online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Feszültséggenerator. Áramgenerator

fizikai

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Fizika II, Hõtan: vizsgatételek
S7 300/400 időzítők és szamlalók
Differencial-egyenletek módszere
SPENCE ÉS TESLA
FORGÓ TÖLTÉSEK HATÁSA AZ ÉLŐVILÁGBAN
A TUDOMÁNY MINT HAGYOMÁNY
AZ ELSŐ VIZSGÁLAT
A NOETHER-TÉTEL MEGFORDÍTÁSÁNAK GYAKORLATI KÖVETKEZMÉNYE
A TUDOMÁNY MINT INTÉZMÉNY
Elektromos halózatok
 
 

Feszültséggenerátor. Áramgenerátor

            Két típusú áramforrást különböztethetünk meg. Az egyik típus abban az áramköri ágban, ahol elhelyezkedik, állandó feszültséget tart fent a kimenetei között, ezt az 343j95d áramforrást feszültséggenerátornak nevezzük (vagy feszültséggenerátor üzemmódban működő áramforrás). A másik típus állandó áramot tart fent abban az áramköri ágban, ahol elhelyezkedik, ezt az áramforrást áramgenerátornak nevezzük (vagy áramgenerátor üzemmódban működő áramforrás). Sok áramforrás esetében lehetséges minkét üzemmódban való működtetés, vannak azonban olyanok is, amelyeknél felépítésük meghatározza a működési üzemmódot.

a.                                                            b.

3.10 ábra

            A generátorokat csoportosíthatjuk annak alapján, hogy milyen típusú energiát alakít át elektromos energiává. Pl. az akkumulátorok és szárazelemek kémiai energiát, a termoelemek és magnetohidrodinamikus generátorok hőenergiát, a lézerek és fotocellák fényenergiát alakítanak át elektromos energiává.

            Egy másik csoportosítási kritérium lehet a generátorok kimeneti árama és feszültsége közötti viszony szerint. Ez a kapcsolat általában nemlineáris, sok esetben azonban bizonyos tartományokon belül lineárisnak tekinthető (3.10.a és b ábra). A lineáris generátor helyettesíthető, a fenti felosztás szerint, egy  elektromotoros feszültségű feszültségforrás és  belső ellenállás soros kapcsolásával (3.11.a és b. ábra), vagy egy  forrásáramú áramgenerátor és  belső ellenállás párhuzamos kapcsolásával.

a.                                                   b.

3.11 ábra

            Ha a belső ellenállás kicsi, célszerű a feszültséggenerátoros képet használni, mivel ebben az esetben a kapocsfeszültség () majdnem állandó.

a.                                                    b.

3.12 ábra

 

            Ha a belső ellenállás nagy, célszerű az áramgenerátoros képet használni, mivel ebben az esetben az áram () majdnem állandó. Elvileg a két kapcsolás egyenértékű, kivéve az  (csak , ideális feszültséggenerátor) és az  (csak , ideális áramgenerátor) elméleti határeseteket.

Találat: 3672