online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Kötelek és lancok

gépészet

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Egyszerű PLD eszközök
Gyújtóberendezés hibalehetőségek üzem közben
A TŰZVÉDELEM ÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁS VÉDŐESZKÖZEI
Az intercooler
Gaz-folyadék, gőz-folyadék eljarasok
Értékelési útmutató az emelt szintű írasbeli feladatsorhoz I.
Jarmüvek, rakodógépek
Kódtablazat Airbag-SG. 8.4
A gépek statikus üzeme
Alametszés elkerülése korrigaló eljarassal.
 
 

Kötelek és láncok

 

Az emelögépekre a terhet felhelyezik, különféle terheket vontatással továbbítanak, ill. a terheket egy megfogó szerkezetre felkötözik. Ilyen és hasonló feladatokhoz szükség van kötelekre és láncokra, amelyeket az anyagmozgatáshoz sokféle célra és sokféleképpen használnak.


  a) Kötelek

            A kötelek anyagminöségi szempontból három fö csoportba sorolhatók:              - kenderkötelek;

                        - acélsodrony kötelek (drótkötél);

                        - müanyag- és egyéb kötelek.

            A kenderköteleket általában csak kisebb igénybevételre alkalmazzák.

            A megengedett szilárdsági értékek:        sm = 0,15 Mpa                        normál üzem esetén;


         2.02.ábra

     sm = 0,12 Mpa            fokozott és lökésszerü                                                   terhelések esetén.

 A kenderkötelet több pászmából fonják össze (2.02.ábra). A húzóerö számításánál csak a valóságoskeresztmetszetet veszik számításba:

=       N/mm2,       A=                    

ahol     T    maximális kötélerö, N;                                                                                    

 A    tényleges keresztmetszet, mm2 ,d a kötél átméröje, mm.

Ennek alapján a d kötélátmérö számítható. Ez viszont meghatározza a kötéldobot, ill. annak D átméröjét, amelyre felcsavarjuk:

                        D = (7. . .10) d sima palástú dob, egyszerü kézi hajtás esetén;

                        D = (20. . .40) d hornyolt kerék vagy dob, motorikus hajtás esetén.

Az acélsodronykötelek föként abban térnek el a kenderkötéltöl, hogy megengedett szilárdságuk az elözönek többszöröse: sm = 2,5. . . 4  Mpa.

2.03.ábra

Az ún. elemi szálakat - amelyekböl a kötelet összefonják- igen jó minöségü tégelyacélból készítik, húzó eljárás segítségével. A szálakból pászmát, majd ezekböl kötelet fonnak. Alkalmaznak kenderbetéteket is, amelybe az acélpászmák szinte beleágyazódnak (2.03.ábra), ez egyúttal a hajlékonyságot is elösegíti. A szabvány jelölés utal az elemi szálak számára: ha pl. 6x19-es kötélröl van szó, ez azt jelenti, hogy a kötél 6 pászmából áll, azon belül 19-19, összesen 114 elemi szálat találunk.

A kötelek fonása alapján a kötél lehet hosszfonatú vagy keresztfonatú. A keresztfonatúnál a pászma és a kötél sodrata ellenkezö, ezért a kötél lényegesen tömörebb lesz, noha hajlékonysága rosszabb, mint a hosszfonatú kötélé.  Az acélköteleket nemcsak hajlító igénybevételre, hanem húzóigény-bevételre is méretezzük.

Szerkezeti szempontból a kötél mérete az alkalmazott tárcsák, korongok és dobok méretét is befolyásolja.


Gyakorlati tapasztalatok alapján:

:  különféle csörlöknél                                          1/400 . . . 1/600,

személyszállító rendszereknél                            1/1000 . . . 1/1800,

anyagszállító berendezéseknél                1/500 . . . 1/700,

ahol  D   kötéldob vagy tárcsa átmérö,  mm;

           kötél elemi szál átmérö,  mm.

2.05.ábra

Fontos szerepe van a kötelek végtelenítésének, ill. a kötélvégek kialakításának. Kedvezö a kötélszívek (2.04.ábra) alkalmazása, amelyeket sajtolt vagy kovácsolt acélból készítenek, a kötelet köré tekerik, majd alul vékony acélhuzallal vagy kenderrel csavarják körül.

2.04.ábraA kötéldobok tulajdonképpen kettös szerepet töltenek be. Egyrészt a hajtómü forgómozgását alakítják át a hajlékony függesztö elem haladó mozgására, másrészt viszont a dobok a kötél tárolását is végzik. Ezek biztosítására a dob palástján hornyokat képeznek (2.05.ábra), amelyek méretét és menetemelkedését szintén a szabvány rögzíti. A ábrán kettös dobot mutatunk be, amelyekre a kötélágak külön-külön, két oldalról csavarodnak fel.

A müanyag kötelek egyre nagyobb szerepet játszanak. Föleg a perlon és az ezzel rokon poliamid alapanyagú köteleket alkalmazzák. Fonása és kezelése hasonló a többi kötéléhez.

      b) Láncok

    Rövid szemnél:

                            h=1,2d                     h=1,6d           

                            l =2,8d                     l =4d

                      q=2,1d2                    q=2,5d2

Hosszú szemnél:

                        h=1,5d

                        q=2,25d2

                        l =3,5d

2.06.ábra

            A láncokat több csoportba sorolhatjuk: 

                        - szemes lánc;

                        - hevederes (csapos) lánc;

                        - tagos (izületes) lánc.

A szemes lánc többféle típusa nagyjából hasonlít egymásra (2.06.ábra), azonban a föbb méretek aránya változik, amint ezt a méreti összefüggések mutatják. A föméreteket a szabványok is megadják, a fentieken kívül a terhelhetöségre is utalva.

A szemes láncok külön típusaként kezeljük azokat a megoldásokat, amikor a láncvezetö kerék koszorúja nem sima, hanem olyan horony kiképzése van, amelyekbe a láncszemek pontosan befeküdve, a lánckeréktöl hajtást kapnak (2.07.ábra). Ilyen esetben kalibrált láncról és ún. láncdióról beszélünk. E lánckerék anyaga öntöttvas, nagyobb terhelés esetén acélöntvény.


2.07.ábra

A hevederes és csapos lánc (közismert néven gall-lánc) alkalmazási területe széles körü. A hevederek az összekötö csapok két oldalán helyezkednek el (2.08.ábra), a méretek széles határok között változhatnak. A kisebb láncszemek összekötése szegecseléssel, a nagyobbaké sasszeggel vagy csavaranyával történik. A láncokat lánckerékkel vezetjük, a foghézagba a lánc csapjának pontosan kell befeküdnie.

2.08.ábra

Az izületes vagy tagos láncok alapvetö jelentösége, hogy föként folyamatos szállítóberendezések vonóelemeiként jól használhatók. Ezt a láncszemekre hegesztett vagy vele együtt kovácsolt, sajtolt lapátok, nyúlványok, segítik elö. A tagos láncokat sok helyütt lehet alkalmazni, elöállítási költségük csekély, kezelést, karbantartást nem igényelnek, élettartamuk szinte korlátlan, de húzáson kívül másfajta igénybevételre rendkívül érzékenyek.

Találat: 2105