online kép - Fájl tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

A hanyas okai csecsemő és gyermekkorban. Kiszaradas jelei. Önalló apolasi feladatok.

gyógyszer

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
KOKA-SZÁRMAZÉKOK
Rheumatoid arthritis ( Polyarthritis chronica progressiva )
Party drogok
Küzdd le a betegséget antioxidansokkal
A la baza r
A halal a belekben lakozik
DEFIBRILLÁTOR
ÁPOLÁSI TÖRZSLAP
Az apolasi folyamat alkalmazasa - Felmérés
A keringési szervrendszer
 
 

A hányás okai csecsemő és gyermekkorban. Kiszáradás jelei. Önálló ápolási feladatok.

Hányás  (vomitus) :

A csecsemő és gyermekkorban az egyik leggyakoribb kóros jelenség, amely számos különböző  betegség  kísérő  tünete  lehet. A hányást kiváltó ok eredete, a hányás megjelenési formája, hevessége és gyakorisága igen különböző lehet.

Újszülöttkori hányás :

Nagyobb mennyiségű magzatvíz lenyelése után gyakori a hányás. Ilyenkor gyomormosást végzünk és élettani konyhasóoldatot hagyunk a gyomorban. (A gyomor kapacitása az első napon 7 ml, a második napon 15 ml, a negyedik napon 50 ml. A bent hagyott folyadék ennél csak kevesebb lehet.)

Csecsemőkori hányások :

Ø     141b18b   Levegőnyelés (aerophagia) : egyes, főképpen ideges csecsemők szopás közben sok levegőt nyelnek. Fekvő helyzetben a gyomorszáj megnyílásakor, a levegő felböfögésénél tej is ürül. Megelőzés : függőleges helyzetben büfiztetünk.

Ø     141b18b   Kérődzés (ruminatio) : a csecsemő a lenyelt táplálékot „visszakérődzi”, tehát a szájukba visszaöklendezik, miközben a szopáshoz hasonló szájmozgást végeznek. Régebben ezt e jelenséget egyértelműen pszichés eredetűnek, értelmi-érzelmi elhanyagolásnak  tartották, ma elsősorban gastrooesophagealis refluxbetegségre kell gondolni.

Gyermekkori  hányások :

Gyermekkorban is előfordulnak visszatérő szokványos hányások.

Ø     141b18b   Étkezés elleni tiltakozás-nak lehet a jele. Súlyos betegségek után alakul ki, mikor a szülők mindenféle ígérettel, mesével próbálják rávenni a gyermeket az evésre. Kezelése : környezetváltozás, naponta 3x-i, kevés étkezés, -rábeszélés nélkül.

Ø     141b18b   Iskolába menés előtt

Ø     141b18b   Utazáskor

                                 Gyomorszáj szűkülete  (pylorusstenosis)

A fiatal csecsemőkor sajátos betegsége. Rendszerint 2-3 hetes korban  kezdődik, és ha nem kezelik –egyre fokozódva-  újabb 2-3 hét alatt katasztrofális állapothoz vezet.

Oka : a gyomor kivezető szájadékát (pylorus) záró izomgyűrűnek a görcse (pylorusspazmus), amelynek keletkezésében a beidegzés zavara játssza a fő szerepet. Ha a pylorus e görcsös hajlamát gyógyszerekkel nem sikerül megszüntetni, akkor az izomzat hamarosan megvastagszik, s ilyenkor már nemcsak a görcs nehezíti a gyomor kiürülését, hanem a megvastagodott  (hypertrofizált) izomzat okozta szűkület is. Ez a pylorusstenosis.

A rendellenesség a fiúk között négyszer olyan gyakori, mint leánycsecsemőkön.

Tünetek :

Vezető tünete a csaknem minden étkezéskor, sokszor már a szopás alatt, vagy közvetlenül utána bekövetkező jellegzetes  sugárhányás. A csecsemő emiatt éhezik, nyugtalanná válik, felületesen alszik, egész nap nyűglődik, turgora csökken, súlygyarapodása meglassul, sőt fogyhat is. Homlokát ráncolja, arckifejezése aggódó, a székletek száma és mennyisége csökken, sőt székrekedés léphet fel, minthogy a szükséges táplálékmennyiségnek csak töredéke marad a  tápcsatornában. A napi vizelet mennyisége is kevesebb.

A gyomortáj elődomborodik, s finoman megütögetve a gyomor feletti területet, sokszor láthatóvá válik a gyomor-perisztaltika (guruló labda tünet), esetleg antiperisztaltikát lehet kiváltani. A szűk gyomorzáron  fokozott izommunkával sem tudja átpréselni a gyomortartalmat, így az ellenkező irányba visszaáramlik  és sugárhányás lesz a következménye.

A csecsemő ráncos bőrű,  rossz turgorú, öreges arckifejezésű, jellegzetesen dystrophiás lesz, és anyagcseréje alkalikus irányba tolódik el, mert a hányás miatt sok savat veszít.

A betegséget UH vizsgálattal  igazolják, jól kimutatható a pylorusizomzat megvastagodása.

Kezelése :

Ø     141b18b   Ha csak pylorusgörcsről van szó : görcsoldók (papaverin származékok), étkezés : többszöri, kisebb adagok

Ø     141b18b   Stenosis esetén : mielőbbi (Ramstedt-műtét) műtét, a gyűrűizomzat átvágás.          Nagy gondot kell fordítani a műtéti előkészítésre és utógondozásra.

Műtét előtt infúzióval meg kell szüntetni a kiszáradást és a sósavveszteség miatt keletkezett alkalózist. Műtét alatt és után plazmával kiegészített infúziót kap a beteg. A műtét napján nem etetjük, másnap fokozatosan, óránként 5-10 ml tea, majd női tej. Következő naptól 2, majd 3 óránként etetjük, az adagot fokozatosan emelve.

                    Acetonaemiás hányás  (vomitus acetonaemicus)

Leginkább  4-10 éves gyermekek között észlelhető betegség, melynek vezető tünete a szabálytalan időközben visszatérő, néha igen makacs hányás és a következményes anyagcserezavar. Az utóbbi jele a jellegzetesen aceton szagú lehelet és a vizeletben kimutatható aceton. A kóreredet még nem teljesen tisztázott.

A kiváltó ok többnyire valamilyen banális fertőzés, torokgyulladás vagy gyomor-bél zavar (gastroenteritis stb) . Az arra hajlamos gyermekben ez, illetve a bevezető hányás reflektorikusan indítja el az említett folyamatot, melynek a következtében sokszor már néhány apró hányás után megkezdődik az aceton ürítés.

Tünetek :

A szinte csillapíthatatlan és egyre súlyosabbá váló hányássorozaton kívül piros arc és ajak, nagyfokú levertség, bágyadtság, aluszékonyság jelentkezik, amelynek fő oka a következményes hypoglycemia . Csakhamar kialakul a kiszáradás jellegzetes képe . karikás szem, kihegyezett orr, rossz turgor, száraz nyelv és nyálkahártyák. Emellett kínzó szomjúság, fej-, és hasfájás jellemzi (az utóbbi miatt sokszor appendicitisre gondolnak, viszont a has beesett, puha, a pulzus szapora).

Az acetonaemiás hányás nem önálló betegség, hanem csupán tünet, amelynek hátterében mindég keresni kell a kiváltó betegséget.

A kezelés is ehhez a tényhez igazodik :

 1. a só-víz háztartás zavarának leküzdésére dextroz-Ringer oldatot adunk infúzióban
 2. az alapbetegség kezelésére adott gyógyszereket is többnyire injekció vagy végbélkúp formájában kell alkalmazni
 3. megfelelő étrend : kímélő, zsírban szegény

A gyógyulás kilátásai  attól függenek, hogy mennyire sikerül megnyugtatni a gyermeket, illetve a kiszáradást milyen korán sikerül infúzióval megszüntetni. Az ideges gyermek megnyugtatása szempontjából fontos a derűs, kiegyensúlyozott környezet. Ennek biztosítása többnyire nem könnyű, minthogy a hozzátartozók rendszerint még „idegesebbek”, s nehezen tudják követni az erre vonatkozó tanácsokat. Súlyosbodás esetén feltétlenül intézetbe kell küldeni a gyermeket, az exsiccatio leküzdése érdekében.

Dehydrácio felosztása :

                1.  Izotoniás dehydrácio :  (Th: 280 mozm. oldatot  kell adni)

Oka : csökkent folyadékfelvétel, hányás, hasmenés, vérzés

                2.  Hypertoniás dehydrácio : (több víz veszik)  (Th: hypoton oldatot kell adni pl 5% D)

Oka : csökkent folyadékfelvétel, fokozott vízleadás : láz, fokozott verejtékezés, polyuria    3.  Hypotoniás dehydrácio : (több só veszik)  (Th: hypertoniás oldatot adunk)

Oka : rossz therápia (Na szegény, vagy kevés folyadék),

         hyperozmoláris folyadék vesztés (kacsdiureticumok túladagolása, sóvesztő szindroma).

Kifejezett klinikai tünetek : keringés összeomlás, parenchymás szervek hypoxiás zavara.

Súlyos (10-15%)  folyadékveszteség klinikai tünetei :

A sejtből és a sejtközötti térből folyadékáramlás indul meg az érpálya felé, a szövetek vízben elszegényednek. Majd  kimerülnek a szövetek víztartalékai, a keringés összeomlik, a vér besűrűsödik (magas mhtc), a szövetek nem kapnak elég oxygént és táplálékot (hypoxia, acidosis), következményeként az anyagcseretermékek nem tudnak kiürülni. Hypokalaemias shock fenyeget.

Interstitialis folyadékhiány:

Ø     141b18b   Bőrturgor csökkenése

Ø     141b18b   Aláárkolt, besüppedt szemek

Ø     141b18b   Mélyen behúzott kutacs

Ø     141b18b   Igen száraz nyelv,  nyálkahártyák

Transcellularis folyadékhiány :

Ø     141b18b   Könnymentesség

Intravasalis folyadékhiány :

Ø     141b18b   Vérnyomás esik

Ø     141b18b   Pulzusszám nő

Ø     141b18b   Pulzus elnyomható vagy nem tapintható

Ø     141b18b   Kapilláris telítődési idő csökken

Parenchymás szervek károsodása :

Ø     141b18b   Bőr perifériásan nyirkos, hideg, cyanotikus

Ø     141b18b   Vizelet mennyisége csökken, esetleg anuriaØ     141b18b   Irritabilis, tudatzavar

Folyadékpótlás:

·     141b18b     Cukros tea itatása

·     141b18b     Orális rehidráló folyadék (ORF)

·     141b18b     Sav-bázis anyagcsere rendezése (NaHCO3,  K Cl)

·     141b18b     Folyadékpótlás : érpálya feltöltése, iv tartós cseppinfúzió

Egészséges csecsemő napi folyadékszükséglete:

 • 6 hónapos korig : 150 ml / tskg
 • 6 hó – 1 év :  120 ml / tskg

Teendők hányás esetén:

Ø     141b18b      141b18b A csecsemőt fordítsuk a bal oldalára nehogy aspiráljon

Ø     141b18b      141b18b A nagyobb gyermeket ültessük fel és homlokát támasszuk meg, tartsunk a szája elé tiszta edényt

Ø     141b18b      141b18b A hányás után a csecsemőt fürdessük meg (szükség szerint) és adjunk rá tiszta ruhát, fontos a szájtoalett

Ø     141b18b      141b18b A hányadékot tegyük félre és mutassuk meg az orvosnak

Ø     141b18b      141b18b A hányást és körülményeit dokumentálni kell

Ø     141b18b      141b18b Tartsuk szem előtt, hogy a hányadék fertőző lehet

Ø     141b18b      141b18b A hányás a gyermekben félelmet kelt, viselkedjünk megértően, igyekezzünk aggodalmát eloszlatni, maradjunk mellette

Ø     141b18b      141b18b Az ismételten hányó gyermeket a többiektől tartsuk távol

 

 

 

 

 

A hányás veszélyei:

Ø     141b18b      141b18b Aspiráció

Ø     141b18b      141b18b Kiszáradás

 

Gyógyszeres kezelés:

Ø     141b18b      141b18b A hányásközpont ingerlékenységét csökkentő szerek: Daedalon

Ø     141b18b      141b18b Nyugtatók: Seduxen Pipolphen

Ø     141b18b      141b18b A paraszimpatikus izgalom hatására Atropin

A folyadékpótlás:

Hányás után a gyermeket nem etetjük. A hányós csecsemő rendszerint étvágytalan még a teát sem fogadja szívesen. Ennek ellenére kínáljuk gyakran akár 10-15 percenként kis adagokban teával vagy limonádéval. A folyadék és elektrolit veszteség pótlására a gyermeket sós, Ringeres teával vagy orális rehidráló folyadékkal (ORF, Normolit) kell itatni.

A pótolandó folyadék: a napi folyadékszükséglet (150ml/kg) + az elvesztett folyadék.

Orális rehidráló folyadék:

Ø     141b18b      141b18b 0,9 gr NaCl

Ø     141b18b      141b18b 2,5 gr NaHCO3

Ø     141b18b      141b18b 1,9 gr KCl

Ø     141b18b      141b18b 25 gr cukor       mindez egy liter vízben oldva

Intravénás cseppinfúzió:

Előtte el kell magyarázni a gyermeknek az infúzió célját és azt, hogy mi fog vele történni.

1. Az infúziós  terápia előkészítése, a szerelék összeállítása és bekötése

2. 1 ml vizes oldat 20 cseppnek felel meg

    Cseppszám =  beadandó folyadék ml / 3 x órák száma

3. Megfigyelés

Ápolási alapelvek hányás esetén:

A hányás (vomitus) a gyomormozgások sajátos megnyilvánulása. Csecsemő-, és gyermekkorban a hányás gyakori jelenség. Legtöbbször vmilyen betegség másodlagos tünete, sokszor kezdődő betegségekre figyelmeztet, vagy már fennálló súlyos állapot kísérő tünete.

A hányásnál meg kell figyelni a hányás módját, számát, mennyiségét, tartalmát, színét, meg ekll vizsgálni a hányadék tartalmát, vegyhatását (gyomorból származó hányadék savi vh; a nyelőcsőből származó hányadék lúgos vh, valamint bűzös és ételmaradékot tartalmaz. A vh-t laknuszpapírral vagy Töpfer-reagenssel állapítható meg).

Teendők hányást követően:

 • A gyermek és környezetének higienes biztosítása
 • Hányadék bemutatása az orvosnak
 • Dokumentáljuk
 • Felkészülés a következő hányásra
 • Só-, folyadék korrekciója (gyakran kínáljuk folyadékkal, 10-15 percenként)
 • Lehűtött tea, limonádé, ORF, Normolyt
 • Orvosi utasításra hányás csökkentő adása
 • Táplálás felfüggesztéseAcetonemiás  hányás:

 • Általában 4-10 éves kor között fordul elő
 • Csillapíthatatlan hányás-sorozat
 • Levertség, bágyadtság, aluszékonyság jellemzi
 • Hypoglicaemia
 • Kiszáradás tünetei: aláárkolt szem, kihegyezett orr, rossz turgor, száraz nyálkahártyák
 • Vizelet aceton tartalmú
 • Lehellet aceton szagú
 • Kínzó szomjúság
 • Fej-, hasfájás.

GOR (gastrooesophagealis reflux):

Lényege:

 • A gyenge oezophagealis sphinter miatt a gyomorbennék a nyelőcsőbe jut
 • A regurgitáció röviddel az étkezés után következik be
 • Tipikusan a csecsemőkorra jellemző

Megfigyelési szempontok:

 • Mikor jelentkezik a hányás, bukás (étkezés, testhelyzet)
 • Súlyfejlődés
 • Gyomorbennék ph-ját  (tartós, 24 órás) Norm: 6,5
 • Fájdalmas e a nyelés (nyugtalanság, étel elutasítása)
 • Aspiráció jelei

Ápolási feladatok:

 • A táplálék sűrítése (Nutriton, Sinlac)
 • Ülő testhelyzetben etetjük
 • Etetés után függőleges testhelyzet biztosítása
 • Gyakori, kis mennyiséggel történjen az etetés
 • Fektetés: 30-40 fokos lejtőn

Ápolási diagnózis

Ápolási cél

Ápolási tevékenység (terv)

Só-, folyadékháztartás zavara a hányás miatt

Só-, folyadékháztartás egyensúlyának biztosítása

Se ionok vizsgálata, orális folyadékpótlás: kis adagokban, gyakran. ORF, Normolyt oldat.

Infúzió + elektrolit pótlás orvosi utasításra

Sav-bázis egyensúly felborulása a folyadékveszteség és az anyagcsere zavara miatt

Az egyensúly biztosítása, az anyagcserezavar megszüntetése

Astrup vizsgálat

Na bicarbonát adása utasításra

Paraméterek változásának kockázata

A változások mielőbbi észlelése, az esetleges veszélyek elhárítása

Szakszerű és pontos megfigyelés: a hányás módja, a hányadék, hőmérséklet, pulzus, légzés, viselkedés, kísérő tünetek (pl meningeális tünetek). Exiccatio tünetei.

Súlygyarapodás csökkenésének kockázata

A súlycsökkenés megállítása, a súlygyarapodás biztosítása

Diéta: táplálási szünet, a táplálást nem erőltetjük. Orális folyadékbevitel

A gondozási műveletek nem gondos végzésének kockázata

A gondozási műveletek szakszerű végrehajtása, a veszélyek elkerülése

Szájtoalett

Bőr és hajlatok lemosása, hintőporozása, bőrvédelem

Ágynemű és ruha védelem, sz. e. csere

Aspiráció kockázata a hányás következtében

Az aspiráció megelőzése

Poziciós terápia: oldalra fordítás, fejet oldalra

Száj-, orr-, garat leszívása sz.sz.

Pszichés megterhelés a hányás körülményei miatt

Csökkenteni a félelmet és elhárítani az aggodalmat keltő körülményeket

A beteg mellett vagyunk, beszélünk hozzá, simogatjuk és segítjük a hányás alatt. Pl a fejet megtámasztjuk, vállát átkaroljuk.

Hányás csillapítás orvosi utasításra


: 5241