online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek Afrikai konyha Amerikai konyha Desszertek Fácán Finn konyha Hal Hús Ital Kacsa Kenyér Levesek Osztrák konyha Saláták Spanyol konyha Szószok Tészta Vegetáriánus konyha Zöldség élelmiszer
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Foszlós kalacs

tészta

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Daragombóc
Gyümölcsös kelt tészta
Foszlós kalacs
 
 

Foszlós kalács

   Nyersanyag. 50 dkg egyszer grízes liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás­sárgája, 5-7 dkg vaj vagy margarin vagy 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, 3,5 dl tej, kis kávéskanálnyi só.

   Készítés: A megszitált lisztet tálba tesszük, 2 dl tejet meg­langyosítunk, 1 434c24e evőkanál cukrot oldunk fel benne, és az élesz­tőt a meleg tejbe morzsoljuk, lefedjük, langyos helyre tesszük. Ha eltaláltuk a kellő hőmérsékletet, az élesztő 8-10 perc múlva habosan megjelenik a tej felületén. Ekkor a liszt köze­pébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet (vigyázzunk, a cukor ne maradjon a bögre alján) és a vele határos liszttömegből fakanállal annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a tészta galuska keménységű legyen; ez a kovász. Liszttel leszór­juk és a tálat ráillő fedővel letakarjuk. Amikor a kovász fe­lületén a liszt megrepedezik és a kovász térfogata az eredeti nagyságának kétszeresére emelkedik, a tésztát bedolgozzuk. A tejet meglangyosítjuk, a zsiradékot megolvasztjuk, vigyáz­zunk, forró ne legyen. A lisztet megsózzuk. A kovászt nem aza­bad megsózni, a só gátolja az élesztőgombák szaporodását.

A kovászra ráöntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a megmaradt cukrot (kb. jó evőkanálnyit) és a tojások sárgáját, a kovásszal elkeverjük, és csak azután dolgozzuk bele a lisztet. A tésztát félig kidolgozzuk éa ekkor 3 -4 részletben hozzáadjuk a lan­gyos zsiradékot, minden részletet eldolgozunk a tésztával. A tésztát hólyagosra, fényesre kidolgozzuk és az edényben habkártyával összeszedve, sima felületű cipót formálunk, a tetejét liszttel leszórjuk, letakarjuk. (A tészta alján az edényt ne lisztezzük meg.) Amikor a tészta eredeti térfogatának kétsze­resére növekedett, a deszkát enyhén meglisztezzük, a tésztát a deszkára húzzuk. 3 vagy 4 részre osztjuk, egyenlő hengereket. készítünk, a hengerek két végét ellentétes irányban megsodor­juk és összefonjuk. Ha nem ismerünk más fonási módot, a haj­fonathoz hasonlóan 3 ággal fonjuk. Zsírozott, magas falú ka­lácssütőbe helyezzük; a tészta a sütőbádog felét töltse meg. Le­takarva, szobahőmérsékleten kelesztjük, amíg a kalács a sütőbádog peremétől 1-1,5 ujjnyival alacsonyabbra emelkedett. Ekkor felvert tojással vagy a maradék tojásfehérjével, kenőtollal megkenjük és forró sütőben, kb. 40-45 percig sütjük. Kiborítjuk, tiszta ruhával letakarjuk. Csak a teljes kihűlése után szeleteljük.

   A feltüntetett cukormennyiséget ne emeljük, a túl édes kalács nem lesz foszlós.

   Ebből a tésztából készítünk diós-mákos kalácsot: a feltüntetett mennyiségbõl 4 rudat. Két mákosat, két diósat. Lehet 2 rúdban is készíteni, de nem olyan szép.

   Készíthetünk buktát, túrós, gyümölcsös lepényt, lekváros, diós, mákos kiflit, apró cipókat teához vagy kávéhoz, vagy töltött kalácsot: pirított káposztával, túrótöltelékkel töltve.

Találat: 712