online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Nyulak vérzéses betegsége

gyógyszer

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Cyakorlati útmutató a betegségek feldolgozasahoz
GYÓGY – ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS GYÓGYHATÁSUK
GYÓGYSZEREINK ÉS A SZIMMETRIA
A has
Bechterew kór ( Spondilytis ankylopoetika )
TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST
Az Aloe alkalmazasa a fogaszatban
Szív és a perikardium, Keringés, Nyirokrendszer
A medence
Nyulak vérzéses betegsége
 
 

 Nyugat-Magyarországi Egyetem

Erdömérnöki Kar

Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet

Nyulak vérzéses betegsége

  

                                                                                         

 

A nyulak vérzéses betegsége viszonylag új betegség, 1984-ben Kínában tapasztalták elöször. Csak 4-5 hetesnél idösebb nyulak betegszenek meg, a fertözés gyorsan terjed, és a betegek jelentös része el is hullik. 1-2 nap lappangási idö után az állatok hirtelen bágyadttá válnak, nehezítetten lélegeznek és véres, habos váladék ürül az orrnyíláson keresztül.

A nyulak rendkívül fertözö, vérzéses betegségét calicivírus okozza. Angol elnevezése (Rabbit Haemorrhagic Disease) alapján RHD-nak is nevezik, látható jelei szinte nincsenek. A túlságosan heveny esetekben egyszer csak azt vesszük észre, hogy az állat hirtelen elpusztul. A betegség lappangási ideje igen rövid, 12-48 óra, nagyon ritkán éri el a 72 órát. Csak 4-5 hetesnél idösebb nyulak betegszenek meg, a fertözés gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok jelentös része már a következö napot sem éri meg.

Az esetek egy részében a fertözésnek azért vannak a laikus állattartó számára is észlelhetö jelei. A beteg állatok hirtelen bágyadttá válnak, mind nehezebben lélegeznek, orrjárataikból vörhenyes savó, véres váladék szivárog. Az elhullás elötti idöszakban idegrendszeri tünetek, mozgászavar következhet be, elötte a fejtartás is bizonytalanná válhat. Az elhullás gyakran feszes, nyújtott testhelyzetben következik be.

A vírust a vérszívó rovarokon kívül mi is átvihetjük zöldtakarmánnyal vagy a ruhánkon, kezünkön, cipönkön keresztül, de terjedhet a levegön át, cseppfertözéssel is. Létezik ellene oltóanyag, amely nélkül a halálozási mutató meghaladná a 80 százalékot. Ezért fontos, hogy feltétlenül oltassuk be állataikat, függetlenül attól, hogy hivatásos nyúltenyésztök vagy csak mükedvelö nyúltartók vagyunk. Az sem játszik szerepet, hogy állatunkat szabadban vagy lakásban tartjuk. A fertözés kockázatának sajnos minden nyúl ki van téve.

A beoltandó nyúlnak egészségesnek kell lennie. A fertözés ellen a kombinált Pestoryn Mormyx vakcina nyújt biztonságot, de csak abban az esetben, ha az állat még nem betegedett meg. A már megfertözödött állatok gyógykezelésének vagy vakcinázásának nincs értelme. A vakcina adagja az állat korától, tömegétöl függetlenül 1 milliliter izomba (intramuscularisan) vagy bör alá (subcutan). Elörehaladottan vemhes vagy szoptatós anyák is veszély nélkül olthatók a vakcinával (kíméletes rögzítés mellett).

Alapimmunizáláskor a legalább 6 hetes állatokat vakcinázzuk, majd 10 hetesen az oltást meg kell ismételni. Az alapimmunizálást követöen myxomatosis ellen 6 hónap múlva, az említett vérzéses betegség ellen pedig 12 hónap múlva ajánlott az újabb, a késöbbiekben 6 havonta ismétlendö vakcinázás.

  

Találat: 1874