online kép - Fájl tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Megvalósíthatósagi tanulmany - Építéskivitelezés – szervezés 4. – féléves feladat

építészet építőipari

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Épületek csatornahalózatanak kialakítasa
Hasznalati melegvíz elöallítasa
Mélyépítési vasbetonszerkezetek
Egyenes rétegrendű tetők
Az építészet, mint művészet /2 – a forma
ALAGÚTSZIGETELÉSEK
Az építészet, mint művészet /3 – a kompozíció
Építéskivitelezési - tanulmany
 
 

Építéskivitelezés – szervezés 4. – féléves feladat

Megvalósíthatósági tanulmány

1. Vezetöi összefoglaló

Kerékpáros központ Füzéren (nettó alapter. 799,8 m2)


A program célja a kerékpársport népszerüsítése, a kerékpáros turizmus segítése, Füzér község fejlesztése, esetleg Magyarország minél teljesebb bekapcsolása az európai kerékpáros vérkeringésbe.

A projekt megvalósítása szükséges, mint úttörö kezdeményezés a kerékpározás népszerüsítésére. A kerékpározás kihasználatlan lehetöség, mozgás, sport, kikapcsolódás, természetjárás lehetöségeit rejti, egészséges, nem környezetszennyezö és forgalomterhelö közlekedési eszköz. Fejlettebb országok településein, a nagyvárosokban is elterjedt közlekedési mód.

A kerékpáros úthálózat fejlesztése az egész ország érdeke. Füzér környéke turisztikailag értékes terület, kulturális és természeti értelemben is. Érdemes a megismerésre. Erdös, hegyes-völgyes vidéken ráadásul a kerékpár a legésszerübb közlekedési eszköz.

Jól müködö és jelenleg is kiépítés alatt álló európai biciklis rendszer az ún. Eurovelo hálózat, a kontinenst behálózó 12 útjával. Magyarországon ebböl kettö halad át, a Duna-menti, 6-os számú út és a Tiszát követö, 11-es számú. Ez utóbbi, érintve a Zempléni-hegységet, Tokajt és az Alföldet hazánk ékköve, a külföldröl érkezö túrázók kedvelt és népszerüséget hozó útvonala lehet. Igen fontos lenne egy ilyen hangsúlyos út infrastruktúrájának kiépítése, így kerékpáros központok létrehozása, ahol az igények minél teljesebb kielégítésre találnak. A füzéri központ úttörö lenne ilyen téren.

A nehezen megközelíthetö, de szép Füzér község és a régió (többek között Hollóháza községgel) érdemes a fejlesztésre. A program megvalósítása reális igény, megvalósítására az Önkormányzat keretösszeggel rendelkezik. A program megvalósítása széles társadalmi csoport érdeke.

2. A projektgazda bemutatása

Az építtetö Füzér Község Önkormányzata.

A létesítmény üzemeltetöje bérli a létesítményt az Önkormányzattól. A bérlöt pályázat útján választják ki.

Az építtetö:

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A megvalósítani kívánt fejlesztést megfogalmazza

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A határértékeket megszabja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Rendelkezik a pénzeszközökkel és a telekkel

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Beszerzi az építéshez szükséges engedélyeket

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Az építéssel járó ötletek megvalósításának kockázatát vállalja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kiválasztja a tanácsadót és a müszaki ellenört

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A kivitelezést vállalásba adja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Ellenörzi a megvalósítás folyamatát

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Felelösséget vállal az elkészült létesítményért

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Viseli annak hátrányait és húzza hasznait

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Bérlöt, üzemeltetöt keres

2.2 A projekt elhelyezése a projektgazda stratégiájában

A létesítmény bérbeadásával az Önkormányzat rendszeres bevételhez jut, ezt fel tudja használni a település fenntartási és fejlesztési költségeinek fedezésére.

A sikeres beruházás a tervek szerint magával hozza a község forgalmának növekedését, ismertségét, a szolgáltatások (üzletek, vendéglátás, pl. éttermek, látnivalók, pl. tájház, vár) nagyobb igénybevételét, kulturális és gazdasági növekedését.

A beruházás különösen a község többi beruházásának megvalósításával és sikeres müködtetésével együtt (kulturális faluközpont, ökoiskola, kézmüvesház, lovagi torna-pálya) lesz jótékony hatással a község, a régió gazdasági és kulturális életére.

2.4 Projekt menedzsment szervezet bemutatása

Kulcsrakész vállalkozás típusú kapcsolat:

eng. tervezö                                 építtetö                             tanácsadó + müszaki ellenör

alvállalkozó

alvállalkozó            kulcsrakész vállalkozó kivitelezö

alvállalkozó

                                               kiviteli tervezö

Az engedélyezési terv elkészülte után versenyeztetéssel kiválasztunk egy kivitelezö profilú céget (fövállalkozó), amely alkalmas projekt menedzselésére is, saját menedzserekkel rendelkezik. Csak vele kell az építtetönek szerzödést kötni, a továbbiakban ez a cég intézi szakági munkákra az alvállalkozók versenyeztetését, a szerzödéseket, finanszírozza a kiviteli tervet, ennek elökészítésére felkér egy tervezöt (irodát), ami gyakran megegyezik azzal a tervezövel, aki az engedélyezési tervet készítette. Ez gazdaságos, gyors és etikus megoldás.

Elönye:

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Idöbeli nyereség, hiszen a kiviteli tervek elkészítése folyhat egyidöben az alvállalkozók versenyeztetésével, valamint a versenyztetés a kivitelezéssel.

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Szoros kapcsolat a kivitelezö és a tervezö között, így nem okoznak problémát az esetlegesen szükséges változások, meglehetösen rugalmas kapcsolat.

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Magyarországon a legáltalánosabb kapcsolati séma ilyen jellegü beruházások esetén, jól bevált, müködö, ismert rendszer.

Hátránya:

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Feszített munkatempót kíván az egyes résztvevöktöl, különösen a kiviteli tervezötöl.

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Emiatt számolni kell bizonyos kockázati tényezökkel.

3. A projekt háttere

3.1 Gazdasági-társadalmi-környezeti alapadatok

Füzér község Magyarország észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hegyköz kistérségben a magyar-szlovák határnál helyezkedik el.

Lakosainak száma 542 fö.

Közigazgatási feladatait Füzér körjegyzöségen keresztül látja el, mely Füzér székhellyel müködik. A község vezetését egy fö társadalmi megbízású polgármester és az öt segítö hat fös képviselötestület látja el.

A község múltja a történelmi középkorra nyúlik vissza, és a vár a mai napig a község központi eleme, fö turisztikai látványossága.

A térség turisztikai vonzerejét az érintetlen természet és a gazdag, hagyományokon alapuló kulturális vonzerö jelentösen emeli. A természeti vonzerök megléte az érintetlenségnek köszönhetö. A tudatos beavatkozás eredménye a kialakított tájvédelmi körzet és a védett természeti területek. A tiszta, szennyezéstöl mentes, attraktív környezetet változatos kulturális vonzerök egészítik ki. A Nagy-Milic, a környezö hegyek, erdök, a gazdag növény- és állatvilág nagyszerü élménnyel szolgálnak az idelátogatóknak, melyre a koronát a Füzéri vár nyújtotta esztétikai és erkölcsi élmény teszi fel.

A jelentös történeti, építészeti értékeket képviselö vár országos müemlék.

A község építészeti és kulturális értékörzöi a katolikus templom, a református templom és a tájház.

A község az elmúlt években a hagyományok megörzésére találkozót szervezett. 2004-ben volt a 16. rendezvény, mely a térségben élö kisebbségek, föként szlovák, német, ruszin és a határon túli, Szlovákiából érkezö hagyományörzö együttesek, csoportok kultúrájának bemutatására, megismertetésére adott és ad lehetöséget.

A község meglévö turisztikai vonzerejének fokozása, a meglévö értékek megörzésének és továbbadásának igénye ösztökélte és eredményezte a 2003. évben elöször megrendezett Füzéri Vár napok rendezvénysorozat létrejöttét.

A beruházást elsösorban az építészeti és faluszerkezeti hagyományok befolyásolhatják.

Az építési telek a faluszélen helyezkedik el, a faluba vezetö földút (és a Bisó-patak) mentén. A földutat késöbb kerékpár- és turistaútnak szándékoznak kialakítani. A telek adottságai folytán átmenetet képez a falusi és a természeti környezet között. A beruházás költségeit módosíthatja a beépítés, a talajviszonyok, a közmüellátottság, a természeti és vízrajzi viszonyok stb.

3.2 Szakterület bemutatása

Vendéglátás: szállás, büfé

Szolgáltatás: kölcsönzés, tárolás, szerviz

Rokon szolgáltatást kínáló létesítmények a község vendégházai. Ezek hagyományos parasztházak vagy 1-2 szintes, újabb építésü házak. 2-3 szobával rendelkeznek, max. 10 föt tudnak elszállásolni. Szobánkénti, esetleg több szobára jutó fürdési lehetöséggel, egy vagy több elkerített kocsibeállóval, bográcsozási lehetöséggel bírnak. Megállapodás szerint a vandéglátók étkeztetéssel is szolgálnak. Ezek kellemes hangulatú, egész évben nyitva tartó, barátságos, olcsó szálláshelyek. Díjuk szinte kivétel nélkül 2000Ft/fö/éj.

Vendégházak Füzéren:

Borbála Vendégház
Emi-lak
Gréta Vendégház
Ilona Vendégház
Kék Túra Vendégház
Koronaör Vendégház és Étterem
Kónya Vendégház
Magdi Vendégház
Valéria Kulcsosház
Valéria Vendégház
Vár-lak Vendégház

4. Fejlesztési igény megalapozás

4.1 Helyzetértékelés

A térséget nemcsak Magyarország, de Európa kerékpáros vérkeringésébe is be akarják kapcsolni. Hollókö, a Nagy-Milic Natúrpark, a füzéri vár fontos turisztikai látványosságok, megközelítésük pedig kerékpárral a legegyszerübb, egyúttal kirándulási-, túralehetöséget is biztosítva. A füzéri intézmény a régió kerékpáros központja lehetne, külföldiek számára kellemes és jellegzetes képet nyújtva a magyarországi faluvilágról.

4.2 Kereslet-kínálat elemzése

A füzéri vendégházak csak max. 10 fö elszállásolására alkalmasak, így szükség van egy nagyobb létszámot is vendégül látni képes intézményre. A kerékpáros központ 52 fö befogadására alkalmas, így pl. iskolai osztályok mellett még egyéb, kisebb csoportokat is tud egyidöben fogadni és a kellö színvonalon ellátni.

Szükség van továbbá egy olyan intézményre, ahol a régió kerékpárhasználói minden segítséget megtalálnak az esetleges szervizelésre.

A központ a kerékpáros sport/közlekedés/túrázás népszerüsítését is vállalja, kölcsonzö és örzött tároló funkciójával.

A kerékpárszervizek, kölcsönzök és táborok, ifjúsági szállások országszerte müködö, keresett intézmények, de a beruházó szerint szükség van egy, a három funkciót egyesítö intézményre, a kerékpározás népszerüsítése érdekében. Ilyen összetett funkció egyelöre Magyarországon, söt, Európában is alig van. A beruházó reméli, hogy a projekt példaértékü és hagyományteremtö lesz.

Az egyetlen általam ismert példa egy (sikeres) chicago-i kerékpáros központ, ld. melléklet.

Kívánt eredmények:

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Régió fejlesztése, turizmus fellendítése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Község fejlesztése, ismertségének növelése, gazdasági növekedése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A környék kultúrájának terjesztése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpáros sport/közlekedés/túrázás népszerüsítése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A magyarországi kerékpárhálózat fejlesztése és bekapcsolása az európaiba

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Keresletnek megfelelés (ld. fent)

Használók:

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Helyi lakosok

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Átfutó túrázók, csoportok

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Megszálló túrázók, kisebb-nagyobb csoportok

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Mozgássérültek (büfé, mosdó, földszinti szállás)

Használók

Kereslet

Kínálat

Helyiek, túrázók

Kerékpárkölcsönzés

Kölcsönzö

Helyiek, túrázók

Kerékpárszerviz

Szerviz

Helyiek, túrázók

Kerékpártárolás

Zárt, örzött tároló

Túrázók, csoportok

Szállás

6, 4, 2 ágyas szobák, fürdö

Túrázók, csoportok, szállóvendégek

Étkezés

Étkezö, szabadon használható melegítökonyha, raktár

Túrázók, csoportok, szállóvendégek

Pihenés, közös programok

Udvar, kert, étkezö - közösségi helyiség

Nem szálló vendégek

Felfrissülés, pihenés

Büfé, mosdó

Használat: a létesítmény tavasztól öszig üzemel, a csökkentett fütésigényü, vagy fütést nem igénylö idöszakban. A téli hónapokban lényegesen nagyobb lenne a fütésigény, valamint a világításigény, ezzel szemben a látogatottság messze elmaradna a többi évszak szerinti mutatóktól, ezért a központ decembertöl márciusig téli szünetet tart.

Tervezett müködési idöszakok:

Szerviz (8 órás munkaidö): március 1. – november 30.

Büfé, kölcsönzés (8 óra):    április 1. – október 31.

Szállás (24 óra):                  május 1. – szeptember 30.

A kerékpáros központ nem a vendégházaktól szeretné a forgalmat elcsábítani, hanem minél több embert a túrázásra buzdítani – más közönséget céloz meg.

Akiket az új létesítmény érint: kerékpáros túrázók vagy 10 fönél nagyobb csoportok.

Akiket nem érint: 10 fönél kisebb gyalogtúra-csoportok.

A községbeli versenytársaknál nincs ismert fejlesztési terv, már csak az azonos jelleghez képest viszonylag nagy számuk miatt sem.

4.3 Projekt célkitüzései, elvárt eredmények, hatások

A beruházás különösen a község többi beruházásának megvalósításával és sikeres müködtetésével együtt (kulturális faluközpont, ökoiskola, kézmüvesház, lovagi torna-pálya) lesz jótékony hatással a község, a régió gazdasági és kulturális életére.

Néhány példa számszerüsíthetö célokra:

Mutató neve                                                          eladott várlátogató-jegy

Típus (output/ eredmény/ hatás)                          output

Mértékegység                                                       darab

Kiindulási érték                                                    3500/év

Minimálisan elvárt célérték                                 4500/év

Célérték elérésének idö pontja                             2010. június

Mutató forrása, mérés módszere, gyakorisága    Várgondnokság, költségvetés, nap

Mutató neve                                                          éttermek látogatottsága

Típus (output/ eredmény/ hatás)                          eredmény

Mértékegység                                                      

Kiindulási érték                                                    1800/év

Minimálisan elvárt célérték                                 2500/év

Célérték elérésének idö pontja                             2010. június

Mutató forrása, mérés módszere, gyakorisága    éttermek, költségvetés, nap

4.4 Célcsoport bemutatása

Célcsoport: túrázók

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Közlekedés: kerékpárral vagy gyalog

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Korosztály: 10 – 60 éves

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Általános- és középiskolás osztályok, tanárok, kísérök

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Baráti, rokoni társaságok 2 – 52 föig

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Igényszint: 2, 4, 6 fös szobák, fürdövel, örzött kerékpártárolóval, étkezövel, szabadon használható melegítökonyhával, büfével

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Jövedelemszint: bármilyen

5. Megoldási alternatívák felvázolása és elemzése

5.1 A megfelelö alternatíva kiválasztási módszere

Az egyes szerkezetek összehasonlítása pontozásos rendszerrel történik:

Legjobb          3 pont

Közepes          2 pont

Legrosszabb   1 pont

Megj.: sokkal több szerkezetet lehetne összehasonlítani (és sokkal több szempont alapján), de bizonyos szakértelmet feltételezve minden esetben csak a három legvalószínübb szerkezetet hasonlítottam össze

5.1.1 Alapozás

1. változat: vasbeton sávalap

2. változat: sávalap + pillérek alatt pontalap, alapgerendával összekötve

3. változat: sávalap + pillérek alatt pontalap, alapgerendával összekötve, csak a szélen

1. változat

+ gyorsan kivitelezhetö, egyszerü

- a sávalapokat pontszerüen terhelik a pillérek → sok vasalás

- magas élömunkaigény

- egész szerkezetet egyszerre kell betonozni → sok zsaluanyag kell

2. változat

+ gazdaságosabb

+ nagy merevség

- magas élömunkaigény

- bonyolult vasalás

- alaptestenként végezhetö, szakaszolható munka

3. változat

+ leggazdaságosabb

- nem elég merev

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

2

1

2

5

2. változat

3

2

1

63. változat

1

3

1

5

5.1.2 Függöleges teherhordó szerkezet

1. változat: vázkerámia falazat

2. változat: monolit vasbeton pillérváz

3. változat: faváz

1. változat

+ egyszerü kivitelezés

+ olcsó

- lassú kivitelezés, magas élömunkaigény

- stabilitása kérdéses

2. változat

+ igen stabil, merev

+ gyors kivitelezés

- zsaluzási igény

- szakértelem szükségessége

- kötési idö

3. változat

+ könnyü, mégis merev szerkezet

+ egészséges klíma

- szakértelmet követel

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

2

2

2

6

2. változat

3

1

3

7

3. változat

2

2

2

6

Megj.: az alapozásnak és a teherhordó szerkezetnek (csakúgy, mint az összes többinek) természetesen összhangban kell lennie.

5.1.3 Lakáselválasztó falak

1. változat: hanggátló tégla

2. változat: monolit vasbeton

3. változat: kettös válaszfallap, közötte ásványgyapot kitöltés

1. változat

+ egyszerü kivitelezés

+ jól terhelhetö

- lassú építés

2. változat

+ nagy teherbírású és merev

+ gyorsan építhetö

- zsaluzat kell

- eltérö technológia

- kötési idö

3. változat

+ gyors

+ olcsó

- nem alkalmas teherhordásra, bonyolultabb teherhordó rendszer kell

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

3

2

1

6

2. változat

2

2

2

6

3. változat

1

3

2

6

 

Pontegyenlöség esetén természetesen a szerkezet szempontjai az elsödlegesek.

5.1.4 Válaszfalak

1. változat: vázkerámia válaszfallap

2. változat: öntött rabicfal

3. változat: szerelt válaszfal, gipszkarton borítás

1. változat

+ gyorsan kivitelezhetö, egyszerü

+ stabil, véshetö

+ jó léghanggátlás

2. változat

+ gyorsan építhetö

+ stabil, véshetö

- szakértelem szükséges

3. változat

+ gyors

+ könnyen javítható

- nem véshetö

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

3

2

3

8

2. változat

3

1

3

7

3. változat

2

2

3

7

5.1.5 Födémek

1. változat: félig elöregyártott gerendás födém

2. változat: monolit vasbeton

3. változat: pallófödém

1. változat

+ egyszerü

+ olcsó

2. változat

+ jó hangszigetelés és hötárolás

+ gyors

- szakértelmet kíván

- zsaluzat kell

- kötési idö, amíg önmagát elbírja, illetve terhelhetö

3. változat

+ gyorsan építhetö

- drága

- daru kell hozzá

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

3

2

2

7

2. változat

3

1

2

6

3. változat

2

1

3

6

5.1.6 Tetöszerkezet

1. változat: helyszínen szerelt fa fedélszék, fürészelt fából, ácskötésekkel

2. változat: elöreszerelt fa fedélszék, rétegelt-ragasztott fából, mérnök jellegü kötésekkel

3. változat: elöregyártott vasbeton elemek

1. változat

+ egyszerü, hagyományos

- lassú

2. változat

+ gyorsan építhetö

+ megbízható minöség

- szállítás

3. változat

+ stabil, merev, megbízható minöség

- nehéz, nem természetes

- szállítás, komplikált szerelés, daru

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

2

2

2

6

2. változat

3

1

3

7

3. változat

1

1

3

5

5.1.7 Lépcsö

1. változat: monolit vasbeton

2. változat: monolit pihenök, elöregyártott vasbeton karok

3. változat: faszerkezetü

1. változat

+ stabil, merev

- bonyoult, szakértelmet követel

- lassú

2. változat

+ stabil, merev

+ gyors

- drága

3. változat

+ természetes

- lassúSzerkezet

Költség

Idö

1. változat

3

2

1

6

2. változat

3

2

2

7

3. változat

2

2

1

5

5.1.8 Szigetelés

1. változat: bitumenes vastaglemez

2. változat: müanyaglemez

3. változat: kent szigetelés

1. változat

            - több réteg kell

2. változat

            + egy réteg

            + száraz technika, biztonságos kivitelezés

3. változat

            - drága

            - lassú

Szerkezet

Költség

Idö

1. változat

2

2

2

6

2. változat

3

3

3

9

3. változat

2

1

1

4

6. Megvalósítási javaslat kidolgozása

6.1 Müszaki tartalom leírása

Alapozás:                        vasbeton pontalap, közötte alapgerenda

Teherhordó szerkezet:    vasbeton pillérekkel erösített vázkerámia falazat, belül vakolt felület

Lakáselválasztó falak:    kerámia hanggátló tégla, kétoldalt vakolt felület

Válaszfalak:                    vázkerámia válaszfallap, kétoldalt vakolt felület

Födém:                            félig elöregyártott gerendás födém, felbetonnal, kerámia béléstesttel

Tetöszerkezet:                üzemben elöreszerelt fa fedélszék, rétegelt-ragasztott fából

Lépcsö:                           kétkarú; elöregy. vb karok, monolit vb pihenölemezek, kerámialap burk.

Szigetelés:                      müanyaglemez, ragasztva és mechanikus rögzítéssel

Homlokzatburkolat:       alapvakolat, höszigetelés, légrés, puhafa deszkaburkolat

Tetöfedés:                       fenyö lécváz, puhafa deszkafedés

Belsö felületképzés:       mészvakolat

Padlóburkolat:                (úsztató rtg, felbeton) linóleum, kerámialap, simított beton

Nyílászárók:                   fa- és fémszerkezetü, höszigetelö üvegezésü

Fütés:                              gázkazán; radiátor, illetve padlófütés

6.2 Részletes müködési, müködtetési javaslat

6.2.1 Az üzemeltetés személyi és technikai feltételei

Szükséges személyzet: 2 fö a központi tömbben, váltva, akik a recepció, adminisztráció (szállással kapcsolatban), gondnokság, büfé kiszolgálás feladatát látják el, napi összesen 16 órában. Valamint egy fö a szerviz-tömbben, aki a javítás, adminisztráció (kerékpárokkal kapcsolatban), tárolókezelés, kölcsönzés feladatait látja el, napi 8 órában. A karbantartást, a gépészet kezelését, rendszeres ellenörzéseket és esetleges szállításokat, javításokat egy kiegészítö ember végezheti. Szükséges a büfé napi ellátása friss áruval. Az épületig való frissáru-szállítás a kiegészítö személyzet feladata vagy megbízás alapján külsö szervezeté.

6.2.2 A létrejött termék bemutatása, nyújtott szolgáltatások

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Szállás 52 fö részére, 2, 4 és 6 fös, fürdövel felszerelt szobákban, étkezövel, melegítökonyhával, megállapodás szerint használható udvarral és kerttel

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Büfé

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpártárolás – 58 db kerékpár zárt, örzött tárolása

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpárkölcsönzés – 42 db, ami 84 db-ra bövíthetö

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpárszerviz

6.2.3 A müködtetéssel szemben elvárt hatás objektív meghatározása

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpáros sport/közlekedés/túrázás népszerüsítése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A település, a régió fejlesztése

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kulturális és gazdasági növekedés, közvetlen és közvetett értelemben

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Magyarország bekapcsolása az európai kerékpáros vérkeringésbe

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; A kerékpárút-hálózat fejlesztésének ösztönzése

6.3 Marketing terv

6.3.1 A szolgáltatások bemutatása

 • Szolgáltatás-kategóriák: szállás, kerékpárkölcsönzés, szerviz
 • Nyomtatott anyag: hirdetés szálláskeresökben, kerékpáros nyomtatványokban, füzéri szórólapokon, saját prospektus a községházában
 • Elektronikus anyag: hirdetés szálláskeresö weboldalakon, internetes biciklis fórumokon, Füzér község honlapján, esetleg saját honlap
 • Szállásfoglalás és kerékpárkölcsönzés telefonos egyeztetéssel

6.3.2 Árképzés

 • Szállás:        2400 Ft/fö/éj a kétágyas szobákban

                                 2000 Ft/fö/éj a négyágyas szobákban

                                 1500 Ft/fö/éj a hatágyas szobákban

 • kölcsönzés:  300 Ft/bicikli/óra 1 napig

                                 2000 Ft/bicikli/nap 1 hétig

                                 10000 Ft/bicikli/hét

 • szerviz:        munkadíj az elvégzett munkától függ: 500 Ft-tól

                                 alkatrészek ára egyedi mérlegelés alapján

 • büfé:             „olcsó, barátságos” jelleg; a község, a hely szellemének megfelelöen

                                 kávé 180 Ft, szendvics 300 Ft, péksütemény 160 Ft, üdítö 80 Ft/dl stb.

6.4 Cselekvési ütemterv

6.4.1 müszaki megvalósítás ütemezése

(köv. lapon)

6.4.3 Pénzügyi ütemezés

Elökészítéssel kapcsolatos költségek:

 • Szervezö cég elözetes díjazása
 • Megvalósíthatósági tanulmány, értékbecslés
 • Szaktanácsadás
 • Felmérések, vizsgálatok
 • Tervpályázat költségei
 • Koncepciótervek díjazása

Beruházással kapcsolatos költségek:

 • Engedélyezési terv díja (szakági tervek)
 • Kiviteli terv díja (szakági tervek)
 • Felvonulási díj
 • Munkabér
 • Müvezetés díja
 • Müszaki ellenör díja
 • Levonulás
 • Ellenörzés, átadás
 • Próbaüzem

Technológiához kapcsolódó költségek:

 • Szerkezet- és anyagköltség
 • Szállítási költség
 • Építögépek bérleti díjai
 • Javítások

6.5 A projekt környezeti hatásainak elemzése

A beruházás minél kisebb mértékben szándékozik megbolygatni a természeti környezetet, az infrastruktúrára viszont ösztönzö hatással kíván lenni.

Az építési telken meglévö építmény nincs, így bontásra nincs szükség. A növényzet nem nemes növényekböl áll, vadon növö bokrok vannak, fák nincsenek. A beruházás érdekében ezeket el kell tüntetni, de ez eszmei kárt nem okoz. A beruházás kiterjed a telek teljes szintü rendezésére, kertépítési munkákra.

A létesítmény korszerü gépészeti berendezésekkel épül, így a környezet terhelése (füstgáz, szennyvíz, zaj) minimális (zárt égésterü, nagy határfokú gázkazán, cirkulációs melegvíz-keringés; mesterséges szellözés csak pár helyen szükséges). A szenny- és esövíz a település csatornahálózatába folyik. A telek összközmüvesített, a beruházáshoz nem szükséges nagymértékü infrastruktúra-kiépítés. A telekhatárokon telepített növényzet védi a telek környezetét az esetleges zajterheléstöl.

A létesítmény illeszkedik a faluszövetbe – telepítésében, formavilágában, léptékében, anyaghasználatában – ez a tervezés egyik alapelve.

A beruházásnak nem tárgya a környezet fejlesztése, pl. a feltáró út burkolása, túrajelzések elhelyezése stb, de ösztönzöleg szeretne erre lenni, hiszen így tudja a fejlesztés igazán a falu növekedését eredményezni, közvetlen és közvetett értelemben is.

A projektnek nem tárgya a falubeliek nyitottabbá tétele a vendégek iránt, hiszen az adott, viszont célja a látogatók érdeklödésének felkeltése Füzér iránt. Célja továbbá a helyi lakosok ösztönzése a kerékpár, mint sport/közlekedési/túraeszköz használatára.

7. Pénzügyi elemzés

7.1 Beruházási költségek becslése

DIN

Költségcsoport

Épületelem

Mennyiség

Egység

Egységár (Ft)

Költség (eFt)

300+400 %-a

100

Építési telek

 

3148

m2

7 500

23 610

29,16

200

Feltárás

 

3148

m2

2 000

6 296

7,78

300

Épületszerk.

 

 

 

 

 

 

310

 

Munkagödör, alap

208

m3

18 000

3 744

4,62

320

 

Alapfelület

731

m2

4 050

2 961

3,66

330

 

Külsö falak

877

m226 300

23 065

28,49

340

 

Belsö fal - tartó

300

m2

14 070

4 221

5,21

340

Belsö fal - válasz

487

m2

11 400

5 552

6,86

350

 

Födémek

617

m2

17 700

10 921

13,49

360

 

Tetöfelület

1034

m2

14 270

14 755

18,22

370

 

Beép. berend.

500

TSZT, m2

4 500

2 250

2,78

 

Összesen

 

 

 

 

67 469

83,33

400

Gépészet

 

 

 

 

13 494

16,67

300+400

Épület összesen

 

 

TSZT, m2

 

80 962

100

500

Külsö létesítmények

 

0,073

m2

 

5 910

7,3

600

Mobíliák

 

0,12

%(300+400)

 

9 715

12

700

Járulékos költségek

 

0,17

%(300+400)

 

13 764

17

 

ÖSSZKÖLTSÉG

 

 

 

 

110 352

136,3

+ ÁFA

Költségek becsült értéke segédlet és eng. terv rétegrendjei alapján

Gépészet becsült értéke az épületszerkezetek 20%-a – Szönyi-jegyzet alapján

Mobíliák és járulékos költségek becsült értéke a segédlet alapján

7.2. müködési költség

Bérleti díj

Energiaellátás

 • Vezetékes gáz (fütéshez)  385 200 Ft           (számítást ld. lejjebb)
 • Vízellátás                          312 000 Ft
 • Elektromos energia           482 022 Ft

Közüzemi számlák

 • Telefon (+ internet)          20000Ft x 9hó = 180 000 Ft
 • Szemétszállítás                 500Ft x 9hó x 4,5hét = 20 250 Ft
 • Csatorna                            5200l x 5hó x 30nap x 150Ft / 1000 = 117 000 Ft

Személyzet

 • 3 állandó fö                    2fö x 120000Ft x 7hó + 1fö x 120000Ft x 9hó = 2 760 000 Ft
 • takarító                          15000Ft x 7hó = 105 000 Ft
 • kertgondozás                 15000Ft x 7hó = 105 000 Ft

Fogyóeszköz

 • kerékpár-alkatrész         100000Ft x 9hó = 900 000 Ft
 • frissáru                           7hó x 25nap x 4000Ft = 700 000 Ft
 • takarítószer                    7hó x 5000Ft = 35 000 Ft

Összesen:                                  6 101 472 Ft (bruttó)

A kazán gázigénye számítás alapján 5,35 m3/h.

A gáz becsült ára 100 Ft/m3

Így az éves díj: 5,35m3/h x 100Ft/m3 x 2hó x 30nap x 12h = 385 200 Ft

A napi vízigény számítás alapján 5200 l/nap.

A vízdíj becsült összege 400 Ft/m3

Így az éves díj: 5200l/nap x 5hó x 30nap x 400Ft/m3 / 1000 = 312 000 Ft

A csatornadíj becsült összege 150 Ft/m3

Így az éves csatornadíj: 5200l/nap x 5hó x 30nap x 150Ft/m3 / 1000 = 117 000 Ft

Az elektromos energia-szükséglet (gépészet, világítás) számítás alapján 20,515 kW.

Ennek fö összetevöi és becsült használati órái évente:

 • világítás     3,165 kW     9hó x 20nap x 4h + 7hó x 30nap x 4h = 1560h
 • gépészet     6,000 kW     3hó x 30nap x 8h = 720h
 • szobák        11,350 kW   5hó x 30nap x 4h = 600h

Az ELMŰ 2006-os adata szerint a villamos energia ára kb. 30Ft/kWh

Így az éves díj: 3,165kW x 30nap x 1560h + 6kW x 30nap x 720h + 11,35kW x 30nap x 600h = 482 022 Ft

7.5 Pénzügyi bevételek becslése

Szállásdíj                    2000Ft x 52fö x 5hó x 20nap = 10 400 000 Ft

Büfé bevétele              7hó x 25nap x 5000Ft = 875 000 Ft

Kölcsönzési díj           300Ft x 3hó x 30nap x 5fö + 2000Ft x 3hó x 30nap x 5fö = 1 035 000 Ft

Szervizdíj, alkatrész   9hó x 30nap x 3000Ft = 810 000 Ft

Összesen:                   12 720 000 Ft (bruttó)

9. Érzékenység és kockázatelemzés

9.2 Kockázatelemzés

 • Müszaki kockázat: építöanyag, szerkezet késedelmes szállítása, rossz minöségü anyag/szerkezet, hiányos/hibás beépítés, hibás felmérés, szakértés, számítás vagy terv
 • Jogi kockázat: szerzödések rosszul értelmezése miatti perek; jogszabályok, szabványok változása
 • Társadalmi kockázat: lakosság nemtetszése miatti ellenkampány, konkurencia ellenkampánya
 • Pénzügyi kockázat: rossz/hiányos marketing vagy rossz árképzés miatti alacsony bevétel, kamatláb változása, határidö be nem tartása miatti kötbér
 • Intézményi kockázat: üzemeltetö megváltozása, alkalmazottak hiánya vagy hiányos/nem megfelelö munkavégzése, beszállítók rossz szolgáltatási színvonala

11. Organizációs megvalósíthatóság bizonyítása

11.1 Müleírás

Az építés kezdetén az építési területet ideiglenes kerítéssel kell körülvenni. Személyi- és teherbejárat egy helyen van, portával örzött, kapuval zárható.

Az alaptestek, alapgerendák és az aljzatbeton betonozása mixerrel és betonszivattyúval történik. Az alépítményi munkák után a szivattyúra többet nincs szükség, az elhagyhatja a területet. A vasbeton pillérek betonozása konténerrel és autódaruval történik, csakúgy, mint a gerendás födémen lévö felbetoné és a közbensö lépcsöpihenöké. Az elöregyártott vasbeton lépcsökarokat autódaru emeli be. Az autódarunak egy 25 m-es gémkinyúlású jármü megfelel. Ez két pozícióból az egész létesítmény alapterületét le tudja fedni.

A fedélszék üzemben elöreszerelt. Teherautó szállítja a fedett tárolóhelyre, ahonnan autódaru emeli a beépítés helyére.

Az épületeket összekötö faszerkezetü nyaktagok a szerkezetépítés után készülnek, hogy az épülettömbök közötti gépközlekedést ne zavarják. Ezek a helyszínen szerelve készülnek.

A területen ki kell alakítani ideiglenes vízellátást, vízóra aknával. A nagy teljesítményü gépekhez erösáram bevezetésére van szükség, elektromos kapcsolószekrénnyel. Mindkét mérö a bejárat közelében, jól látható, ellenörizhetö helyen van.

11.2 Organizációs helyszínrajz

12. Források

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; tanszéki jegyzetek és segédletek

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; ELMŰ honlapja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Észak Magyarországi Regionális Vízmüvek zRt honlapja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Tiszamenti Vízmüvek zRt honlapja

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; www.telekpressz.hu – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eladó ingatlanok ára

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; cikkek a gázárakról: www.index.hu, www.albamag.hu, www.origo.hu

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; cikkek a víz- és csatornadíjakról: www.pvzrt.hu, www.tenkesvizkft.hu, www.maviz.org

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Füzér község honlapja: www.fuzer.hu

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Füzéri vendégházak adatai

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Nyomtatott magyarországi szállásjegyzék (2004-es)

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Kerékpárkölcsönzök honlapjai: www.kerekparkolcsonzes.hu, www.rentabike.hu stb.

·   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp;   &nb 757b16h sp; Építögépek weboldalai: CIFA betonszivattyúk, Prangl Hungária autódaruk

Mellékletek

Találat: 1305