online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia Pszichiátria Pszichológia Szociológia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Személyiség (personality)

pszichológia

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
DISZLEXIA AZ ISKOLÁBAN
Érzékelés altalanos jellemzôi. Az érzékelési modalitasok
SZEMÉLYISÉGLÉLEKTAN Személyiséglélektani alapismeretek
Csak óvatosan! - az aurad megmutatja igazi lényedet
A HIPERAKTIVITÁS KEZELÉSE
A TÁRSAS VILÁG KOGNITÍV ÉS ÉRZELMI VONATKOZÁSAI
Személyiség (personality)
 
 

Személyiség (personality)

Személyiség: Az egyén valamennyi fiziológiai és pszichológiai funkciójának és állapotának adott szerkezetben müködö olyan rendszere, amely célszerü müködése által a környezettel állandó kölcsönhatásban van, ahhoz alkalmazkodni é 636b12g s azt alakítani képes.

Personality – a név onnan ered, hogy régen a színházban maszkot viseltek. Ebben az értelemben valaki külsö aspektusát jelenti és ahogyan hat a másikra.

Személyiségvonások

Állandó jellemzök

§         Következetesen jelen vannak minden szituációban (általában türelmes valaki vagy szellemes, humoros)

§         Személyiségtípusok

A típus mindig tulajdonságjegyek együttesét jelenti és így lehetövé teszi, hogy egyetlen fogalommal több jegyet fejezzünk ki.

Hippokratész

§         Szangvinikus (vér) – optimista

§         Melankolikus (fekete epe) – álmodozó

§         Kolerikus (sárga epe) – mérges

§         Flegmatikus (flegma) – nyálas, laza

Kretschmer – kapcsolat van a testalkat és a jellem között

Piknikus (kövér), atletikus (erös, izmos), aszténiás (sovány, nyúlánk)

Jung

§         Extravertált (kifelé forduló)– vidám, szereplésre vágyó, gyorsan reagáló, szeszélyes, nincsenek mély szenvedélyei

§         Introvertált (befelé forduló)– megfontolt, komplikált, bizonytalanságra, töprengésre és szorongásra hajlamos.

Az egyes személyiségvonások összefonódhatnak, pl.: rendszeretet, önfejüség, tisztaságmánia, pontosság. Nagy szerepe van a szülöi nevelésnek, a túlzott kontrol alkalmazásának.

Freud pszichoszexuális fejlödési fázisai: orális, anális, fallikus és genitális. Ha valamilyen zavart szenvednek az felnött korban kimutatható.

Személyiség teóriák:

Adler: Az emberben van egy tendencia, hogy a tökéletességre törekszik. Egész életünk arra épül, hogy a hiányosságokat legyözzük.

Sullivan: Az emberközi kapcsolatok vannak rá nagy hatással. Az elsö fontos az anya-gyermek (pl.: szoptatás). Ha nem alakul ki a biztonságérzet, a késöbbiekben bizalmatlan lesz az egyén. A korai pubertás korban alakulnak ki a heteroszexuális kapcsolatok. A személyiség folyton-folyvást fejlödik.

Maslow: A személyiség önmegvalósítását hirdette, elöre tekintö személyiség elmélet. A szükségletek egymásra épülve, hierachiában helyezkednek el. A fizikai szükségletek alapvetöbbek, mint a szociális vagy önérvényesítö szükségletek. A fizikai szükségletek alapvetö jellegéböl adódóan, ha kielégítésük nincs biztosítva, kényszerítö motívumként hatnak és átmenetileg a magasabb rendü szükségletek iránti igény felfüggesztödik.

I.                     ÖNMEGVALÓSÍTÁS SZÜKSÉGESSÉGE - Személyes fejlödés, alkotási vágy

II.                    MEGBECSÜLÉS SZÜKSÉGLETE - Önértékelés, önbizalom, büszkeség, tisztelet

III.                  TÁRSADALMI SZÜKSÉGLETEK - Valakihez való tartozás és szükségesség érzése. Akarat, szeretet, megértés, mások általi elfogadás és tisztelet.

IV.                  BIZTONSÁG SZÜKSÉGLETE - Védettség, szervezettség, állandóság, fizikai és pszichikai ártalomtól való mentesség.

V.                   FIZIOLÓGIAI SZÜKSÉGLETEK - Táplálék és folyadék, védelem és megfelelö hömérséklet, levegö, pihenés, alvás, életerö.

Találat: 1418