online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői

turizmus

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
A kastélyszalló fogalma és a kétpói Almasy Kastélyhotel története
Kastélyaink helyzete régen és ma, hasznosítasi problémaik, valamint az ezekre tett megoldasi javaslatok
Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői
 
 

Utazási vállalkozások fajtái, jellemzői

Két típusa van; touroperátor és viszonteladó.

Touroperátor

Termékkészítő/fejlesztő, ő találja ki a termékeket. Általában nem eladással foglalkozik, csak elősegíti azt (sales promotion). Az utazási csomagok minimum 2-3 idegenforgalmi szolgáltatásból állnak.

-         Nagy tőkeerővel rendelkeznek, tudományos alapon hozzák létre a termékeket, figyelik az utazási trendeket, és az eladási számokból következtetnek.

-         Figyelik a nemzetközi trendeket, konferenciákat, stb.

-         Nem bíznak mindent a véletlenre, piackutató cégeket alkalmaznak.

-         Ők maguk is gyűjtenek adatokat az utazóktó 828c28i l pl. on-line kérdőív.


-         Amikor megvannak az információk, a menedzsment összeül és megbeszéli, hogy hová szervezzenek utakat, mely termékeket kell megtartani, fejleszteni, stb.

-         Ajánlatokat kér a partnerektől vagy partnereket szerez ha kell pl. szálloda, tábor, közvetlen szolgáltatók vagy egy másik touroperátor.

-         Képzett szakemberekkel dolgozik, az átlagosnál magasabb fizetésért.

-         Miután előállították a terméket, el kell adni. Ezt vagy saját irodahálózaton, vagy külső irodahálózatokon teszi meg.

-         A termékeket általában nagy mennyiségben és nagy költséggel állítja elő.

-         Saját kockázatra dolgozik.

-         Általában viszonteladókon keresztül értékesít.

-         A termékeket katalógusokba kinyomtatják (egybe vagy többe) ® hatalmas költségeik vannak pl. tervezés, nyomdai díj, szétterítés.

-         Komoly honlapot kell működtetni, aminek a létrehozása igen költséges. (audiovizuális megjelenítés, hipertext-es írott szövegek, ki kell tudni választani a termékeket és összehasonlítani, átfogó információk, kiválasztás-foglalás-fizetés lehetősége). A honlap naprakész, bármikor változtathatnak az árakon, termékeken, stb.

-         Marketingpolitika kialakítása – a viszonteladókra ez kevésbé jellemző.

-         Viszonteladói kapcsolattartás (viszonteladói szerződés az együttműködésről), a touropetátor által meghatározott áron a viszonteladó nem változtathat.

-         A viszonteladók felkészítése – értékesítési szemináriumok szervezése ahol ismertetik a katalógust és elmondják hogy mire kell figyelni, vagy study tourok szervezése, ami költségesebb.

-         A touroperátorok szakosodnak (üdülés, városlátogatás, körutazás, egyéb – pl. konferencia, kongresszus, üzleti út, stb.)

-         Szerződéseket kell kötni a szolgáltatókkal. Előre vesz repülőjegyeket (block-seat) és foglal le szállodai kapacitást, amivel mindenki jól jár, mert a szolgáltatóknak már nincs gondja a lekötött helyek értékesítésével, a touroperátor pedig kedvezményeket kap.


Viszonteladók (Travel Agency)

Kétféle lehet: utazási iroda (travel büro) és utazási ügynökség (travel agent) – a szakiradalom különbséget tesz köztük, de ez a gyakorlatban nem jellemző.

-         Eladja a termékeket, amit a tour operátor összeállított. Fő tevékenységük az utazási csomagok eladása, de árulhatnak útikönyveket, térképeket, hátizsákot és egyéb turizmushoz kapcsolódó kiegészítő terméket is.

-         Bemegy az utas egy utazási irodában, ott kiválaszt egy utat, előleget fizet és lefoglalja, megkapja az utazási dokumentumokat, fizet és elutazik. Innentől kezdve a tour operátor veszi át az utassal a kapcsolatot. Ha nincs minden rendben, pl. nem megfelelő a szállás, akkor az utas visszaérkezve, majd az utazási irodában fog panaszkodni, mert azzal áll jogviszonyban.

-         Egy utazási irodának nincs szüksége nagy tőkére, mert nincsenek költségei az adókon, irodabérleten és a béreken kívül. Folytathatnak marketingtevékenységet, de nem annyira jellemző. A tour operátortól kapott jutalékból élnek. Nem terheli őket az utak létrehozásának a költsége, a katalógusok nyomtatása, mert ezt a tour operátor küldi el nekik. A viszonteladók nem vásárolnak nagy tételben ® nem kell nagy mennyiségű forgótőke. Kis kockázatuk van, de kell utcai iroda is, ami növeli a költségeket.

-         Közvetlen kapcsolatban áll az utasokkal és a tour operátorral (~kiskereskedő), a tour operátor a ~gyártó, a „nagykereskedő” nem létezik a szakmában.

-         Amikor az utas befizeti az előleget, az utazási iroda azt vagy egyből átadja a tour operátornak, vagy megvárja a teljes összeget és úgy adja át. Ezt elküldheti úgy, hogy már levette belőle a neki járó jutalékot, de lehet úgy is, hogy majd a tour operátor visszaküldi a teljes összegben az utazási irodát megillető részt. ® Nem mindegy, hogy ki mikor kapja meg a pénzét, ezért a fizetés módját szerződésben határozzák meg.-         A tour operátor és a viszonteladó függ egymástól, fontos az együttműködés.

-         A jutalék mértéke változó, a nagy értékű utakból kevesebb, általában 5%, a tömegtermékekből általában 10%. Ezt egészíti ki a szuperjutalék ® bizonyos forgalom elérése után sávosan nő a jutalék mértéke.

-         A tour operátor által meghatározott áron nem változtathatnak a viszonteladók. Egy tour operátor általában 20% hasznot szokott rátenni egy útra, de ha el tudja adni többért, akkor megteszi.

-         Az utazási irodák árulhatnak még kiegészítő termékeket, vagy egy kicsit tour operátorkodhatnak pl. egy-egy embernek, kisebb csoportnak lefoglalnak szállodai szobákat, vonatjegyet, stb. ® általában kérésre készít el utakat és egyből el is adja ezeket. Mivel szolgáltatásokat közvetít, ezért hívják utazásközvetítőnek is.

-         Az utazási ügynökség viszonteladáson kívül mással nem foglalkozik, tehát csak a tour operátorok útjait értékesíti.

-         Az utazási iroda és a tour operátor kapcsolatát szerződés szabályozza (értékesítési viszony, menet, forma). Ez szabályozza a felelősséget is (ha valami nincs a katalógusban, azt is tudni kell a viszonteladónak, mert a tour operátor belső tájékoztató anyagokat küld neki), a viszonteladónak tájékoztatási felelőssége van és ő fizeti a kártérítést.

-         Van olyan tour operátor akinek saját utazási irodája van. Ilyenkor a saját hálózatán keresztül árulja a termékeket, de felkérhet más utazási irodákat is eladni, sőt az ő irodahálózatában más tour operátor termékeit is árulhatja.

-         A tour operátorok azt akarják, hogy az utazási irodák az ő termékeiket árulják, amit a jó minőséggel, study tourral és a pultosok „megvesztegetésével, lefizetésével” érhetik el, esetleg megemelik a jutalékot ®n ezek mind együtt hatnak.

-         Az Internet miatt az utazási irodák és a tour operátorok kapcsolata kezd megváltozni. A repülőjegyet könnyű neten árulni, mert konstans szolgáltatásról van szó. Ahogy terjedt az Internet, egyre több ember vett azon keresztül jegyet és 5% kedvezményt kaptak, ami még mindig jobban megérte a légitársaságoknak, mint az utazási irodáknak adott 10% jutalék. A jegykiállítás díját is elengedték az internetes foglalás esetén. Ma az utazási irodák részesedése 3-5%, a jegyfoglalások áttevődnek az internetre. Ekkor jelentek meg a fapados járatok, amik nem fizetnek jutalékot. A tour operátorok is elkezdték interneten árulni a termékeiket, amik először hatalmas többletköltséggel jártak. Az emberek egyre inkább on-line foglalják a termékeket (indulási időpont, melyik szállodában akarnak lakni, stb.). Áttolódik a kereslet az off-lineról az on-linera, digitalizálódik ® a tour operátoroknak nő az on-line bevétele, így lassan nem kell katalógusokat nyomtatnia, egyre nehezíti az utazási irodákkal kötött feltételeket. Az utazási irodák kezdenek kiszorulni a piacról az internet és a digitalizáció miatt.

Jelenleg a digitális utazásszervezés és értékesítés és a hagyományos egymás mellett működik. Az utazási iroda két dologba kapaszkodhat; az emberi hangba és abba, hogy ők is digitalizálják magukat ® minél több tour operátor útját próbálják meg on-line árulni. Továbbra is szerződéseket kötnek a tour operátorokkal, akiknek mindegy, hogy milyen módon értékesítik az útjaikat. Az utazási iroda elhelyezhet az oldalán egy linket, ami a tour operátor oldalára vezet és ezt valahogyan mérik. Fontos, hogy a vevő sok út közül tudjon választani, ne menjen át másik honlapra. Mindehhez számítástechnikai szakemberek kellenek, akik nem értenek a turizmushoz. A viszonteladóknak nem kell majd utcai iroda ® csökken a költség, de a honalapot fent kell tartani, amit rendszergazdák felügyelnek ® ez viszont költségnövekményt eredményez.

Meg kell változtatni a személyzet struktúráját, a megjelenési formát. A marketing stratégia arra irányul, hogy a honlapra csalogassa a vevőket. Nagyobb tőke, képzett munkaerő, felhasználóbarát honlap fenntartása szükséges.


Találat: 3858