online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes Filmek Halászati Művészet a kultúra Szórakozás Zene

 
 
 
 

 
 

Eplan - Első lépések

vegyes

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
A Frank birodalom kialakulasa, fénykora
Szövettan
A nyugat jelentösége
KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TANKÖNYV 2
Eplan - Első lépések
 
 

     


Első lépések


3. kiadás 2002. március          

Eplan Software & Service GmbH & Co. KG.,Monheim

CAE-PLAN Kft.,  Budapest

Professional 5.40 verzió


Az Eplan Software & Service GmbH & Co. KG és a CAE-PLAN Kft. elhárít minden közvetett vagy közvetlen felelőséget az ebben a kézikönyvben található bármely műszaki vagy nyomtatási hibával ill. kihagyott részekkel kapcsolatban, és nem tehető felelőssé speciális, járulékos, esetleges vagy következményként adódó károkért vagy veszteségekért, amelyek közvetlenül vagy közvetve a kézikönyv forgalmazásából, minőségéből vagy használatából adódnak.

A kézikönyvben lévő információk szerzői jogi védelem alá esnek, minden jog fenntartva. Tilos a kézikönyv vagy egyes részeinek másolása ill. sokszorosítása mindenféle értelemben a Eplan Software & Service GmbH & Co. KG vagy a CAE-PLAN Kft.előzetes írásbeli engedélye nélkül

A kézikönyvben ismertetett szoftverre „Szoftver hasznosítási szerződés“ vonatkozik. A szoftver használata és másolása csak ezzel a szerződéssel összhangban megengedett.

Az összes licencia és védjegy, amire a kézikönyv hivatkozik, a birtokos tulajdonát képezi.


Tartalom

Magyarázatok a Kézikönyv Értelmezéséhez....................................... 2

Bevezetés.................................................................................................................... 4

Kapcsolási tervek létrehozása................................................................... 6

Projektválasztás......................................................................................................... 6

Tervlapok Grafikus  Szerkesztése .......................................................... 14

Tervlap létrehozása "Címlap/fedlap" laptípussal......................................................... 14

Tervlap létrehozása "Kapcsolási terv" laptípussal (Főáramkör).................................. 16

A "Kapcsolási terv" típusú lap grafikus szerkesztése.................................................. 19

Tervlap létrehozása "Kapcsolási terv" laptípussal (Vezérlés)...................................... 32

Automatikus Generáló Funkciók.............................................................. 36

Sorkapocs- és kábeltervek generálása...................................................................... 36

Darabjegyzék generálása.......................................................................................... 40

Rajzjegyzék generálása............................................................................................ 41

A tervlapok kinyomtatása......................................................................................... 42

Index............................................................................................................................ 51

Magyarázatok a kézikönyv értelmezéséhez

Az emberi agy, amely ránézésre nem is igazán feltűnő és kb. 1.5 kg-ot nyom, minden bizonnyal a legcsodálatosabban szervezett anyag az univerzumban.

John C. Eccles
Nobel díjas orvos / fiziológus (1963)
A díjat  neurofiziologiai kutatásaiért kapta.


Tisztelt felhasználó,

a Eplan Software & Service GmbH & Co. KG és a CAE-PLAN Kft. munkatársai örömmel köszöntik Önt az EPLAN felhasználók népes táborában.

Köszönjük, hogy alapos megfontolás után a mi szoftverünket választotta. Annak érdekében, hogy ennek előnyeit minnél hamarabb élvezhesse és a program teljes szolgáltatási spektrumát használni tudja, az online help-rendszer mellett ezt a kézikönyvet is rendelkezésére bocsátjuk.

Mielőtt hozzáfogna az olvasáshoz, néhány megjegyzés a kéziköny 646f58g v használatához:

·         Az “Első lépések“ kézikönyv olyan felhasználók részére készült, akiknek még nem volt idejük a program működésének részletes tanulmányozására. Egy konkrét feladat megoldását követi végig, megismertet program működési módjával és bemutatja az alapvető funkciókat, amelyek az irányítástechnikai tervek elkészítéséhez segítséget nyújtanak. Ez a kézikönyv azonban nem helyettesítheti sem a program részletes kézikönyvét sem a minden ponton segítséget nyújtó online helpet, amelyet az egyes dialógusokban ill. adatmaszkokban az [F1] billentyű segítségével hívhat.   
Mivel ez a dokumentáció ténylegesen az első lépések megkönnyítésére készült az EPLAN programban, több bonyolultabb funkció és kapcsolat nem került említésre (mintpéldául bizonyos paraméterbeállítások hatása a rajzok megjelenésére és a kiértékelő funkciók működésére). Ezeket és más részleteket az alap- és középfokú tanfolyamainkon ismerhet meg, ahol megoldást keresünk más, egyedi vagy cégspecifikus problémájára is. Ez a kézikönyv tehát nem helyettesítheti a tanfolyamokon megszerezhető ismeretanyagot !

·         A kézikönyvben a következő írásképet és elrendezést használtuk:

-         A pédákat dőlt betűvel emeltük ki..

-         A funkció billentyűket, egyéb billentyűket és a program által használt gombokat szögletes zárójelben tüntettük fel (mintpéldául [F1] az F1 funkcióbillentyű esetében, vagy [¿] az  "Enter" billentyű esetén).


-         Az egyes egérgombokra a következőképpen hivatkozunk:      
[JE] = jobb egér gomb.          
[BE] = bal egér gomb.

-         A különböző un. gyorsbillentyűket (az aláhúzott kulcsbetűket, amelyek segítségével a menüpontok, mappa fülek és editálandó mezők gyorsabban érhetőek el) a következő formátumban jelöltük: "Projekt" (menüpont) vagy "[Mentés]" (vezérlőgomb).  Használja az [Alt] billentyű nyomva tartása mellett leütött aláhúzott karaktert a menüpont vagy az adatlap közvetlen hívására.

-         A  grafika után következő szövegekben kiegészítő tippeket és információkat talál, amelyek megkönnyíthetik a munkáját vagy pedig logikai kapcsolatokra mutatnak rá.

Bevezetés

Az EPLAN főmenüje a következő lehetőségeket ajánlja fel:

A felső sor (címsor, kék háttéren fehér betűk) mutatja, hogy melyik EPLAN verziót futtatja a számítógépén. Szintén látható, hogy melyik programmodulban jár, és megjelenik az aktuális, kiválasztott projekt neve is.

 A második sorban a főmenü hasábjai láthatóak, amelyek a következők:

·        Projekt:                                        A projektek létrehozása, editálása, kezelése.

·        Generálás:                                   Automatikus generáló funkciók.

·        Készülékek:                                            Alkatrész adatbázisok valamint darabjegyzékek                       és rendelési listák létrehozása, editálása.

·        Címkézés:                                    Készülékek és sorkapcsok felíratozása.

·        Adatcsere:                                   DXF formátumú grafikák beolvasása.

·        Segédprogramok:                        Paraméter-, üzenetkezelő- és archiváló modul.

·        Nézet:                                          Az eszköztárak beállításai.

·        Súgó:                                           Modul súgó, tartalomjegyzék és tárgymutató


A középső, nagy területet a grafikus szerkesztés során munkaasztalként használjuk. Egyéb esetekben a program üzenetei és a kommunikációs mezők jelennek meg itt.

Az alsó sorban (lábléc, szürke alapon fekete betűk) a kiválasztott menüpont rövid leírása jelenik meg, valamint ennek jobb oldalán látható a „Cégkód“ (KUNDEN_KENNUNG), a „Felhasználó azonosító“ (KENNUNG) az „Állomásszám“ (STATIONS_NUMMER) környezeti változók aktuális értéke. Az EPLAN tervek szerkesztése során szintén itt láthatóak az aktuális raszterméret és a beszúrási mód információk is.


Az [F1] billentyűvel mindig aktuális információkhoz juthat az adott helyen elérhető beállítási lehetőségekről és funkciókról, amelyek részletesen bemutatják a program által biztosított lehetőségeket. 

Kapcsolási tervek létrehozása

Projektválasztás

Mielőtt  elkezdené a tervezést, létre kell hoznia egy projektet. Ehhez választani kell egy könyvtárat, amelyben a projektet el akarja helyezni. A projektnek nevet kell adni, meg kell adni a projekt általános adatait és választani kell hozzá egy paraméter beállítást. Ez a következőképpen történhet:

Nyissa meg a főmenü Projekt hasábját.

Válassza ki a legördülő menüben a Projekt választás, létrehozás, másolás pontot.


Ekkor a következő dialógusablak nyílik meg:

A Windows Explorer-éhez  hasonlóan a képernyő bal oldalán a létező könyvtárstruktúra  és a projektek láthatóak hierarchikusan rendezett fa struktúrában, míg a jobb oldalon a kijelölt projekt általános adatai jelennek meg.

A bal oldalon a [JE] segítségével a következő ablakot nyithatja meg:


Mint látható, a Windows-ban tipikus felbukkanó (pop up) menü jelenik meg, amelyben kiválszthatja a kívánt funkciót.

A [BE] segítségével a Alkönyvtár pontban új könyvtárat hozhat létre, amelynek nevét azonnal meg is adhatja (ismét a Windows Explorerhez hasonlóan):

Adja meg ebben a mezőben pl. a "TRAINING" könyvtárnevet, és nyugtázza ezt a [BE]–al vagy [¿]-el.

Ahhoz, hogy a "TRAINING" alkönyvtárban új projektet hozzon létre, ismét hívnia kell a [JE] segítségével a felbukkanó menüt, ahol az Új/Projekt pontot válassza ki, mialatt a kurzor a "TRAINING" könyvtárnéven áll.

A „Projektnév“ mezőben adjon meg egy max. 8 karakteres nevet, pl. "EJJNNNA"-t, és nyugtázzon a [¿] gombbal. Mivel a 0-ás projekttípus a megfelelő a kapcsolási tervekhez, ezért ezt a mezőt ne változtassa meg. (Egyébként, ha ez szükséges, a  gombot használhatja a lista előhívásához.) A tervlapok jelölési formátuma DIN-szerintire is változtatható vagy maradhat az alapértelmezett folyószámos formátumban. (A választás szintén a  gombbal történhet, a választástól függően azonban szükséges lehet a készülékek, sorkapcsok, kábelek, potenciál nyilak jelölési formátumának átállítása is, ha a tervlapokat DIN szerint nevezzük meg.) Mivel a mintaprojektünk lapjait folyószámosan jelöljük, az összes mező értékét az alapértelmezetten hagyhatjuk, és a beállítást az [OK] gombbal nyugtázhatjuk.

Célszerű, ha a projekteket szisztematikusan nevezzük el, mert ezzel megkönyítjük a későbbi keresésüket. A következő táblázat egy, az EPLAN Software & Service által javasolt módszert mutat:

Karakterszám

Értékek

1.

Tervtípus
E = villamos tervek
H = hidraulika
I  = irányítástechnika

2.-3.

Év
99
00
01

4.-6.

Projekt szám:~1000/év/könyvtár
000 –999

7.

Projekt státusz
A = a megrendelő által elfogadva
B = átadva szerelésre
C = megvalósulási terv (1, 2, stb.)
D = végleg elfogadva

8.

További azonosító, ha szükséges

A következő ablakban az új projekthez megfelelő paraméterbeállítást kell rendelni. Az aktuális könyvtártól függően a paraméterfájlt általában vevők szerint vagy projektspecifikusan célszerű választani.

A paraméter fájlok kiválasztó ablakában válassza ki a felkínált EPLAN_U.ppd fájlt és nyugtázzon az [OK] gombbal.

A szimbólumfájl választó ablak első sorában válassza ki a DIN_WUPH szimbólumfájlt.
A mappa fülekhez tartozó mezőkben adja meg a projekthez tartozó általános adatokat a tervnek és az igényeknek megfelelően. A szürke mezőket a program automatikusan tölti ki, ezeket tehát nem lehet megváltoztatni. A szerkesztést a [Ment] billentyűvel célszerű befejezni.


A mezők ezek után szürke színűek lesznek és csak az [Szerkeszt] gombbal lehet újból aktiválni ill. editálni őket.

Ahhoz, hogy kiválassza, majd pedig szerkeszthesse az "EJJNNNA" projekt lapjait, álljon rá a projekt nevére a kurzorral, majd pedig, miután azt kijelölte, kattintson a [BE]-al az [OK] gombra.

A projekt kiválasztás történhet úgy is, hogy a [BE]-al 2x kattint a projekt neve előtt lévő, kisméretű, EPLAN-os áramúttervet szimbólizáló ikonra.


Vigyázat! Ha a [BE]-al nem a projektnevet megelőző kis ikonra, hanem annak a projektnek a nevére kattint, amelyiken a kurzor áll, a projekt átnevezés funkció aktiválódik.

Tervlapok grafikus szerkesztése

Tervlap létrehozása "Címlap/fedlap" laptípussal

Válassza ki a főmenüből a Projekt hasábot, majd a legördülő menüből a Grafikus szerkesztés, nyomtatás pontot.

A menüpont kiválasztható az általános eszköztár harmadik, „Grafikus szerkesztés“ ikonjával is:

Az alábbi kérdésre az „Új“ gombbal válassza az új tervlap létrehozását. (A „Másolás“ gombbal meglévő projektekből másolhat át lapokat. Ez a funkció a későbbiekben a grafikus szerkesztő menü „Tervlap“ hasábjában érhető el.)

A következő dialógus ablakban a [BE]-al válassza ki az E = Címlap/fedlap laptípust.

A program automatikusan az „1“ számot kínálja fel lapszámnak. Pozícionálja a kurzort a Elnevezés mezőre, és írja ba a "Fedlap" szöveget. Ha szükséges, módosítsa a nevet a Létrehozta mezőben és adja meg a lapspecifikus rajzszámot a Rajszám mezőben. Ezután az Űrlap mező mellett lévő  gombon a [BE]-al válassza ki a "ADPE001U" fedlap makronevet. A lapspecifikus kiegészítő mezőket a Lapadatok 2 mappa fül dialógus lapjában töltheti ki.

Nyugtázza az adatmaszkot az [OK] gombbal, ezután a tervlap szerkesztésbe jut, ahol a grafikai és az egyéb tervlap specifikus funkciók hívhatók.

Tervlap létrehozása "Kapcsolási terv" laptípussal (Főáramkör)

Az alábbi ikon segítségével hozhat létre új lapot a projektben:

Ezt a funkciót a szerkesztő menü Tervlap hasábjának Új pontja segítségével is elérheti.

További lehetőség, hogy a funkciót közvetlenül a [Ctrl][N] billentyűzetkombináció segítségével hívja.


Az EPLAN automatikusan a “2“ lapszámot ajánlja fel (a következő szabad lapot). Írja felül ezt az értéket a “3“ számmal, mivel a “2“-t a későbbiek során a rajzjegyzék automatikus létrehozására fogjuk használni. A Laptípus bejegyzést a  gomb segítségével "A = Kapcsolási terv" értékre kell állítani. Ekkor az űrlap makró bejegyzés automatikusan törlődik az Űrlap mezőből. (Egyéb esetekben ezt úgy törölheti, hogy a [BE]-al a mellette lévő  gombra kattint.) Írja be a “Főáramkör“ szöveget a Megnevezés mezőbe.


Használja az  [OK] gombot az adatok nyugtázására, ezután elkezdheti a tervlap grafikus szerkesztését.


A „Kapcsolási terv“ típusú lap grafikus szerkesztése

Kurzor
pozíció
:

Most a kurzort legegyszerűbben az egér segítségével pozícionálhatja. A pozícionálás történhet a kurzormozgató billentyűk segítségével is. Közvetlenül egy adott koordinátájú helyre ugorhat a [P] billentyű leütésével. Ekkor a megjelenő adatmaszkban alapértelmezésben az aktuális koordináták íródnak be, amelyeket módosíthat. Ezek a koordináták egyébként a lábléc bal sarkában mindig kijelzésre kerülnek.

Sarokpontok
berajzolása
:

Válassza ki az eszköztárakból a  ikont, vagy üsse le az [F3] funkcióbillentyűt a “Sarokelem lefelé, jobbra“ funkció hívásához. Pozícionálja a kurzort az X:10/Y:3 pozícióra, majd nyugtázzon a [BE]-al  vagy a [¿] billentyűvel.            
Üsse le az [S] gombot és állítsa be az X:2/Y:1 lépésközt.        
Most a [
à] és [â] kurzormozgató billentyűk segítségével valamint a [¿] billentyű leütésével további sarokpontokat helyezhet el az X:12/Y:4 és X:14/Y:5 koordinátákra. Az [Esc] billentyű leütésével lépjen ki a funkcióból, és pozícionálja a kurzort egy szabad koordinátára.            
Ismételje meg a műveletet a “Sarokelem lefelé, balra“ [
] szimbólummal az X:84/Y:3, X:86/Y:4, és X:88/Y:5 koordinátákon.
A sarokelemet
 egyébként úgy is elforgathatja, hogy a szimbólum pozícionálása közben a [Ctrl] billentyű nyomva tartása mellett az egérkurzort a szimbólum körül mozgatja.

Készülék-
végkapcsok
:

Használja a megfelelő ikont vagy a [Shift][F3] billentyűzetkombinációt a készülékvégkapocs funkció hívásához. Pozícionálja a kurzort az X:10/Y:41 koordinátákra és üsse le az [¿] billentyűt.  
Adja meg az "L1" csaklakozópont megnevezést és állítsa be a "C = Fel" értéket a kapocs bekötési irányánál.. (Pozícionálás közben a fentebb leírt módon ez a szimbólum is forgatható.) A kapocs fajtáját állítsuk át a
 gombbal "1 = Potenciál" értékre. A csatlakozópont nevének elforgatási szöge maradjon "0 = Vízszintes". Lépjen ki az adatmaszkból az [OK] gombbal vagy az [¿] billentyű leütésével.        
Ismételje meg ezeket a lépéseket az X:12/Y:41 koordinátákkal az  "L2"-höz és az X:14/Y:41-gyel az "L3"-hoz.
Üsse le az
[Esc] billentyűt a funkcióból való kilépéshez, és pozícionálja a kurzort egy szabad koordinátára.


Potenciál
nyilak
:

A megfelelő ikon vagy a [Shift][F4] billentyűzetkombináció segítségével hívja a "Potenciálnyíl“ funkciót. Pozícionálja a X:44/Y:41 koordinátára, majd kattintson a [BE]-al vagy üsse le a [¿] billentyűt. Adjon „L+“ nevet a nyílnak, válassza a "3 = alatta" opciót az elnevezés helyzetének, "0 = Vízszintes" -t a megnevezés elforgatási szögének. A csoport kódbetűnek hagyja mag az "1" (Standard kiértékelés) értéket. Ha szükséges, az [F1] billentyűvel segítséget kérhet. Állítsa a potenciálnyíl irányát "C = le" értékre. (Pozícionálás közben forgatás itt is lehetséges.) Lépjen ki az adatmaszkból az [OK] gombbal vagy az [¿] billentyű leütésével.       
Ismételje meg ezeket a lépéseket az X:48/Y:41 koordinátákon "L-" nyílnévvel.       
Üsse le az
[Esc] billentyűt a funkcióból való kilépéshez, és pozícionálja a kurzort egy szabad koordinátára.

Kötési pontok:

A megfelelő ikon vagy az [F7] billentyű segítségével hívja a "Kötési pont, lefelé“ funkciót. Válassza az "[A] 1. cél balra, 2. cél jobbra" opciót, ezzel a huzalozás módját állíthatja be. A sötét háromszöggel jelzett irányban fizikailag 2 db huzal fut. Pozícionálja a szimbólumot a X:44/Y:3 koordinátára, majd kattintson a [BE]-al vagy üsse le a [¿] billentyűt.        
Ismételje meg ezeket a lépéseket az X:48/Y:5 koordinátákon.
Üsse le az
[Esc] billentyűt a funkcióból való kilépéshez, és pozícionálja a kurzort egy szabad koordinátára.Szimbólumok felhelyezése a rajzlapra:

Az eszköztárakból válassza ki a megfelelő ikont, vagy üsse le az  [Ins] billentyűt. Az alábbi szimbólum kiválasztó listából válasza ki a kétfázisú biztosítékot az "F2" karaktersorozat gyors beütésével és nyugtázzon az [OK] gombbal vagy kettős kattintással a [BE]-bal.

Pozícionálja a kiválasztott szimbólumot az X:44/Y:12 koordinátákra, majd üsse le az [¿] billentyűt vagy kattintson a [BE]-al.

A billentyűzet segítségével írja be a tervjel mezőbe az "F1" karaktersort, a csatlakozópontok megnevezéséhez pedig az "1234"-t. (A "" karakter sortörést jelez, a [Ctrl] gomb folyamatos nyomva tartása mellett leütött [¿] billentyűvel lehet beírni.)  A  gombot is használhatja, ekkor az alapértelmezett csatlakozópont  elnevezések közül választhat.
Írja be a "16A"-t a villamos paraméterekhez.   
Ha alkatrésztípust akar a szimbólumhoz rendelni, a Cikk elnevezést viselő mappa fülre kell kattintania.


Itt írja be a "TEST-100-F1" karaktersort a cikkszámnak és az "1"-t a mennyiségnek. Használhatja a [Kiválasztás] gombot is, ekkor nyissa meg a Készülékek csoportot és válasszon egy tételt a listából.  A választást az [OK] gombbal nyugtázza.                              
A funkcióból az [Esc] gombbal léphet ki.                                                                          

Ismételje meg a szimbólum behívásának műveletetét az [Ins] gomb leütésével, a lista megjelenése után üsse be a "T2" karaktersort és nyugtázzon az [
¿] billentyűvel.                                                                   
Pozícionálja a szimbólumot az X:44/Y:20 koordinátákra majd üsse le az [
¿]-t.

A megjelenő adatmaszkban írja be a "T1" tervjelet, és a "400V24V0V0V" karaktersort a csatlakozópontok megnevezéséhez.  A Cikk mappa füllel váltson a cikkszámok megadásához, írja be a "TEST-100-T1" karaktersort a cikkszám mezőbe és az "1"-t a mennyiséghez. Ismét használhatja a [Kiválasztás] gombot is, ekkor válassza a Készülékek csoportot és válasszon egy tételt a listából.  A választást az [OK] gombbal nyugtázza.
Az [Esc] gomb megszakítja a funkciót.

A fenti műveletsort ismételje meg az alábbi szimbólumokkal és adatokkal:

A szimbólum neve:                             G2
Pozíció:                                             X:44/Y:30
Tervjel:                                              V1
Csatlakozópontok nevei:                   
+¶¶-
Cikkszám:                                         TEST-100-V1
Mennyiség:                                        1

A szimbólum neve:                             M3
Pozíció:                                             X:84/Y:40
Tervjel:                                              M1
Csatlakozópontk nevei:                      U
VWPE
Cikkszám:                                         TEST-100-M1
Mennyiség:                                        1


A motor PE csatlakozópont-jának bekötése:

A PE kapcsot ugyanúgy hívhatja be, mint egy általános készülék végkapcsot, a megfelelő ikonnal vagy a [Shift][F3] billentyűzetkombinázió beütésével. Helyezze az X:90/Y:30 koordinátákra majd nyugtázzon az [¿] billentyűvel. A sarokpontokat értelemszerűen a megfelelő ikonokkal vagy az [F5] ill. [F6] funkcióbillentyűkkel hívhatja be.

Kapocslécek és sorkapcsok:

Az [Ins] billentyű leütésével majd az "X" karakter beírásával választhatja ki a sorkapocs szimbólumot a szimbólumfájlból.  Válassza az alapértelmezett elforgatott változatot az [¿] gomb leütésével.. Pozícionálja a szimbólumot az X:84/Y:33 koordinátákra, majd ismét nyugtázzon [¿]-el.A sorkapocs adatlapját az alábbi képnek megfelelően töltse ki és nyugtázzon az [OK] gombbal.


Ugyanígy rajzoljon be további sorkapcsokat az alábbi adatokkal:

1.              Pozíció:                                                    X:86/Y:33
Sorkapocs/csatlakozó:                              2
Külső (elmenő) irány:                                U
Kábel csatlakozási irányok:                       U
Szimbólumszám:                                       30
A kapocs típusa:                                       102

2.              Pozíció:                                                    X:88/Y:33
Sorkapocs/csatlakozó:                              3
Külső (elmenő) irány:                                U
Kábel csatlakozási irányok:                       U
Szimbólumszám:                                       30
A kapocs típusa:                                       102

3.              Pozíció:                                                    X:90/Y:33
Sorkapocs/csatlakozó:                              PE
Külső (elmenő) irány:                                U
Kábel csatlakozási irányok:                       U
Szimbólumszám:                                       30
A kapocs típusa:                                       112


Tanulmányozza az egyes mezőkre vonatkozó részletes magyarázatokat a Súgó segítségével. Ezt legegyszerűbben az egyes mezőkön állva az [F1] billentyű leütésével teheti meg.Az egyes kapocslécek teljes specifikálásához a következő típusú szövegek beírása is szükséges:

Kapocslécek specifikálása:

A kapocsléc specifikálásához hívja a Szöveg funkciót a megfelelő ikon vagy a [T] billentyű leütésének segítségével. A megjelenő adatmaszkban az első editálható sorba írja be pl. az "X1 = Teljesítmény vezérlés" szöveget, mellyel az X1 kapocslécet nevezheti el . A [Tab] billentyűvel a következő mezőre léphet.       
A Szövegtípus mezőt állítsa "2"-re a [BE]-bal a
-ra kattintva. Hasonlóan állítsa be a többi mező értékét is:

 A Kapocsléc mappa fület aktiválva beállíthatja az űrlap nevét, amelybe a léc sorkapocsterve lesz létrehozva (ha ez az alapértelmezéstől eltér), valamint azt, hogy szükséges-e az adott űrlapot kinyomtatni.  A Cikk mappa füllel a kapocsléchez alkatrészeket rendelhet.       
Az [OK] gombbal nyugtázza az adatokat, majd pozícionálja a szöveget a rajzlapon, pl. az X:3/Y:56 koordinátákra.

Funkció szövegek:

Ismételje meg a fenti műveletet, írja az első sorba a "Generátor" szöveget, és a szövegtípust állítsa "1 = Funkció szöveg"-re.

Ezt a szöveget abba az oszlopba kell pozícionálni, amely az első érintett sorkapcsot tartalmazza. A mi példánkban ez legyen az X:84/Y:49 koordináta.  A szöveg a tőle jobbra lévő összes sorkapocsra érvényes, amíg csak új funkciószöveget nem adunk meg.Kábel
definíció
:

A megfelelő ikon vagy a [Shift][F5] billentyűzetkombináció leütésének hívja a kábel funkciót. Pozícionálja a kurzort az  X:83/Y:36 koordinátákra, majd üsse le az [¿]-t. Rajzolja be a kábeldefiníciós vonalat a [à] kurzormozgató billentyűvel vagy az egér mozgatásával úgy, hogy keresztezi azokat az ereket, amelyek a kábelhez tartoznak. Nyugtázzon az [¿] billentyűvel vagy a [BE] –al.

 Töltse ki az adatlapot a fenti példának megfelelően ( a "" sortörés jel a [Ctrl] + [Enter] billentyűzetkombinációval írható be), majd a Grafikus adatok mappa fülre kattintva állítsa be az alábbiak szerint a kábelvonal tulajdonságait:


A Cikkek mappa fül aktiválása után írja be a "TEST-100-NYY" cikkszámot és a "100" mennyiséget.

A tulajdonságokat nyugtázza az  [OK] gombbal majd pozícionálja a szöveget az alábbiak szerint:


A relé 3 pólusú teljesítmény érintkezője:

Üsse le az [Ins] billentyűt, írja be az "SL" karaktersort majd nyugtázzon [¿]-el. Helyezze a szimbólumot az X:84/Y:14 koordinátára majd ismét nyugtázzon [¿]-el. Írja be "K1"-t a tervjel mezőbe és "¶¶"-t a csatlakozópontok elnevezéséhez. Nyugtázza az [OK] gombbal a készülékadatokat.

Ismételje meg ezt az X:86/Y:14 és X:88/Y:14 koordinátákon.  A tervjel mezőt hagyja üresen, ekkor a program a tervjelet a balra lévő készüléktől veszi. A csatlakozópontokhoz ismét "¶¶" írjon.  Ezek után az [OK] billentyűvel léphet ki a funkcióból.

Végül ismét üsse le az [Ins] billentyűt, írja be az "_SL" karaktersort majd nyugtázzon [¿]-el. Helyezze a szimbólumot az X:85/Y:14 koordinátára majd ismét nyugtázzon [¿]-el. Hagyja üresen az adatmaszk mezőit és az [OK] gombbal nyugtázza azt. A csatlakozópontokra vonatkozó ismételt kérdésből is lépjen ki az [Esc] billentyűvel. Pozícionálja a kurzort az elsőként berajzolt érintkező vonatkoztatási pontjára, majd nyugtázzon [¿]-el.  (Az [I] billentyű leütésével vagy a megfelelő ikonra kattintva a vonatkoztatási pontok megjelenítése ki-be kapcsolható.)  A csatlakozópontok megnevezése mezőbe írja be most az "123456" karaktersorozatot majd nyugtázzon az [OK] gombbal.

Az [F2] funkcióbillentyű leütésével mentse el a tervlap tartalmát.

Motorvédő- kapcsolók segédérintke-zőkkel:

Üsse le az [Ins] billentyűt, írja be az "Q3" karaktersort majd nyugtázzon [¿]-el. Helyezze a szimbólumot az X:84/Y:8 koordinátára majd ismét nyugtázzon [¿]-el. Írja be "Q1"-t a tervjel mezőbe és "123456"-t a csatlakozópontok elnevezéséhez. Nyugtázza az [OK] gombbal a készülékadatokat.

Az [Esc] billentyűvel léphet ki a szimbólumrajzolás funkcióból.

Záró segéd-érintkezők, melyekhez motorvédő kereszt-hivatkozás tartozik:

Üsse le az [Ins] billentyűt, írja be az "S" karaktert majd nyugtázzon [¿]-el. Helyezze a szimbólumot az X:90/Y:8 koordinátára majd ismét nyugtázzon [¿]-el. A tervjel mezőt hagyja üresen, ekkor a program átveszi azt a balra lévő készüléktől. Írja be az "1314"-t a csatlakozópontok elnevezéséhez. Pozícionálja a kurzort a Kereszthivatkozás módja mezőre és kattintson az egérrel a  ikonra.

Ehhez az érintkezőhöz motorvédő kereszthivatkozást kell rendelni, így kattintson a [BE]-al a  "151 = Motorvédő segédérintkező, kereszthivatkozás a szimbólum alatt" opcióra, így a kereszthivatkozás majd az érintkező alá kerül.

Az EPLAN szimbólumtípusokat 5 csoportba sorolhatjuk:

Csoport                                                                                     Azonosító

1.       Reléérintkezők, melyekhez kereszthivatkozás tartozhat                    0 – 49

2.       Mágneskapcsolók vezérlőtekercsei                                                    50

3.       Sorkapcsok és dugaszolható csatlakozók                                     100 - 149

4.       Egyszerű szimbólumok                                                                     255

5.       Grafikaként használt szimbólumok                                                    254

Az 1. kategória szimbólumai definiálhatóak motorvédő kereszthivatkozással is a motorvédő kapcsolókhoz, azáltal, hogy a Kereszthivatkozás módja mező listájából a 151, 152, vagy a  154-es típust rendeljük hozzájuk.

(Az EPLAN szimbólumok definálhatók főelemnek ill. kiegészítő elemnek is, azáltal, hogy a Szimbólum típus mező listájából a 150 vagy 153 típust rendeljük hozzájuk.)


Olvassa el a program ide vonatkozó súgóját a csatlakozó magyarázatokkal együtt, amelyeket az F1 billentyű leütésével, majd pedig a zöld színnel jelölt kulcsszavakra kattintva tekinthet meg az aktuális mezőkön állva.


Tervlap létrehozása "Kapcsolási terv" laptípussal (Vezérlés)

Mialatt a 3. tervlap grafikus editálását végzi, válassza a szerkesztő menü Tervlap/Új menüpontját vagy üsse le a [Ctrl][N] billentyűzetkombinációt.  Az aktuális tervlap letárolására vonatkozó kérdésre válaszoljon [Igen]-nel.  Az EPLAN automatikusan a 4-es lapszámot kínálja fel és az "A = Kapcsolási terv" laptípust, mivel ez az éppen szerkesztett tervlap típusa is.

Írja be a "Vezérlés" szót a Lapnév mezőbe és nyugtázzon az [OK] gombbal.

Potenciál nyilak:

Az X:10/Y:3 koordinátákon definiáljon egy jobbra mutató potenciálnyilat "L+" névvel és állítsa "2 = balra" értékre az elnevezés helyzetét. Az [OK] gombbal nyugtázza a dialógust. .
Ismételje meg ezeket a lépéseket a következő potenciál nyíllal az X:10/Y:41 koordinátákon, az "L-" elnevezéssel és a "2 = balra"   elnevezés helyzettel. Lépjen ki a funkcióból az [Esc] billentyűvel.

 

A megfelelő ikon vagy az [F4]-es funkcióbillentyű segítségével rajzoljon be egy "lefelé, balra" sarokpontot az X:26/Y:3 koordinátákra és az [F6]-os funkcióbillentyűvel egy "felfelé, balra" sarokpontot az X:26/Y:41 koordinátákra.

Tekercsek:

Üsse le az [Ins] billentyűt, írja be a "K" karaktert majd üsse le az  [¿]-t.  Üsse le újból az [¿]-t az X:26/Y:36 koordinátákon.  Írja be  "K1"-t a tervjel mezőben, "A1A2"-t a csatlakozópontok elnevezéséhez (vagy válassza ki ezt a tételt a  listából), és "400V"-t az elektromos jellemzőkhöz, majd nyugtázza a dialógust [OK]-val .

Páros kereszt-hivatkozások:

Az X:26/Y:16 koordinátákra helyezzen egy záróérintkezőt "Q1" tervjellel, "1314" csatlakozópont elnevezéssel és "152" szimbólumtípussal.  (Ha szükséges, kövesse a Záró segéd-érintkezők, melyekhez páros kereszthivatkozás tartozik bekezdésben, a 31. oldalon leírtakat.)  Nyugtázza az adatlapot az  [OK] gombbal majd pedig lépjen ki a funkcióból az [Esc] billentyűvel.


A kereszthivatkozások automatikusan megjelennek mind a tekercs alatt (érintkezőtükör), mind a potenciálnyilaknál, a motorvédő kapcsoló segédérintkezőjénél az aktuális lapon, mind pedig a 3 pólusú relé teljesítményérintkezőknél és a motorvédő kapcsoló tekercsénél a 3. lapon.

Ha ez nem történne meg, ellenőrizze még egyszer a tervjelek és a csatlakozópont nevek helyességét és a kereszthivatkozás típusok beállítását. Ha nem talál eltérést, az EPLAN főmenüjéből nyissa meg a Generálás hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Kereszthivatkozások, huzalozási listák menüpontot. A programmodul menüjében nyissa meg az Generálások hasábot és a legördülő menüből válassza ki az Egyszerre menüpontot. Ekkor a program újból kiolvassa az érintkező és potenciálkereszthivatkozásokat, valamint hibalistát is készít.(Ugyanezen hasáb Huzalozási lista pontjában huzalozási listát generálhat, amit a Nyomtatás hasáb Huzalozási lista pontjában megtekinthet ill. ki is nyomtathat.)

A grafikus szerkesztő modulba visszatérve ellenőrizheti, hogy megjelentek-e a kereszthivatkozások.

Lépjen ki a grafikus szerkesztésből a szerkesztő menü [Kilépés] pontjának hívásával, ami után a program főmenüjébe jut vissza.

Automatikus generáló funkciók

Sorkapocs- / kapocsbekötési- / kábeltervek generálása

Az EPLAN főmenüjéből nyissa meg a Generálás hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Sorkapocs- / kapocsbekötési- / kábeltervek menüpontot.

A “Sorkapocs és kábeltervek“ programmodul menüjében nyissa meg az Szerkesztés hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Generálás menüpontot.

A konverziót nyomon követheti a képernyőn.  Utána a program visszatér a “Sorkapocs és kábeltervek“ programmodulra. Nyissa meg az Nyomtatás hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Grafika menüpontot.


Ekkor a következő ablak tűnik fel:

A [BE]-bal válassza ki a létrehozni kívánt dokumentáció típusokat és nyugtázzon az [OK] gombbal.

Ha szükséges, a fenti ablakban megadhat egy új projektnevet, ahová a dokumentációs lapok kerülnek majd, megváltoztathatja a szerkesztő nevét valamint a létrehozás dátumát. Nyugtázza az adatokat az [OK] gombbal.

A következő ablakban kiválaszthatjuk, hogy csak a sorkapocslécek vagy a dugós csatlakozók is szerepeljenek-e a kapocsléclistában. Nyugtázza az adatokat az [OK] gombbal. Majd az utolsó lépésben rákérdez a kezdő lapszámra, ezután létrehozza a kapocsléclista lapjait.

A következő ablakban (lsd. fenti kép) kijelölheti, hogy mely kapocslécekről  akar sorkapocstervet készíttetni, ezeket kijelölés után a megfelelő nyíllal a jobboldali mezőbe kell mozgatnia.  Az [OK] gombbal nyugtázhat, utolsó lépésben a program rákérdez a kezdő lapszámra, ezután megkezdődik a sorkapocsterv lapok létrehozása.

Ismételje meg ezt a műveletsort, ha a többi (Kábellista,Kábelterv,Kapocsbekötési terv) dokumentációtípust is kiválasztotta a megfelelő ablakban.

Végül nyugtázza a grafikus lapok létrehozását az [OK] gombbal.


Darabjegyzék generálása

Az EPLAN főmenüjéből válassza ki az Készülékek hasáb Anyagjegyzékek  nyomtatása pontját.

 

Az “Anyagjegyzékek nyomtatása“ programmodul menüjében nyissa meg az Generálás hasábot és a legördülő menüből válassza ki a  Grafika, majd pedig a Darabjegyzék menüpontot

Ha szükséges, állítsa át a paramétereket ill. állítson be szűrő feltételeket, majd hozza létre a dokumentációs lapokat az előzőekben ismertetett módon.


Rajzjegyzék generálása

Az EPLAN főmenüjéből nyissa meg a Generálás hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Tartalomjegyzék generáló modul menüpontot.

 

A “Tartalomjegyzék generáló programmodul“ menüjében nyissa meg a Tartalomjegyzék hasábot és a legördülő menüből válassza ki a Generálás menüpontot.

Ha a projekt elkészítése során előrelátó volt és az első néhány lap közül egyet szabadon hagyott (ahogyan mi ezt most a "2" lappal tettük a mintaprojektünkben), a program ezt a lapot kínálja fel kezdőlapnak, amit az [OK] gombbal nyugtázhat.           


A tervlapok kinyomtatása


Válassza ki a főmenüből a Projekt hasábot, majd a legördülő menüből a Grafikus szerkesztés, nyomtatás pontot. Ekkor egy tervlap kiválasztása után a grafikus szerkesztésbe jut. A grafikus szerkesztő menüből válassza ki a Tervlap hasábot, majd a legördülő menüből a Nyomtatás pontot.

 

Jelölje ki a kinyomtatni kívánt lapokat a [Ctrl] + [BE]-bal és nyomtassa ki őket a [Kiküld] gombbal.

Ha helyesen járt el, megtörténik a következő lapok nyomtatása:Index


Adott pontra vonatkozó segítség............. 5

Alkatrészadatok................................... 23

kapocslécekhez................................ 27

kábelekhez....................................... 29

Címsor................................................... 4

Csatlakozópontok nevei....................... 22

Darabjegyzék

létrehozása....................................... 40

EPLAN_U.PPD.................................. 11

Érintkezőtükör...................................... 34

Főmenü.................................................. 4

Funkció szövegek................................. 27

Generáló funkciók

darabjegyzék.................................... 40

kábeltervek...................................... 36

rajzjegyzék....................................... 41

sorkapocstervek............................... 36

Grafikai kimenet................................... 38

Gyorsbillentyűk...................................... 3

Kapcsok

berajzolása....................................... 25

készülék végkapocs.......................... 19

PE................................................... 25

tervei................................................ 36

Kapcsolási rajz típusú lapok

általános szimbólumok berajzolása.... 21

dugaszolható csatlakozói................... 27

grafikus editálása.............................. 19

kábeldefiniáló vonalai........................ 28

készülék végkapcsai......................... 19

koordinátái....................................... 19

kötési pontok berajzolása................. 20

lépésközének beállítása..................... 19

létrehozása......................................... 6

motorvédő kapcsolók berajzolása..... 31

nyitóérintkezők kereszthiv.-ai............ 31

páros kereszthiv.-ok definiálása........ 34

PE kapcsok berajzolása................... 25

potenciál nyilak berajzolása............... 20

sarokelemek berajzolása................... 19

sorkapcsai........................................ 27

sorkapcsok berajzolása.................... 25

tekercsek berajzolása....................... 34

teljesítményérintkezők berajzolása..... 30

Kapocslécek

adatinak megadása........................... 27

definiálása........................................ 27

dokumentálása................................. 27

szövegeinek jellemzői........................ 27

Kapocsbekötési tervek

grafikus lapra.................................... 39

kimenet............................................ 37

létrehozása....................................... 36

Kapocsléclista

grafikus lapra.................................... 38

kimenet............................................ 37

létrehozása....................................... 36

Kábel

adatok............................................. 28

alkatrész adatok............................... 29

definíciós vonalak berajzolása........... 28

tervek.............................................. 36

Kábellista

grafikus lapra.................................... 39

kimenet............................................ 37

létrehozása....................................... 36

Kábeltervek

grafikus lapra.................................... 39

kimenet............................................ 37

létrehozása....................................... 36

Készüléknyilvántartó modul

darabjegyzékek................................ 40

Készülék végkapcsok

berajzolása....................................... 19

Koordináták

a kurzor pozícióra vonatkozóan........ 19

Kötési pontok

berajzolása....................................... 20

Könyvtárak

létrehozása......................................... 8

Kurzor

pozíció............................................. 19

Lapadatok........................................... 15

Lábléc.................................................... 5

Lépésköz............................................. 19

Menü

felbukkanó (pop up)........................... 8

léc...................................................... 4

Motorok

PE kapcsai....................................... 25

Motorvédő kapcsolók

barajzolása....................................... 31

Munkaasztal........................................... 5

Nyomtatás

tervlapok.......................................... 42

Paraméter fájlok................................... 11

Paraméter beállítások........................... 10

Páros kereszthivatkozások.................... 34

PE kapcsok......................................... 25

Potenciál nyilak

berajzolása....................................... 20

csoportosítása.................................. 20

Projektek

adatainak megadása......................... 12

fa struktúrában................................... 7

fő adatai............................................. 7

grafikus szerkesztése........................ 13

jellemzői........................................... 13

lapszámozása................................... 10

létrehozása......................................... 9

neve................................................. 10

paraméter fájljai................................ 11

paraméter beállításai......................... 10

típus hozzárendelése......................... 10

Projektjellemzők.................................. 13

Projektnév........................................... 10

Projekttípus.......................................... 10

Projektválasztás..................................... 7

Rajzjegyzék

létrehozása....................................... 41

Sarokpontok

berajzolása....................................... 19

Segítség

adott pontra vonatkzó......................... 5

Sorkapcsok

berajzolása....................................... 25

Sorkapocsterv

grafikus lapra.................................... 39

kimenet............................................ 37

létrehozása....................................... 36

Szerkesztő........................................... 15

Szimbólum tulajdonságok..................... 23

Szimbólum típusok

csoportjai......................................... 32

Szimbólum fajták

biztosíték.......................................... 21

kábeldefiníciós vonal......................... 28

készülék végkapocs.......................... 19

kötési pont....................................... 20

motorvédő kapcsoló......................... 31

PE kapocs....................................... 25

potenciál nyíl.................................... 20

sarokpont......................................... 19

sorkapocs........................................ 25

tekercs............................................. 34

teljesítmény érintkező........................ 30

Szimbólumok

alkatrészadatai.................................. 23

csatlakozópontjainak nevei............... 22

kiválasztó listája................................ 21

páros kereszthivatkozásai................. 34

tervjelei............................................ 22

típusok............................................. 32

tulajdonságai.................................... 23

záróérintkezőinek kereszthiv.-ai........ 31

Szögvariánsok...................................... 25

Szövegek jelemzői

kapocslécekhez................................ 27

funkció szövegek.............................. 27

Tervlapok

létrehozása....................................... 14

adatai............................................... 15

címlap/fedlap laptípussal................... 14

elnevezése........................................ 15

szerkesztőjének neve........................ 15

űrlapjai............................................. 15

grafikus lapra.................................... 38

nyomtatása....................................... 42

kapcsolási rajz típussal...................... 17

rajzjegyzéke..................................... 41

számozása........................................ 10

Tekercsek

berajzolása....................................... 34

érintkezőtükre.................................. 35

Teljesítményérintkezők

berajzolása....................................... 30

Tervjelek.............................................. 22

Űrlapok

a tervlapokhoz.................................. 15

Záróérintkezők

kereszthivatkozásai........................... 31


Találat: 6850