online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Jarmüvek, rakodógépek

gépészet

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Csapagyszerelő prés
Folyamatos szallítóberendezések
A GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA
Logikai tervezés Előadasvazlat
MŰSZAKI RAJZ
Eszközfüggő - eszköz független tervezés
Gaz-folyadék, gőz-folyadék eljarasok
Ragasztastechnika Forrasztas
Egyszerű LED-es villogó
Fűrészgép vezérlése
 
 

Jármüvek, rakodógépek

 

A gépipari üzemek szállításait különféle pótkocsikkal, tehergépkocsikkal, targoncákkal és egyéb jármüvekkel végezzük. A rakodás gépeinek jellegzetessége a kisebb távolságú anyagmozgatás, ill. a függöleges vagy egyéb irányú árutovábbítás.

    a) Jármüvek

            A jármüveket az alábbiak szerint csoportosítjuk:           

                        - tehergépkocsik;

                        - pótkocsik;

                        - egyéb szállítójármüvek.

A tehergépkocsik feladata, hogy az általában tölük független rakodó berendezéssel rájuk helyezett árut megfelelö távolságra elvigyék és ott biztosítsák a gyors kirakodást.

A legelterjedtebb típus az ún. nyitott platós kocsi, melynek oldalfalai lehajthatók. Felszerelhetö oldalmagasítóval vagy ponyvával is.


Az anyagmozgatás szempontjából fontos szerepük van azoknak a berendezéseknek, amelyekkel a tehergépkocsikon lévö terhet egyszerüen fel és le lehet rakni. A hajtóenergia legtöbbször motorikus, de lehet kézi csörlös típust is használni. Ugyancsak ilyen jellegü segítséget nyújtanak azok a rakodólapok, amelyek a kocsi hátuljára szerelhetök, és velük a földön lévö teher egyszerüen a plató magasságáig emelhetö. Ömlesztett anyagot lehet pneumatikus berendezéssel is a kocsira rakni. A felszívó szerkezet a vezetöfülke mögött (esetleg a váz alatt) helyezkedik el, a szívócsö pedig - leválasztón keresztül - a pótkocsi rakfelületre szór. Erre a célra szívó - nyomó rendszer alkalmazható.

Az ipari anyagmozgatásban, föként késztermékek távolabbi célok felé szállításában, esetleges jellegü rakományoknál egyre gyakrabban alkalmazzák az un. nyerges vontatókat. Ezek lényege, hogy a motorral és hajtómüvel ellátott, általában nagyteljesítményü vontatórendszerhez különféle kocsik csatlakoztathatók. Lényeges a megfelelö és üzembiztos kapcsolószerkezet.

     2.41.ábra   

A pótkocsikat azért említjük külön, mivel a nagyobb gépipari üzemek szállítási munkái során jutnak jelentös szerephez. A pótkocsikat többféle módon osztályozhatjuk. Beszélhetünk egy- és kéttengelyes megoldásról; de történhet az osztályozás a terhek leürítése alapján is: sima platós, billenö rendszerü, vagy lehordó szerkezettel ellátott megoldások. Utóbbiakat gyüjtönéven önürítös pótkocsiknak nevezzük. A kéttengelyes pótkocsik teherelosztása egyenletesebb, hiszen a kerekek közel azonos terhelést kapnak; a le- és felkapcsolásnál sincsenek azok a problémák, mint az egytengelyes típusoknál. Kormányszerkezetük forgózsámolyos vagy trapézkormányzású kivitelben készül (2.41.ábra).

2.42.ábraElözövel kisebb fordulási sugarat valósíthatunk meg, a pótkocsi  elsö tengelyének elfordulása közben a kerekeknek a kocsiszekrény alatt el kell férniük. Trapézkormányzásnál viszont csak a kerekek fordulnak (a tengely nem! ), a megoldás kissé bonyolultabb és költségesebb, mint a forgózsámolyos kivitel.

Mint érdekességet mutatjuk be az oldalürítös megoldást (2.42.ábra), amelyeket ömlesztett anyagokhoz lehet megfelelöen alkalmazni. Lényeges, hogy a 2 fenék lejtöszöge a kinyitás után az áru lecsúszását biztosítsa. A rakomány súlya  az 1 oldalfalakra elég nagy nyomást gyakorol, ezért a zárószerkezetet erre az eröhatásra méretezik, ill. biztosítják.

b) Rakodógépek

Az anyagmozgatásban jelentös szerepet játszanak a különféle rakodógépek is. Rakodó berendezés készülhet tehergépkocsira, pótkocsira vagy vontatóra szerelt kivitelben; de vannak teljesen önálló, magajáró megoldások is. Vontatóra, pl. traktorra szerelt típusoknál homlokrakodóknak azt a rendszert hívjuk, amikor a rögzített megoldásban vagy kinyúló gémen elhelyezett árutovábbító készülék a jármü elsö oldalán helyezkedik el. A farrakodónál az anyagmozgató szerkezet hátulra szerelendö.

E rakodók egyik változata csak a jármü hossztengelyi síkjában végezheti a rakodást. Fontos, hogy a megfogószerkezetre olyan fogak, kanalak és markolók kerüljenek, amellyel a szerkezet maximális teherbírása kihasználható.

E megoldás továbbfejlesztett megoldása az a rakodó, amely nemcsak a traktor hossztengelyének síkjában, (tehát le és fel) végezhet mozgást, hanem egy függöleges fötengely körül el is fordul.

Problémát jelent, hogy a teher emelése közben a billentö nyomatékot külön figyelembe kell venni, egyúttal a kerék- és tengelynyomások is megváltoznak. Megfelelö ellensúlyokkal, ill. kitámasztással a biztonságos üzemet lehetövé kell tenni. Beton-, vagy öntvény- többletsúlyok mellett lehet un. folyadékterhelést is adni. Utóbbi elönye, hogy a rakodógép szállításakor ez utóbbi könnyen eltávolítható.

A rakodó-berendezés egyik korszerü fajtája az a megoldás, amelyet nem darabáruhoz  hanem különféle ömlesztett anyagokhoz alkalmaznak. Ilyen rakodásához jól használható Trautmann rendszerü  csigás rakodó. A csigák egymással párhuzamosan helyezkednek el, a talajszinttel azonban kb. 10..15°-os szöget zárnak be. Rakodási teljesítménye kb. 10 t/óra; alkalmazható 200 mm szemcsenagyságig.

Találat: 1338