetes anyagokkal és gyógynövényekkel? Természetesen igen. Mit használhatunk?

Aloe javítja a keringést, helyreállítja az "ártó" és a "védő" koleszterin normál egyensúlyát, normalizálja a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.

Omega-3 zsírsavak nagyon fontos tudni, hogy alapvető zsírsavakra is szüksége van szervezetünknek: ha ezeket elhagyjuk az étkezésünkből, az egészségünk látja kárát, ugyanúgy mintha a vitaminokat és az ásványi anyagokat hagynánk ki. Az összes növényben, vagy állatban fellelhető zsír közül csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia. Az egyik az Omega-3 zsírsavak, a másik az Omega-6 zsírsavak családjához tartozik. A modern étrend nagyon sok Omega-6 zsírsavat tartalmaz az Omega-3-hoz képest. Jó Omega-3 források a tengeri hal, kagyló, dió, lenmag. Rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a szívbetegségek esélye, gyulladásos problémákat előzhetünk meg, csökken a daganat kockázata, jó látást biztosít, segít a mentális egészség megőrzésében. Az Omega-9 zsírsavak is egészségesek, a legjobb, ha olívaolajból szerezzük be ezeket.

Fokhagyma: csökkenti a magas vérnyomást, koleszterinszintet és vércukrot. Gátolja a vérrögképződést. Antibiotikus, daganatellenes és féregűző hatása is ismert.

Ginkgo biloba normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, a legkisebb erek keringését is képes javítani.

Reishi gomba csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést.

Shisandra chinesis normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a stressztűrő képességet.

Fo-Ti szabályozza a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést.

Ásványi anyagok: nélkülözhetetlenek az életfontosságú folyamatokban, központi szerepet játszanak a csontképződésben, a szívizomzat, a keringési rendszer, valamint az emésztőrendszer normális működésében.


Ahogy a bevezetésben ígértem, csak benéztünk egy rövid időre a természetes anyagok és gyógynövények izgalmas világába. Én hat éve tudom, hogy ez a világ milyen nagy segítséget adhat nekünk abban, hogy megőrizzük legféltettebb kincsünket, az egészségünket. Az én családomnak már javára vált a tudás, amit Ön is megszerezhet.

Döntse el, hogy szeretne-e minőségi életet élni, ezt biztosítani gyermekeinek, szüleinek, nagyszüleinek, vagy inkább nézi tétlenül az előbb-utóbb bekövetkező egészségromlást?!

Már tudja, hogy van választási lehetősége! Hallgasson a szívére, s majd megsúgja, hogy Önnek célja-e egészséges és boldog családban élni!: 9457


Felhasználási feltételek